Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  02.04.2022 09:08:00

Daň na miliardáře a realističnost rozpočtových plánů americké vlády - Víkendář

Americká vláda představila své nové rozpočtové plány a nejvíce pozornosti si získává „daň na miliardáře“. Podle Yahoo Finance prezident Biden ve zkratce požaduje, aby majetek domácností převyšující 100 milionů dolarů byl zdaněn minimálně 20 %. Tento plán na Yahoo komentoval Tyler Goodspeed z The Hoover Institution na Stanford University, který mimo jiné uvedl, že jsou lepší způsoby, jak zdanit bohaté lidi.

Na Yahoo zazněla slova mluvčí americké vlády, podle které zmíněný návrh směřuje k větší férovosti amerického daňového systému a k tomu, aby se všichni podíleli na „solvenci vládního rozpočtu“. Ekonom pak hovořil o tom, že nejbohatší domácnosti v USA platí „neproporcionální část daní“, jsou ale lepší způsoby, jak to napravit, než je ten, o kterém uvažuje americká vláda.

Problém vidí Goodspeed například ve zdanění nerealizovaných kapitálových zisků a aktiv, která nejsou likvidní, a tudíž u nich není zřejmá jejich hodnota. Je pak otázka, jak odhadovat hodnotu takových aktiv pro daňové účely. K tomu se přidává otázka toku hotovosti. Pokud totiž některé domácnosti vlastní velké množství sice hodnotných, ale nelikvidních aktiv, mohou být novým daňovým systémem tlačeny k nuceným prodejům aktiv proto, aby byly schopny zaplatit daně.



Americká vláda počítá podle Yahoo s tím, že změny ve zdanění nejbohatších domácností sníží rozpočtové deficity následujících deseti let asi o 360 miliard dolarů. Jaká je ale vlastně pravděpodobnost schválení vládního návrhu? Goodspeed odpověděl, že něco podobného se americká vláda snažila uzákonit minulý rok, ale nepovedlo se jí to. A proto odhaduje, že pravděpodobnost úspěchu je nyní blízko nule. Celá věc je podle ekonoma ve volebním roce spíše politickým dokumentem a signálem.

Prezident Biden komentoval nový návrh rozpočtu s tím, že mezi priority patří i rozpočtová zodpovědnost. Goodspeed ale poukázal na předpoklady, na jakých plán stojí, s tím, že již nyní se sazby nachází na vyšších úrovních, než jaké vláda předpokládala. A tempo ekonomického růstu, které slouží za základ rozpočtových úvah, je vyšší než současný konsenzus.

Na Yahoo poukázali i na nízkou podporu, kterou podle průzkumů současný americký prezident ve společnosti má. Za jednu z významných příčin bývá zmiňována vysoká inflace a Goodspeed byl tázán, jak moc velký vliv na inflaci prezident a jeho vláda skutečně má. Podle ekonoma se do ní fiskální politika promítá výrazně. A v březnu minulého roku, tedy v jedenáctém měsíci oživení, vláda schválila fiskální stimulaci odpovídající asi 10 % HDP.

Tento vládní krok podle ekonoma přispěl k prudkému růstu poptávky po zboží. A ve stejnou dobu vláda učinila určité kroky, které svázaly nabídkovou stranu ekonomiky – jednalo se zejména o změny na trhu práce. „Ano, Fed tuto fiskální expanzi akomodoval, ale v konečném důsledku je za ni zodpovědný demokratický Kongres a Bílý dům,“ dodal ekonom.

Zdroj: Yahoo Finance




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688