Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  05.04.2022 06:21:38

Tohle je nejúspěšnější investiční strategie v dobách konfliktů a zvýšené nejistoty na trzích

Konflikt na Ukrajině vyvolává u investorů značné obavy o budoucí vývoj na finančních trzích. Mnozí zvažují úpravy svých portfolií, odprodávají investice nebo hledají méně rizikové alternativy ochrany úspor před rostoucí inflací. Jakou investiční strategii zvolit v době nejistoty a probíhajícího válečného konfliktu de facto v našem sousedství?

Nálada investorů ovlivňuje trh jak během růstů, tak během propadů cen. Válečné konflikty vyvolávají u investorů obavy o další vývoj na finančních trzích. Pod lavinou zpráv o nových sankcích, omezeních a eskalaci války mohou někteří podlehnout panice a zbavovat se aktiv s reálnou ztrátou. Zkušení a úspěšní investoři se ale k takové situaci staví opačně. Nízké ceny aktiv a až odstrašující propady využívají k výhodným nákupům.

Zda již je dno poklesů na trzích za námi, nelze s jistotou říci. Současný konflikt nás může zasáhnout i v dalších rovinách, především v oblasti vybraných komodit, kterými Ukrajina a Rusko zásobovaly evropské, africké i asijské země. Jde o energetické suroviny i potraviny, což tlačí na růst již tak vysoké inflace u nás i v celé Evropě.

Jak válečné konflikty ovlivnily trhy?

Největší pokles cen akcií se historicky odehrával v obdobích nejistoty před vypuknutím očekávaného konfliktu, což potvrdily i poslední měsíce. Vypuknutí konfliktu pak většinou poměrně vyústilo v opětovný růst cen aktiv. Výzkum poradenské společnosti Armbruster Capital Management zaměřený na vývoj amerického trhu během největších světových konfliktů ukázal, že volatilita byla během válečných krizí nižší, než byl průměr období let 1926-2013. Navzdory intuitivním předpokladům měly americké akcie během válek vyšší výkonnost, než byl průměr celého období. Dluhopisy, které jsou v neválečném období považovány za bezpečnou investici, vykazovaly naopak nižší výkonnost.

Americká aktiva v období válek

Prodávat, nebo nakupovat?

Z dat vyplývá, že po úvodním propadu se ceny akcií stabilizují a překonají předchozí maxima. Neuvážené zásahy do portfolia mohou mít přitom zásadní vliv na jeho výkonnost. Dny s nejvyššími růsty indexů totiž historicky následovaly krátce po těch nejhorších seancích.

Pokud investor reaguje na propady trhu prodejem, může se stát, že mine ty nejlepší dny. To může v důsledku znamenat snížení průměrného ročního zhodnocení řádově o jednotky procent. Z historických dat tedy plyne jasný závěr a doporučení – nepropadejte panice a držte své emoce na uzdě. Zůstat na trhu je pro většinu (drobných) investorů lepší, než se snažit načasovat prodeje a nákupy na základě aktuální nálady a cen.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/tohle-je-nejuspesnejsi-investicni-strategie-v-dobach-konfliktu-zvysene-nejistoty-na

07.04. 18:20  Nesmysl (Daniel)
07.04. 07:33  zlato (Třešňák)
06.04. 05:48  Nesmysl (Michal)


Přečtěte si také:

28.03.2023Trhy stále v zajetí zvýšené nejistoty (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
28.04.2022Zvýšená nejistota nahrává dolaru (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688