Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.04.2022 06:04:07

Dividendy na pražské burze startují. Přehled termínů a aktuálních dividendových výnosů

Příchod dubna indikuje, že na pražské burze brzy odstartuje každoroční období valných hromad, potažmo dividend. Ze zákona jsou domácí společnosti povinny uskutečnit valnou hromadu, která primárně schvaluje účetní závěrku za předchozí rok, nejpozději do konce 1. pololetí. Tedy do 30. června. Pozvánka na její konání pak musí být uveřejněna minimálně 30 dní před konáním. Zatímco rok 2020 byl díky pandemii covidu nakonec na pražské burze dividendově velmi chudý, loni již byla situace o poznání lepší. Letos převážná většina hlavních společností nabídne meziročně vyšší požitek. Bude již však chybět titul, který z hlediska dividendového výnosu patřil dlouhodobě k nejatraktivnějším. Díky vytěsnění minoritních akcionářů akcie O2.

Z pravidelně sledovaných emisí se letos již dividendy dočkali akcionáři softwarové Avast. Firma díky odsunutí fúze v únoru vyplatila mezitimní dividendu 0,112 USD (cca 2,50 ). Není zřejmé, zda se akcionáři dočkají také „finální“. Bylo by to logické, vzhledem k tomu, že fúze s NortonLifeLock se má uskutečnit až někdy později v druhé polovině letošního roku. Avast obvykle pořádá valnou hromadu v květnu, potažmo den po jejím konání bývá rozhodný den pro nárok na dividendu.

Z hlediska již svolané valné hromady bude letos první KB. Loni se akcionáři v běžném termínu, obdobně jako již v roce 2019, dividendy nedočkali. Po částečném povolení otěží ze strany ČNB se pak koncem roku dočkali necelých 24 . Tedy dividendy v hrubé výši, jak je ostatně zmiňováno u všech emisí. Akcionáři, fyzické osoby, zkrátka musí počítat s 15% zdaněním vyplácených požitků, resp. u rakouských titulů pak dokonce s 27,5%.

Zpět ale ke KB, u které lze připomenout letos celkově mnohem vyšší požitek pro akcionáře. Kromě nyní navrhovaných 43,80 banka uvedla, že plánuje v druhé polovině roku rozhodnout o dalším přerozdělení zadrženého kapitálu. Záležet bude také na průběžných výsledcích, resp. výsledku pravidelných regulatorních zátěžových testů.

Z hlediska dividendového výnosu tak v konečném výsledku mohou v čase letos na pražské burze celkově „zvítězit“ akcie KB, přestože například konkurenční akcie MONETA aktuálně indikují vyšší výnos. Současné dividendové výnosy jsou obecně u titulů uvedených v tabulce relativně vyrovnané. Po akciích MONETA je druhý nejvyšší u akcií PHILIP MORRIS. Kutnohorská tabáková společnost letos svolává valnou hromadu překvapivě opět distančně a v návaznosti tak i rozhodné datum pro nárok na dividendu je stanoveno až na 1. června. Zmiňované banky mají příslušný termín již na přelomu tohoto měsíce.

Podobně i loňský nováček SAB Finance. Finanční společnost s impéria Radomíra Lapčíka každopádně vlastně pokračuje v určitých ne příliš čitelných krocích. Již loňský způsob výplaty dividendy jsme blíže rozebírali v článku „SAB Finance chce „překotným“ způsobem k akcionářům dostat slíbenou dividendu“.

