Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.04.2022 12:26:35

Auta v únoru potopila průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů)

Na průmyslovou výrobu i zahraniční obchod v únoru dopadly problémy se subdodávkami, které brzdily automobilovou výrobu. Na zahraničním obchodě se navíc podepsaly vysoké ceny komodit. Průmysl pak negativně ovlivnilo teplé počasí a s tím spojená nižší výroba elektřiny, plynu a teplu. Svižným tempem růstu naopak překvapila stavební výroba. Zde se zřejmě odráží vyšší aktivita státu, významnou roli ale sehrála i nízká statistická základna z loňského roku. V každém případě stavební výroba přesáhla svou předpandemickou úroveň.

Průmyslová výroba v únoru zklamala, když meziměsíčně poklesla o 2,4 %. V meziročním srovnání pak byla o 0,3 % nižší. K výraznému propadu došlo především ve výrobě motorových vozidel. Tato kategorie z meziroční dynamiky českého průmyslu ukrojila 1,8 procentního bodu. Vzhledem k teplému počasí byla nižší i výroba elektřiny, plynu a tepla, což ubralo dalších 0,8 procentních bodů. Propad ve výrobě automobilů se pak negativně podepsal i na souvisejících odvětvích. Výroba pryžových a plastových výrobků tak snížila meziroční výstup průmyslu o 0,2 procentního bodu. K mírnému poklesu výroby došlo i ve zpracování dřeva a farmaceutických výrobků. Ostatní kategorie průmyslovou výrobu zvyšovaly, ačkoli pouze mírně. Nejvíce se dařilo výrobě nekovových materiálních výrobků a strojů a zařízení. Hodnota nových zakázek v únoru stoupla o 5,6 %. Výsledek je ovšem výrazně ovlivněn silným cenovým růstem.

Problémy v automobilovém průmyslu dopadly i na zahraniční obchod. Jeho bilance skončila v únoru ve schodku 4,4 mld. . My jsme přitom v únoru očekávali mírný přebytek ve výši 2 mld. a trh dokonce 6 mld. . Meziročně se jedná o 25,7 mld. horší výsledek. To bylo negativně ovlivněno jednak nižším vývozem aut v důsledku problémů se subdodávkami komponent, ale také vyšším dovozem ropy, zemního plynu a kovů, což patrně odráželo zejména jejich výrazný cenový růst

Tuzemská stavební produkce se v únoru zvýšila meziměsíčně o výrazných 4,8 procenta po lednovém nárůstu o 1,8 procenta a pokračoval tak její svižný růst. Od začátku letošního roku roste rychlým meziměsíčním tempem především inženýrské stavitelství, které pravděpodobně odráží vyšší investiční aktivitu státu. V únoru jeho produkce vzrostla o 8,9 procenta. Vyšší růstová dynamika se však v únoru obnovila také v pozemním stavitelství, které vzrostlo o 3,1 procenta. Ve srovnání s loňským rokem celková stavební produkce rostla o závratných 18,9 procenta, významně se na tom však stále podílela nízká srovnávací základna. I tak však díky dynamickému růstu v posledních čtyřech měsících přesáhl objem stavební výroby na konci loňského roku svou předpandemickou úroveň.

Další vývoj průmyslové výroby i zahraničního obchodu bude poznamenán eskalací konfliktu na Ukrajině. Vzhledem k přerušení některých dodávek z této oblasti lze v březnu čekat ještě výraznější propad českého průmyslu i zahraničního obchodu. Rizikem jsou i lockdowny v Číně, které mohou opět narušit dodavatelské řetězce, které se začátkem letošního roku již začínaly narovnávat. Pozitivní je, že objednávkové knihy zůstávají plné a poptávka se zatím zdá být silná. Škodě Auto se také podařilo přemístit část výroby kabelů z Ukrajiny do Mladé Boleslavi, problémy s nedostatkem čipů by podle vyjádření Škodovky měly odeznívat ve druhé polovině letošního roku. Stavební výroba by měla být podpořena čerpáním EU fondů, přičemž pozitivně vyznívá i rostoucí počet vydaných stavebních povolení. Limitem může být naopak chybějící pracovní síla, stavební materiály i jejich rostoucí ceny.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.2023Auta táhla průmyslovou výrobu i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688