Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  04.04.2022 12:00:00

Zvýšení životního minima od dubna 2022 a přídavky na děti: Více rodin na přídavek na dítě dosáhne.

Od 1.4.2022 se zvyšuje částka životního a existenčního minima o 10 %. Životní minimu se tedy zvýší z 3.860 na 4.250 a existenční minimum vzroste z 2.490 na 2.740 . Vláda navýšení schválila v souvislosti s vývojem inflace, která v únoru 2022 dosáhla už 11,1 % (meziročně) a očekává se její další růst a kulminace mezi 13-14 %.

Zvýšením životního minima dojde k rozšíření okruhu osob, které dosáhnou na přídavek na dítě, porodné, příspěvek na péči a doplatek na bydlení. K navýšení vyplácené částky dojde u příspěvku na živobytí a příspěvku při pěstounské péči. Limit čerpání se zvýší u příspěvku na zvláštní pomůcku a u mimořádné okamžité pomoci.

Vliv zvýšení životního minima na přídavek na dítě od 1.4.2022

U přídavku na dítě je stanovena hranice na jeho dosažení jako 3,4násobek životního minima rodiny – pokud jsou příjmy rodiny nižší než tato stanovená hranice, má žadatel na dávku nárok. V souvislosti s 10% zvýšením životního minima se tak okruh osob, které na tento příspěvek dosáhnou, mírně rozšíří.

Zda dosáhnete na přídavek na dítě po zvýšení životního minima si můžete spočítat na naší KALKULAČCE PŘÍDAVKŮ NA DĚTI OD 1.4.2022, kam bude třeba zadat počet dospělých osob, počet dětí (podle jejich věku) a dále, kolik je váš průměrný čistý měsíční příjem (všech osob v rodině/společné domácnosti). Kalkulačka vám spočítá i samotnou výši přídavku na dítě - počítá se zvýšenou sazbou. Jaké jsou společně posuzované osoby pro nárok na přídavek na dítě píšeme TADY.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příklad: Rodina rodičů a malého dítěte do 6 let má tedy od dubna 2022 nárok na přídavek na dítě, pokud jejich společný čistý měsíční příjem za předcházející čtvrtletí nepřesahuje 32.674 ; do konce března 2022 to bylo do částky 29.648 .

Stanovená hranice nároku na přídavek na dítě se tedy porovnává s výší průměrného čistého měsíčního příjmu rodiny (všech společně posuzovaných osob) za předchozí kalendářní čtvrtletí. K žádosti o přídavek na dítě budete muset potvrzení o výši čtvrtletního příjmu přiložit a opakovaně jej pak dokládat každé další čtvrtletí.
Do příjmu se především zahrnuje:


Samotná výše přídavku na dítě se nemění. Jeho výše se třech stupních odvíjí od věku dítěte – čím je dítě starší, tím je vyšší přídavek na dítě. Přídavek na dítě se dále rozlišuje na základní a zvýšený. Na zvýšené přídavky na dítě má žadatel nárok, pokud má alespoň jeden člen rodiny příjem ze zaměstnání či podnikání (nebo i jiného zdroje, např. důchod, podpora v nezaměstnanosti aj.) minimálně ve výši životního minima, od 1.4.2022 tedy minimálně ve výši 4.250 . Kdo žádný takový příjem nemá, pobírá přídavek na dítě v základní výši, který je o 500 nižší.



 

 

 

 

 

Přídavky na dítě si můžete vyřídit na Úřadu práce. Budete-li podávat Žádost o přídavek na dítě mezi dubnem a červnem 2022, budete přikládat i čisté příjmy pro každou ze společně posuzovaných osob za první čtvrtletí roku 2022, případně další přílohy (potvrzení o studiu apod.). Následně bude nutné každé 3 měsíce doložit výši čtvrtletního příjmu pro potvrzení, že nárok na přídavek na dítě i nadále trvá. Nárok na výplatu dávky vzniká dnem podání žádosti a nárok lze uplatnit max. 3 měsíce zpětně.

02.05. 12:08  Dotaz (Kurzy.CZ)
28.04. 10:44  Dotaz (denda)
28.04. 09:42  Dotaz (Hana)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688