Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  04.04.2022 10:07:18

Co dnes investorům nedá spát

„Investovat do akcií je nebezpečné, je tu totiž možnost, že prodělám. Loni jsem si říkal, že něco musí přijít, a teď to tu máme. Jsem rád že jsem neinvestoval, protože bych teď byl v mínusu.“ To mi řekl jeden čtenář našeho blogu minulý týden do telefonu. Na otázku, jak tedy ukládá své úspory, mi řekl, že v hotovosti a na termínovaných vkladech. Má pravdu, nebo ne?

Má pravdu v tom, že ceny aktiv na finančních trzích jsou volatilní (kolísají) a skutečně se může stát, že bude v mínusu. Pravda ale také je, že takový mínus při rozumné alokaci obvykle netrvá příliš dlouho. Obava „střadatelů“, jako je on, většinou vyplývá ze špatné zkušenosti v minulosti a z toho, že nepracují s investičním plánem. Pokud by si alespoň elementární investiční plán udělali (stačilo by pár čísel), zjistili by, že jejich největším nepřítelem není volatilita finančních trhů, ale INFLACE

Inflace není riziko, je to jistota!

Inflace totiž není rizikem, ale jistotou, se kterou musí počítat každý z nás. Při současné inflaci vám hotovost a úspory uložené v produktech s fixními úroky (termínované vklady, stavební spoření, klasické dluhopisy, běžné účty, spořicí účty …) doslova hoří před očima. 

Do hotovosti patří rezerva a peníze, které v dohledné době měsíců nebo jednotek let chcete utratit. Pokud ale investujete s horizontem 5 let a více, musíte již hledat způsoby, jak inflaci dlouhodobě s jistotou porazit. Na grafu níže je krásně vidět, že čím delší investiční horizont máte, tím menší je riziko, že vaše investice prodělá.

Například při investičním horizontu 20 let se ani u 100% akciové investice NIKDY nestalo, že by vydělala méně než 6 % p.a. Pozor, výnosy zde nejsou očištěny o inflaci. V Cimpel & partneři rádi pracujeme s tzv. multi-asset portfolii, jako je například Nobelovo portfolio (balancované portfolio inspirované Nobelovou nadací složené nejen z akcií, ale i dluhopisů a nemovitostí). Na obrázku je také vidět, že balancované portfolio nikdy v minulosti neprodělalo dokonce ani na 5letém investičním horizontu. Jeho výnos se pohyboval mezi  1–21 % p.a.

Kdy je správný čas pro investování?

Další logickou otázkou, kterou si investoři v dnešní době pokládají, je: „Mám nakoupit teď, nebo počkat, jestli nepřijdou ještě další poklesy?“ Odpověď na to, zda své investice časovat, či nikoliv, není jednoduchá. Budoucnost nikdo neznáme a výsledná volba je tak vždy víceméně sázkou do loterie.

Proto v dobách, jako je tato, volíme s novými investory cestu rozložení jejich prvních vkladů v čase. Pokud je jejich investice vyšší, rozdělíme první vklad na 2 až 3 díly a jednotlivé části nakupujeme s dvouměsíčním odstupem. Tím omezíme riziko, že bychom nevyužili potenciálních slev, které ještě mohou přijít, nebo bychom naopak vyčkáváním přišli o současnou slevu, kterou již nyní trh nabízí.

Spekulant vs. investor

Měli byste si také odpovědět na otázku, zda jste spíše spekulant, nebo investor.

Spekulant se snaží koupit aktivum za co nejnižší cenu, aby ho následně mohl prodat za cenu co nejvyšší.

Investor má dlouhodobý plán a strategii, co a proč chce nakupovat. Tím pak své portfolio plní.

Když investujeme, nehledáme to, co nám vydělá nejvíce, ale to, co s největší pravděpodobností naplní naše realistická očekávání. Většinou hledáme aktiva, která zvyšují svou cenu nejen vlivem rostoucí poptávky, ale i díky přidané hodnotě, kterou v čase sama generují (dividendy, zpětné odkupy, kupóny, nájmy apod.).

Našel jsem vypovídající statistiku, která ukazuje rozdíl mezi výsledky dlouhodobých pasivních investorů a snahou o časování trhu. Stačí, abyste v každé dekádě od roku 1930 minuli jen 10 nejlepších dní, a namísto zhodnocení 17 715 % by váš výnos za celou dobu byl jen 28 %! 

Být dobrým investorem je snadné technicky, ale těžké emočně.
Být dobrým spekulantem je těžké technicky a extrémně těžké emočně.

I proto je mnohem více úspěšných investorů, než spekulantů. Kým chcete být vy?

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.07.2018Co dnes investory budí v noci ze spánku Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688