Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.04.2022 17:43:00

Co předvedou zisky obchodovaných firem a jak tomu odpovídají valuace

Jak se rýmují současné valuace amerických akcií s inflací a výnosy na dluhopisových trzích? Tímto tématem jsme se zabývali v pátek, dnes přejdeme k druhému tahounu cen akcií, tedy ziskovosti obchodovaných firem.

První dnešní graf je z dílny BofA a ukazuje histrorická a aktuální očekávání (konsenzus) pro zisky v následujících 12 měsících. Až do roku 2012 měla růstová očekávání alespoň na počátku své životnosti tendenci ochomítat se kolem 10 %, s tím, jak se blížila doba jejich expirace, reflektovaly aktuální vývoj:

16
Zdroj: Twitter

Pointa grafu je asi hlavně v tom, že jak očekávání pro rok letošní, tak pro rok příští se normalizují v tom smyslu, že se začínají zhruba blížit k oné 10% metě. Odhadem růstu zisků u amerických akcií se zabývají v řadě institucí včetně KKR a jeho výsledky prezentuje druhý dnešní graf. Ten ukazuje skutečný růst zisků firem v indexu SPX a růst implikovaný modelem založeným na blíže nespecifikovaných sedmi makroproměnných:

17
Zdroj: Twitter

Zatímco konsenzuální očekávání nyní implikují snížení tempa růstu zisků někam pod 10 %, model KKR hovoří dosti jinou řečí. Přesněji řečeno, hovoří o podobných číslech, ale se zápornou hodnotou. Jak jsem uvedl, ony proměnné, na kterých model stojí, tu nejsou specifikované. Pokud například obsahují sklon výnosové křivky, či podobně vyznívající vedoucí indikátory, graf na jejich základě může lehce většit recesi s odpovídajícím vývojem zisků. Já jsem tu ale nedávno psal o tom, že množící se predikce recese v USA mohou být hodně přehnané, a i z obrázku od KKR je vidět, že model má do dokonalosti daleko.

Vrátil bych se ale krátce ještě k prvnímu grafu. Z něj je vidět, že očekávání bývají snad až pravidelně výrazně korigována tím či oním směrem. Pokud by ale nyní byla správná, potvrzovala by se ona stagnace růstu zisků kolem 10 %, či mírně klesající trend pod 10 %. Jak jsem přitom (opět) zmiňoval minulý pátek, na akciovém trhu došlo k určité korekci valuací (poměru cen a zisků PE), ale ty se stále drží hodně vysoko. Což odpovídá tomu, že poměr očekávaných sazeb k očekávanému růstu je stále přívětivý (jen už ne ultrapřívětivý, jako před korekcí).

Současné PE je tak bez velkého přemýšlení neslučitelné s tím, co by implikoval graf od KKR. Ale oříškem by pro něj mohl být i graf první. Tedy (i) pokud by pokračoval onen mírně klesající trend pod 10 % a (ii) skutečně došlo ke znatelnému růstu sazeb, jak se nyní čeká. S výrazně vyššími sazbami a výnosy obligací by to totiž již nebylo tak přívětivé prostředí.

A co se týče zisků, nemusí být bez relevance i to, co jsem nedávno psal v „Extrémní poměr zisků na příjmech a budoucnost akciového trhu“.

Extrémní poměr #zisky na #příjmy a budoucnost trhu s #akcie - https://t.co/yoYP4xCRWp pic.twitter.com/8b3VAY6nFd

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688