mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  06.04.2022 12:59:00

České ekologické technologie v oboru vodohospodářství si získávají trh Kyrgyzstánu

České ekologické technologie v oboru vodohospodářství si získávají trh Kyrgyzstánu

06.04.2022 / 12:50 | Aktualizováno: 06.04.2022 / 12:59

Čistírny odpadních vod pro municipální a komerční subjekty v Kyrgyzstánu jsou stále aktuálnější podnikatelskou příležitostí pro české firmy. Řada z nich již v minulosti úspěšně tyto technologie do různých regionů země dodala a pokračuje v realizaci nových. Pro rozšíření podnikatelských kontaktů a zmapování možností kyrgyzského trhu zorganizovalo Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu business misi sedmi českých firem do hlavního města Biškeku a do biosférické oblasti okolo Issyk-Kulského jezera, která se uskutečnila ve dnech 28.3.-1.4.2022 jako projekt na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) financovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Akce, která si získala pozornost vysokých představitelů státní a místní správy a desítek firem, přinesla též konkrétní komerční výsledky ve formě předběžných zakázek na prezentované technologie.

Kyrgyzstán je zemí, která se pyšní svojí krásnou, nedotčenou přírodou a poskytuje tak poměrně dobrý turistický potenciál, který ovšem limituje postupné zhoršování životního prostředí. Hlavní město Biškek se čím dá, tím víc potýká s problémy znečištěného ovzduší. Ekologická oblast jezera Issyk-Kul vyžaduje moderní očistné kapacity a zelené technologie pro municipální správy a místní rekreační zařízení, zejména v období násobně vytížené turistické sezóny. Dosavadní zařízení, často z dob Sovětského svazu, již neodpovídá současným ekologickým parametrům a některé české firmy, uvědomujíc si to, v minulosti úspěšně realizovaly projekty s cílem snížení míry znečištění v několika oblastech Kyrgyzstánu. Využívaly přitom mmj. i financování z české rozvojové pomoci, či nástrojů mezinárodního financování (EBRD).

Z výše uvedených důvodů se pro české firmy v Kyrgyzstánu otevírají příležitosti v podobě dodávek technologií očisty odpadních vod, výroby pitné vody, obnovitelných zdrojů energie v podobě systémů ohřevu vody pomocí solárních panelů či malých vodních elektráren. Voda představuje pro Kyrgyzstán, ale i celou Střední Asii, cenný základ, se kterým je třeba pečlivě zacházet. Ekologické problémy se však týkají též oblasti zpracování odpadů, zejména pevného komunálního odpadu, očisty ovzduší, sanace půdy či odstraňování starých ekologických záleží, např. po těžbě uranu. V těchto oborech se české firmy mohou v Kyrgyzstánu úspěšně realizovat za podmínky nalezení vhodného mechanismu exportního financování.

Záměrem podnikatelské mise realizované Velvyslanectvím ČR v Nur-Sultanu bylo podpořit již působící i nové české firmy z oboru vodohospodářství na kyrgyzském trhu. Šlo zejména o propojení firem s relevantními partnery ve státní správě Kyrgyzstánu a umožnění B2B jednání s finálními odběrateli českých technologií v, z pohledu očisty vody, nejvíce exponovaném místě Kyrgyzstánu, biosférické zóně okolo jezera Issyk-Kul. Projektu se zúčastnily následující české firmy: Topol Water, Khaanzaa, Kubíček VHS, Regulus, iWating, Wero Energy a Envi-Pur v zastoupení místního partnera Taza Bio Systems.

Program business mise zahrnoval provedení dvou prezentačních akcí českých firem pro kyrgyzské partnery. Česko-kyrgyzský kulatý stůl dne 29.3.2022 v hlavním městě Kyrgyzstánu byl zaměřen na státní správu, ministerstva, zástupce městských vodovodů Biškeku a sousedních okresů a servisních společností. Prvního česko-kyrgyzského business fóra pak dne 30.3.202 v Issyk-Kulské oblasti, jež bylo organizováno ve spolupráci s business asociací mladých KG podnikatelů JIA, se zúčastnilo přes 100 místních zástupců regionu, vodních správ, kanalizací a rekreačních zařízení v okolí jezera Issyk-Kul. Po prezentacích českých firem následovala plodná B2B jednání a živá diskuze o ekologických problémech regionu, představitelé oblasti i podnikatelé jevili vážný zájem o české technologie i zkušenosti s očistou vody. Oblast okolo jezera Issyk-Kul zůstává ohrožena znečištěním, které v průběhu turistické sezony červen-září násobně roste s přílivem rekreantů. Zároveň přetrvávají problémy se zastaralou kanalizační infrastrukturou a potřebou kvalitně upravené vody pro zemědělské účely, jež musí splňovat přísné ekologické parametry. Obě akce byly z kyrgyzské strany podpořeny účastí vysokých představitelů státu i regionální správy.

České firmy ohodnotily podnikatelskou misi do Kyrgyzstánu jako přínosnou a sloužící k posílení stávajících, resp. vytvoření nových obchodních vztahů. Firmy získaly praktické poznatky o reáliích místního trhu vodohospodářství, projednaly svoji potenciální účast v projektech financovaných mezinárodními organizacemi, prohloubily spolupráci s místními zástupci a uskutečnily řadu B2B jednání se zainteresovanými klienty. Prezentace českých firem byly doplněny prohlídkami místních systémů kanalizací, vyžadujících rozsáhlé modernizace, a též úspěšně realizovaných projektů českých technologií na místě. Výsledkem mise mohou být konkrétní dodávky českých čističek odpadních vod, systémů ohřevu vody pomocí solárních panelů, zařízení očisty pitné vody či dalších mobilních instalací.

Olga Kalinová, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688