Letos z hlediska požitku pak SAB Finance překvapila výší navrhované dividendy. Ať už při samotném IPO, tak i naposledy letos v lednu v rámci prospektu schváleného ČNB pro další prodej akcií totiž uvedla, že dividenda by měla dlouhodobě odpovídat 5% dividendovému výnosu vztaženému k ceně akcií v okamžiku vstupu na trh. Tedy po zohlednění loňského štěpení k 1 060 . A vyplácena na pololetní bázi. Firmou vyprodukovaný příp. vyšší zisk má být převáděn na účet nerozděleného zisku, aby jej pro akcionáře firma mohla použít v příp. hospodářsky horších časech. Jenže vedení společnosti rozhodlo navrhnout vyplatit jako druhou polovinu dividendy za loňský rok, místo tedy trhem očekávaných 26,50 , rovnou 46,60 (tedy v souhrnu firma prezentuje dividendový výnos téměř 8,8 %). A zhruba tři týdny po tomto oznámení si SAB Finance nechala na konci března regulátorem schválit dodatek k lednovému prospektu. V něm vlastně 5% dividendovou politiku opět stvrzuje, nicméně navíc již hovoří, že může být rozhodnuto o výplatě vyšší. Jakoby z daných kroků bylo cítit co nejvíce akcie zatraktivnit, aby se R. Lapčíkovi podařilo exitovat ze společnosti ve větší míře. Při IPO bylo jeho záměrem prodat až 49 % akcií. Jenže k tomu zdaleka nedošlo. Lapčík v rámci veřejné nabídky prodal, po zohlednění štěpení, sotva 300 tis. akcií SAB Finance, resp. 11,5 %. Ke konci loňského roku pak Lapčík ještě ovládal 87,5 %. Dle aktuálního sdělení firmy mělo být během veřejné nabídky akcií prodáno k 31.3.2022 přes 430 tis. akcií SAB Finance, což odpovídá podílu na základním jmění přes 16,6 %. Jak jsme dříve zmiňovali, při samotném IPO na 1,82 % akcií skončilo v majetkově provázané TRINITY BANK.

Rakouské finanční tituly se letos z hlediska dividend dostávají k maximům, resp. ERSTE vyšší dividendu než letošních 1,60 EUR ještě nevyplácela. Pojišťovna VIG pak více než letošních 1,25 EUR vyplácela naposledy v roce 2015. Tehdy 1,40 EUR. Kurzový pokles titulů v tomto týdnu obě emise z hlediska dividendového výnosu zatraktivnil. Tedy právě v kontextu dřívějších obvyklostí.  

Vzhledem k dřívějším vyjádřením ze strany společnosti lze u nápojové KOFOLA očekávat zachování výše dividendy. Stejně tak u solární E4U, která je z hlediska výše dividendy vůbec nejstabilnější společností na pražské burze. A to navzdory postupně se zlepšujícím hospodářským výsledkům, které by umožňovaly násobně vyšší dividendu. Výsledky za loňský rok se od E4U nejspíše dozvíme až tradičně v nejposlednější zákonný termín, tedy 30. dubna.

Ostatní firmy tedy již návrhy letošních dividend zveřejnily, pouze se čeká na svolání valných hromad. Tedy v návaznosti i určení rozhodného data pro nárok. Hlavní domácí titul ČEZ je v tomto směru poměrně čitelný. Energetická firma totiž poslední roky svolává valnou hromadu až koncem června. Rozhodný den pro nárok na dividendu tak v návaznosti bývá na přelomu pololetí.

U akcií zbrojovky CZG může být v těchto dnech živo, když k částečnému exitu se odhodlal Jan Drahota a Lubomír Kovařík. V rámci zrychleného tzv. book-buildingu je od nich v nabídce výrazných až 680 tis. akcií CZG. Od dalších investorů navíc dalších 550 tis. Vzhledem ke středeční ceně akcie zbrojaře v souhrnu za téměř 753 mil.  (oprava/upřesnění). 

V našem níže uvedeném přehledu je tzv. dividendový výnos (podíl dividendy ke kurzu akcie) vypočítán ve vztahu k aktuálnímu kurzu jednotlivých titulů k 6.4. U rakouských titulů je pak výše dividendEUR přepočítána na . Aby dané navrhované požitky mohly doputovat k akcionářům, musí každopádně dojít k jejich právnímu schválení na valných hromadách. Teoreticky tak dividenda nemusí být vůbec vyplacena či v jiné než navrhované výši.


Připomenout závěrem lze, že na pražské burze dochází k vypořádání druhý pracovní den po obchodu (tzv. T+2). Z hlediska rozhodného dne pro nárok na dividendu se tak tradičně sleduje především tzv. ex-date. Jinými slovy první obchodní den, kdy se již akcie obchodují bez nároku na dividendu. Nakoupit akcie s nárokem na dividendu se tedy na pražské burze musí nejpozději den před „ex-date“. Na burze RM-Systém, kde dochází k vypořádání on-line, však tedy ještě i v rozhodný den pro nárok.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688