Export (export.cz)
Ze světa  |  04.04.2022 12:21:58

Japonsko schválilo rekordní rozpočet - vesmír i ochrana kyberprostoru

VESMÍR I OCHRANA KYBERPROSTORU. JAPONSKO SCHVÁLILO REKORDNÍ ROZPOČET

Japonsko přijalo rozpočet na rok 2022, který v zemi začíná 1. dubna. S výdaji ve výši 107,6 bil. jenů (asi 900 mld. USD) jde o historicky největší státní rozpočet země. Kromě zvyšujících se výdajů na sociální systém a proticovidová opatření počítá Japonsko s vyššími výdaji na obranu a rozvoj nových technologií.

Vzhledem k pandemii se do popředí dostaly sektory, které byly v minulosti ve Španělsku opomíjeny – na prvním místě zdravotnictví. Ilustrační foto: Shutterstock

Výdaje na obranu ve výši 5,4 bil. jenů (44 mld. USD) představují nárůst oproti roku 2021 o 6 %. Země tak reaguje na nové geopolitické hrozby, zvláště ve světle rostoucích vojenských schopnosti Číny a KLDR. Cílem Japonska je vybudování tzv. Multi-Domain Defense Force, tedy vojenské síly, která bude schopna operovat nejen na zemi, ve vzduchu a na moři, ale i ve vesmíru a kyberprostoru. Agrese Ruska vůči Ukrajině tyto tendence ještě posílí, protože Japonsko je přímým sousedem Ruska a zavedením sankcí proti němu se vzájemné vztahy rychle zhoršují.

Poprvé v historii přesáhl hranici 500 mld. jenů (4,1 mld. USD) rozpočet určený pro vesmírné aktivity, meziročně jde o 16 % nárůst (v předchozím roce šlo dokonce o 23 %). Finance budou směřovat do nových projektů, jako je například budování satelitní sítě Constellation. Japonsko si uvědomuje důležitost družicových dat při předcházení přírodních katastrof, které zemi sužují, a je připraveno významně investovat do vývoje satelitů všech typů. Posílí se i rozměr mezinárodní spolupráce, předpokládají se investice do společného mezinárodního programu Artemis k průzkumu Měsíce, včetně výstavby vesmírné stanice Gateway, která má být jeho součástí.

Digitalizace a dekarbonizace

Státní finance budou podporovat i rozvoj dalších technologií, a to zvláště ve dvou oblastech: digitalizaci a dekarbonizaci. Již ke konci minulého roku dostala nově založená vládní Agentura pro digitalizaci 300 mld. jenů (2,5 mld. USD) k modernizaci vládních informačních systémů, které se ukázaly během pandemických nouzových stavů a práce z domova jako nedostatečné. Podobné kroky jsou plánovány i ve školství, kde se digitalizace promítne v investicích do online vzdělávání a nákupu digitálních učebnic a nezbytného softwaru. S ohledem na závazek dekarbonizace do roku 2050 budou navýšeny zdroje pro výzkum a vývoj u obnovitelných zdrojů, energetických úspor a dalších technologií usnadňujících přechod k bezuhlíkové ekonomice, například využití vodíku.

Zájem o satelitní aplikace

Všechny tyto oblasti vládních investic otevírají nové příležitosti i pro české společnosti, které mají zájem o zdejší trh a spolupráci s japonskými partnery v daných odvětvích. Navíc některé z nich (zvláště v sektoru ICT) již v zemi úspěšně působí, ať už se jedná o grafické programy do škol nebo zabezpečení sítí. Na větší prosazení českých společností v obraně a vesmírných technologiích se teprve čeká, ale i zde se nabízí perspektivní oblasti spolupráce, které by odpovídaly japonským prioritám, jako jsou například družicové aplikace.

Ondřej Svoboda, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Tokiu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688