Export (export.cz)
Ze světa  |  05.04.2022 11:02:38

Program „MADE IN INDIA“ je šancí i pro české výrobce obranných technologií

Indie se dlouhodobě snaží o prohlubování technologického transferu a lokalizaci výroby. Vzhledem k aktuální geopolitické situaci je soběstačnost indického vojensko-průmyslového komplexu šancí i pro české výrobce, kteří mají přesvědčivá technologická řešení a jsou ochotni k transferu technologií do Indie.

Ilustrační foto: Shutterstock

Indie je druhým největším dovozcem vojenských a obranných technologií na světě, přičemž téměř polovina indického dovozu pochází z Ruska. Rusko je tak největším indickým dodavatelem zbraní a obranných technologií a Indie jeho největším zákazníkem. Až 80 % zbraňových a obranných systémů je původně sovětského či ruského původu, včetně například tanků, pěchotních obrněných vozidel, bojových letounů, námořních válečných lodí, samopalů a střelných zbraní, protivzdušné obrany či vojenských přepravních helikoptér. Řadu těchto systémů vyrábí indický vojensko-průmyslový komplex společně s ruskými technologickými partnery v rámci koprodukčních programů, případně samostatně v rámci místní licenční výroby, včetně domácí produkce většiny subsystémů a komponent.

Závislost na ruských technologiích

Současná situace dodávky ruské vojenské a obranné techniky a technické asistence Indii komplikuje. Kromě sankcí a kapacitních omezení je problematický například i platební styk. Za těchto okolností je Indie nucena hledat alternativy a prohlubovat míru technologického transferu a lokalizace obranné výroby. V březnu 2022 Indie například schválila seznam 107 položek, které mají být během několika let vyráběny již výhradně indickými společnostmi v Indii. Mezi položkami je i řada ruských technologií, například různé subsystémy tanků T-72 a T-90, BMP II, či systémy elektronického boje ISR/EW pro letecké, pozemní a námořní aplikace.

Některé z těchto technologií, či jejich možné alternativy, nabízejí i čeští výrobci, jejichž význam při přechodu k domácí indické výrobě vojenských a obranných technologií by se mohl v příštích letech zvýšit. Výborné zkušenosti s provozem českých systémů a technologií mohou rozšíření spolupráce i na další technologie napomoci. Ke stávajícím perspektivním sektorům, jako je například vývoj a výroba proudových a vrtulových leteckých motorů, pomocných energetických jednotek, či radarových systémů, by tak již brzy mohly přibýt další.

Technologický transfer

Dlouhodobým cílem Indie je dosáhnout v oblasti obranných a bezpečnostních technologií soběstačnosti a stát se regionálním výrobním a exportním hubem. Cíle soběstačnosti a strategické autonomie však není možné dosáhnout ze dne na den, a Indie nutně potřebuje technologický transfer a další partnery ze zahraniční. Mezi zahraničními obrannými technologickými partnery jsou přitom i české společnosti, které mají s Indií dlouholetou tradici spolupráce. Většina z českých výrobců přitom již akceptovala model technologického transferu, kdy zahraniční OEM alespoň část výroby lokalizuje v Indii. Úroveň technologického transferu, včetně výzkumu a vývoje, se zřejmě bude dále prohlubovat.

Jakub Jaroš, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Dillí


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 21:48  Active Weather will return to the southern and central U.S US National Weather Service (weather.gov)
St 20:01  Sázení stromů v lankaranském regionu mzv.cz (MZv ČR)
St 19:09  Tisková zpráva - Parlament schválil revizi společné zemědělské politiky EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688