pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  06.04.2022 12:39:20

Přivítejte v neděli jaro na Zámku Pardubice a na Příhrádku

Přivítejte v neděli jaro na Zámku Pardubice a na Příhrádku

Přivítejte v neděli jaro na Zámku Pardubice a na Příhrádku
(6.4.2022)

Velikonoce na zámku se vrací! Zámecké nádvoří zaplní v neděli 10. dubna od 10 do 17 hodin netradiční jarmark, který spojí výrobce a prodejce velikonočních a jarních dekorací se stánky kulturních institucí a potravinářských, zemědělských nebo stavebních středních škol. Návštěvníky čekají kromě nezbytných pochutin také velikonoční dílny a ukázky tradičních řemesel a zvyků. Vstup je zdarma.

„Ochutnáte mazance, jidáše, kynuté věnce a další velikonoční dobroty. Děti se potěší s kůzlátky a jehňátky, uvidí kuřátka, kachňátka, koně, prasátka a králíky. Potkáte prodejce velikonočních dekorací i regionálních produktů a stánky muzeí či galerie. Sami si vyzkoušíte velikonoční zvyk koulení vajec a slepičí velikonoční dráhu,“ vyjmenovává některé z aktivit ředitel pořádajícího Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek. „Ve velikonočních dílnách se budou tvořit dekorace, zdobit perníčky, filcovat ovčí vlna, samozřejmě zdobit vajíčka a mnoho dalšího. S hudbou a tancem vystoupí soubory Sejkory a Formani Slatiňany a také pardubický Baldrián,“ dodává.

Dílny pro děti

Medomet, dýmáky a úly přiveze Regionální muzeum Ústí nad Orlicí, které svůj stánek zaměří na historii včelařství. Regionální muzeum v Chrudimi připravilo velikonoční dílnu. V rámci workshopu Východočeské galerie si děti vytvoří vlastní dílo z kartonu, barevných papírů a dalšího materiálu. Školní mlékárna Střední zemědělské školy Lanškroun nabídne tvarohy, jogurty, čerstvé sýry a pařené sýry, Odborné učiliště Chroustovice a Střední škola zahradnická a technická Litomyšl zase jarní a velikonoční květinová aranžmá a dekorace. Chybět nebude ani kovářská výheň a ukázky práce uměleckého kováře nebo truhlářská dílna ze Střední průmyslové školy stavební Pardubice.

Velikonoční stezka na valech

Východočeské muzeum v Pardubicích navíc otevřelo b(B)oží velikonoční stezku, která už od konce března provází děti velikonočním příběhem na zámeckých valech. Každé z 11 zastavení, která jsou popsána na cedulích ve tvaru velikonočního vajíčka, se věnuje jednomu tématu z křesťanského velikonočního příběhu a skrývá i úkol. Splnění všech úkolů dovede děti k velikonočnímu pokladu. „I letos mohou návštěvníci sami přispět k ozdobení kraslicového keře na druhém rondelu valů – nejlépe vlastnoručně ozdobenými kraslicemi,“ dodává ředitel Libánek.

Další akce na Příhrádku

Velikonoční jarmark v areálu na Příhrádku bude v neděli skoro po celý den, od 10 do 18 hodin. Na návštěvníky tu budou čekat domácí zvířata z Apolenky, dvě vystoupení renesančních tanců v podání souboru Perchty von Bladen a stejně tak dvě pohádková představení loutkového divadla pro děti. Po celý den si budete moci u stánků zakoupit Jídlo s příběhem, medovinu či pekařské výrobky. Seznámíte se s prací a výrobky dráteníků, včelařů či studentů Střední školy služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové, která si krom velikonoční výzdoby a pekařských pamlsků zároveň připravila workshop pro rodiče s dětmi s velikonoční tématikou. V ateliéru si tak budete moci nazdobit perníčky nebo si uplést pomlázku. Zrelaxovat se pak můžete u hraní venkovních her pod terasou knihovny či u kávy a deskové hry v kavárně. Tato akce se koná v rámci projektu 500 let renesance ve východních Čechách.

 

Více informací je na webu vcm.cz/akce/velikonoce-na-zamku-2022 a https://kkpce.cz/cs/aktuality/2022/velikonocni-jarmark-na-prihradku-se-blizi/

obrázky

Velikonoce na Zámku v předchozích letech
Velikonoce na Zámku v předchozích letech
Velikonoce na Zámku v předchozích letech
Velikonoce na Zámku v předchozích letech
Velikonoční stezka
Kraslicový keř
Velikonoční jarmark
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688