Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  05.04.2022 22:00:09

Nejdražší americký bezpilotní letoun v úterý monitoroval situaci nedaleko fronty. Video ukazuje, jak Ukrajinci sestřelili bitevní vrtulník

Nad Evropou je poměrně logicky vidět poslední týdny abnormální aktivita letecké vojenské techniky. Monitorovat lze ze západu značné množství přeletů především k hranicím Běloruska a Ukrajiny. Aktivní je v tomto směru zejména holandské, britské a samozřejmě americké vojenské letectvo. Vedle evidentně průzkumných misí se díky i řadě přistání letadel zejména v Polsku jedná jistě také o dodávky vojenského materiálu, který pak putuje směr Ukrajina.

Díky serveru globe.adsbexchange.com (viz. obrázky níže) lze právě pozorovat letecký provoz nejen civilních strojů, ale i vojenských. Tedy pokud mají zapnut tzv. odpovídač. Ke konci března zde šlo dokonce pozorovat také Air Force One. Tedy letadlo s americkým prezidentem, který zamířil do Evropy primárně na summit NATO do Bruselu.

 

Dnes v podvečer se na „radaru“ (viz. červená trajektorie), vlastně již poněkolikáté, objevil také jeden ze strojů americké armády - Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk (dále jen RQ-4). Tedy vojenský bezpilotní letoun operující za každého počasí během dne i noci. Letoun, jehož náklady na vývoj se koncem minulého století vyšplhaly na astronomických 3,78 miliardy amerických dolarů, čímž se stal vůbec nejdražším dodnes vyvinutým bezpilotním prostředkem. Podle některých informací se cena jednoho letounu v závislosti na konfiguraci pohybuje okolo 220 milionů amerických dolarů, tedy v přepočtu zhruba 4,8 miliard korun.

 

Odkud dnes RQ-4 odstartoval, není jasné. Prvně se na radaru objevil až nad Řeckem v již vysoké výšce. Letoun se každopádně pohybuje podstatně výše, než ostatní. Dostupnost RQ-4 je dokonce více než 18 km.  Dle údajů dnes převážně operoval téměř v 16 km, když například přes Rumunsko či Slovensko zamířil primárně do Polska. Zde je v podvečer možno dle radaru vidět pomalé přelety nedaleko hranicBěloruskem a Ukrajinou. RQ-4 je schopen vydržet ve vzduchu i více než 32 hodin, když zvládne vlastně obletět půl zeměkoule. Jeho dolet je totiž téměř 23 tisíc km. Je tak pravděpodobné, že často se u jeho misí vystřídá při řízení na dálku více posádek, které jsou 3 členné.

 

RQ-4 s rozpětím kompozitních křídel 39,9 metru dokáže během denní mise zmapovat až 100 tisíc km2. Díky satelitnímu spojení zvládne v reálném čase poskytovat snímky rozsáhlých zeměpisných oblastí ve vysokém rozlišení. Vedle vojenských satelitních snímků tak jistě aktivita RQ-4 napomáhá získávat informace o pohybu ruské armády. Řada vyjádření například amerického prezidenta Bidena o situaci na bojišti je tak podpořena zpravodajskými informacemi, které v rámci podpory jistě proudí i k představitelům Ukrajiny.

Ukrajinci dnes sestřelili Kamov KA-52

Sociální sítě dnes nabídly další válečné záběry. Na twitteru došlo ke zveřejnění použití protiraketového systémů Stugna, tentokrát k sestřelení ruského dvoumístného bitevního vrtulníku KA-52. Tedy v daném segmentu jedné z nejmodernější techniky Ruska, když do výzbroje tamní armády se KA-52 dostal prvně až v roce 2010. Jak je níže ve zprávě mj. uvedeno, o úspěch se postarali ukrajinští vojáci z 95. odloučené brigády.

06.04. 12:48  autor článku (Honza1616)
06.04. 12:39  autor článku (Honza1616)
06.04. 10:14  Ještě že jsme součástí NATO (josé)
06.04. 09:13  Klasika (Pavel černý)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688