Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  05.04.2022 05:54:00

Stále silná americká ekonomika a další vývoj na akciích - Deutsche Bank

Poslední data z amerického trhu práce v podstatě odpovídají očekávání a potvrzují, že hospodářství se nachází ve velmi dobrém stavu. A zároveň zvyšují pravděpodobnost zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Pro CNBC to uvedl hlavní stratég Deutsche Bank Binky Chadha. Dalším významným faktorem, který nyní ovlivňuje akciové trhy, je konflikt na Ukrajině. Stratég míní, že standardní chování akcií v takových situacích bývá jednoduché: Postupně jim přestanou věnovat pozornost.

Chadha připomněl, že trhy se postupně zotavily z korekce, která nastala po projevu prezidenta Bidena, ve kterém hovořil o útoku na Ukrajinu. Nyní jde podle stratéga o téma, které je do značné míry odsunuto stranou a zůstává cyklus zvedání sazeb, kterému budou akcie věnovat hlavní pozornost. Jak se cyklus bude vyvíjet a co s akciemi udělá?

Stratég míní, že i kdyby Fed nyní zvedl sazby o zmíněných 60 bazických bodů, celkově půjde o umírněný cyklus zvedání sazeb. A historie navíc ukazuje, že v deseti z jedenácti případů akcie po začátku zvedání sazeb do roka posílily. „Držel bych se vodítka, které poskytuje historie,“ dodal Chadha. Nezvedá ale Fed sazby v době, kdy již ekonomika ztrácí na své předchozí síle?

Stratég vidí situaci tak, že americká centrální banka zvedá sazby v mnohem pozdější fázi ekonomického cyklu, než je tomu obvykle. S takovým postupem pak podle něj nemáme mnoho zkušeností. Cílem zvedání sazeb by mělo být zpomalení tempa růstu ekonomické aktivity, utlumení inflace a posun ekonomické aktivity směrem k jejímu potenciálu. Pokud vše probíhá v době, kdy hospodářství již samo o sobě zpomaluje, „je to ještě větší výzva než obvykle.“

Deutsche Bank v následujícím grafu ukazuje historické chování trhu kolem časového bodu, v němž dojde k inverzi výnosové křivky. Konkrétně k růstu výnosů dvouletých vládních obligací nad výnosy dluhopisů desetiletých:

10
Zdroj: Twitter

Po inverzi křivky mají akcie tendenci ke stagnaci, rok po ní jsou ale v průměru v kladných číslech. Rozpětí různých reakcí akcií je ale podle grafu velmi široké a jde od výrazného a okamžitého posilování až po hluboké ztráty.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688