Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  06.04.2022 10:15:26

Pět let od ukončení kurzového závazku ČNB

Před pěti lety na den přesně ČNB ukončila tzv. kurzový závazek, kdy od listopadu 2013 udržovala kurz koruny vůči euru nad hladinou 27 CZK/EUR. Shodou okolností se pět let od ukončení kurzového závazku zrovna kryje s dobou, kdy byla ČNB na začátku letošního března nucena intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny a kdy se začíná nahlas mluvit o tom, že by ČNB mohla proti současné vysoké inflaci bojovat odprodejem části devizových rezerv.

Samotný kurzový závazek ČNB v období listopad 2013 až duben 2017 se promítl do výrazného nárůstu výše devizových rezerv a to jak v absolutní výši, tak i relativně např. k výši HDP. Zatímco poměr výše devizových rezerv ČNB k HDP v běžných cenách se před spuštěním kurzového závazku pohyboval kolem 20 %, tak po ukončení závazku se až doposud nachází kolem 60 %. Vysoká výše devizových rezerv byla sice jednou z příčin, která v letech 2018 a 2019 bránila posilování koruny, avšak v současné době je dopad rezerv do kurzu koruny již jen minimální. Vysokou výši devizových rezerv ČNB v porovnání s dalšími regionální centrálními bankami (maďarskou MNB a polskou NBP) lze přitom vnímat jako výhodu, když samotná výše rezerv působí v turbulentních časech stabilizačně na kurz koruny. Kladně lze hodnotit i to, že bankovní rada ČNB zatím s inflací bojuje prostřednictvím úrokových sazeb a nevytváří zatím z devizového kurzu oficiálně paralelní nástroj měnové politiky.

A jak se vyvíjela v posledních letech koruna? Po ukončení kurzového závazku ČNB v dubnu 2017 koruna vůči euru ve zbytku tohoto roku posilovala a obchodování se vrátilo zpět do pásma 25 – 26 CZK/EUR, kde se koruna nacházela před zavedením kurzového závazku v listopadu 2013. V letech 2018 a 2019 se však další posilování koruny zastavilo a právě vysoká výše devizových rezerv byla jednou z hlavních příčin, která bránila koruně k posunu na silnější hodnoty. Výraznější posilování koruny se obnovilo následně až na konci roku 2019 a pokračovalo i na začátku roku 2020, kdy bylo následně vystřídáno velmi prudkým oslabením české měny v souvislosti s nástupem pandemie Covidu19. Pandemie následně zásadně ovlivňovala kurz koruny po zbytek roku 2020. ČNB se přitom v roce 2020 jako jedna z mála centrálních bank obešla bez kvantitativního uvolňování či záporných úrokových sazeb. Významné posilování koruny od konce loňského roku lze dát následně do souvislosti s prudkým zvyšováním sazeb ČNB a rozšiřujícím se úrokovým diferenciálem mezi korunovými a eurovými sazbami. Riziko pro další posilování koruny aktuálně představuje válka na Ukrajině.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688