army.cz (MO ČR)
Armáda  |  04.04.2022 00:00:00

Čeští vojáci odjíždějí na Slovensko. Jsou připraveni odstrašit nepřítele i bránit hranice NATO

Vojáky před odjezdem pozdravil armádní generál Aleš Opata. „Je to pro nás historický moment a projev důvěry Aliance v naše schopnosti na základě kterého nám svěřili výstavbu battlegroup. Ve velmi krátkém období jsme byli schopni sestavit celý kontingent. Do června na Slovensku budou výsadkáři. Pak je nahradí mechanizovaná jednotka s Pandury,“ komentoval náčelník Generálního štábu AČR nový úkol české armády.

Počáteční operační schopnost bojového uskupení zabezpečí nejdříve 250 vojáků. Jejich počty se budou do konce června postupně navyšovat podle mandátu až na 650, kdy dosáhnou plné operační schopnosti.

Mnohonárodní bojové uskupení NATO bude pod českým velením. Jeho prvním velitelem je plukovník Unzeitig, dosud zástupce velitele 31. pluku biologické, radiační a chemické ochrany v Liberci. Do battlegroupu se dále zapojí vojáci z Německa, Nizozemska, Polska, Slovenska, Slovinska a USA. Celkově může mít dle mandátu schváleného slovenským parlamentem bojové uskupení až 2100 vojáků.

„Naše armáda má už zkušenost s velením zahraničním operacím. Teď je to poprvé, kdy dochází k výstavbě a přípravě operace NATO pod českým velením za účasti členských zemí NATO,“ upřesňuje plukovník Unzeitig. „Hlavním úkolem mise je deklarace připravenosti, odhodlanosti a jednoty členských zemí NATO bránit územní celistvost a integritu Aliance. Jde o mezinárodní operaci NATO, která má navýšit obranné schopnosti Ozbrojených sil Slovenské republiky.“

Český kontingent předpokládá sílu minimálně 400 mužů, včetně týmu Vojenské policie a jednotek bojové a logistické podpory. Jejím prvním velitelem je podplukovník Ivo Zelinka, který dosud působil jako zástupce velitele 43. výsadkového pluku.

„Úkol smíšeného pěšího praporu bude spočívat především v odstrašení potenciálního nepřítele. Pokud by došlo ke zhoršení bezpečnostní situace, tak i v obraně hranic Aliance. K tomu mám mandát na manévr silami po celém teritoriu Slovenské republiky,“ upřesňuje podplukovník Zelinka.

V rámci doplňování jednotky až na požadovanou plnou operační schopnost si jednotka postupně doplní své počty a vymění za vojáky mechanizovaného praporu 4. brigády rychlého nasazení.

Vytvoření bojového uskupení na Slovensku je součástí snahy posílit východní křídlo Severoatlantické aliance v reakci na zhoršení bezpečnostní situace na Ukrajině. NATO proto rozhodlo o vzniku stálé alianční přítomnosti na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Zastřešujícím názvem je enhanced Vigilance Activities (eVA), nebo-li „Aktivita zvýšené bdělosti“.

Doplňující informace:

  • Vláda ČR schválila mandát pro vyslání našeho vojenského příspěvku 9. března 2022, výbor pro obranu PS PČR hned o den později. V Senátu PČR nejdříve materiál 15. března 2022 projednal výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost a následně jej schválilo i senátní plénum 17. března 2022.
  • Poslanecká sněmovna PČR ve čtvrtek 24. března 2022 schválila mandát, který umožní až 650 příslušníkům Armády České republiky působit na Slovensku do 30. června 2023. Projednání na sněmovním plénu bylo posledním nutným krokem k tomu, aby AČR začala pod svým velením budovat mnohonárodní bojové uskupení NATO.
  • Mandát zahrnuje také logistickou jednotku o síle cca 50 vojáků, kteří mají na starosti provoz humanitární základny pro ukrajinské uprchlíky u Liptovského Mikuláše.
]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688