Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  04.04.2022 22:00:24

EU sice podpořila těžbu Proof of Work, aby hned vzápětí schválila významnou regulaci (1. část)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

V minulém týdnu dva velcí hráči na poli kryptoměn vydali nezávisle na sobě prohlášení, ve kterých se snažili na poslední chvíli zburcovat kryptokomunitu, když upozorňovali na blížící se kontroverzní hlasování ve výborech Evropského parlamentu pro hospodářské a měnové záležitosti (ECON) a Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) ohledně kroků, které zcela určitě mají za cíl zavést regulaci na transakce s kryptoměnami. Závěr minulého týdne byl v těchto dvou výborech ve znamení hlasování o nařízení o převodu finančních prostředků (TFR) a zejména pak o kompromisních návrzích D & E daného nařízení.

O co se jedná?

Europoslancům se obzvláště nelíbí tzv. "nehostované peněženky". Nehostované peněženky (non-custodial, či self-custody peněženky) jsou peněženky, ke kterým majitelé těchto peněženek spravují své privátní klíče a kryptoměny si mezi nimi mohou zasílat bez potřeby vstupu prostředníka. Nehostované peněženky jsou jak softwarové (MetaMask, Exodus atd.), tak hardwarové jako Ledger, nebo česká hardwarová peněženka Trezor. Tyto peněženky jednoduše označují finanční prostředky držené jednotlivci, aniž by vyžadovaly zprostředkovatele na rozdíl od hostovaných peněženek, které zprostředkovatele vyžadují.

Asi nejlépe to vystihnul ředitel společnosti Coinbase, Brian Armstrong, když uvedl trefné přirovnání. Doslova řekl: „Představte si, že by EU vyžadovala, aby vás vaše banka nahlásila úřadům pokaždé jen proto, že zaplatíte za nájem více než 1.000 EUR“. Jednalo by se tak o obrovský zásah do digitálního soukromí, protože nehostovaná peněženka je v podstatě totéž, co naše fyzická peněženka v kapse, nebo kabelce. Převody od poskytovatelů kryptoslužeb (kryptoburzy, kryptosměnárny apod.) do kryptopeněženek by se staly nákladnějšími a zatěžujícími, aniž by to přineslo výraznější bonusy v boji proti praní špinavých peněz.

Podle společnosti Coinbase jde toto nařízení proti smyslu digitálních aktiv, které vznikly hlavně z důvodů transparentnosti, neovlivnitelnosti a decentralizovanosti. Přijetí nařízení však tyto pilíře podkopává, přičemž se v podstatě nejedná o nic jiného, než jen o zřízení nuceného dohledu nad burzami typu Coinbase, Coinbank atd. a hrubé narušení soukromí samotných uživatelů. Změna tak povede k potlačení inovací, podkopání důvěry v nehostované peněženky, které uživatelé používají ke zvýšené ochraně svých digitálních aktiv a v neposlední řadě k porušení ochrany soukromí.

Zároveň Coinbase varuje před vznikem problémů, které přijetí nařízení způsobí. Obává se, že problémy spojené s tímto zákonem budou mít hluboký a rozsáhlý dopad na trh. Navíc upozorňuje nato, že nařízení obsahuje zavádějící fakta, která však nebyla během projednávání nijak reflektována, jako třeba přesvědčení, že bitcoin, ethereum a další kryptoaktiva jsou primárním způsobem praní špinavých peněz. Mezi další špatná fakta, na která Coinbase poukazuje, patří, že orgány činné v trestním řízení nejsou schopny tyto pohyby sledovat a že, požadavek na shromažďování a ověřování osobních údajů spojených s vlastním hostováním není porušením jejich soukromí. Svá tvrzení dokládá výzkumy, které konstatují, že kryptoměny, NFT apod. jsou mnohem méně výhodné jako prostředek k praní špinavých peněz.

Za nemožné splnit a dostát tak obsahu nařízení pak Coinbase vidí nově zaváděnou povinnost burz shromažďovat, ověřovat a hlásit informace o neklientech, kteří používají nehostované peněženky. Nehledě na fakt, že samotná burza by musela porušovat jiná platná nařízení, aby mohla takové informace a množství dat vůbec shromažďovat a uchovávat. 

Společnost Unstoppable Finance (vývojáře peněženky DeFi) nezůstává pozadu a stejně jako společnost Coinbase také varuje komunitu hlavně před přijetím některých pasáží nařízení o převodech finančních prostředků. Upozorňuje, že schválení kompromisních návrhů D & E nařízení o převodu finančních prostředků TFR může silně poškodit základy inovací založených na blockchainu, tedy "schopnost uchovávat a převádět digitální hodnoty bez jakékoli třetí strany". Společnost říká: „Kryptoměny byly vybudovány jako peer-to-peer platební systém a infrastruktura. Jeho klíčovou inovací je řešení problému dvojího utrácení digitálních aktiv a hodnot. Poprvé v historii byly umožněny digitální transakce s hodnotou bez zprostředkovatelů třetích stran. Později ve vývojovém cyklu byly finanční služby vybudovány decentralizovaným způsobem pomocí inteligentních kontraktů – nazývá se Decentralizované finance (DeFi). Důsledkem je vznik nejvíce automatizovaného a transparentního finančního systému v historii lidstva.“


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688