mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  01.04.2022 15:38:00

Informace k cestování do Itálie - Od 1. dubna 2022 již EU Covid certifikát není vyžadován v lyžařských střediscích

Informace k cestování do Itálie

14.12.2021 / 21:00 | Aktualizováno: 01.04.2022 / 15:38

Pro vstup do Itálie je třeba splnit dvě podmínky, vyplnit příjezdový formulář a prokázat se EU Covid certifikátem (Itálie užívá název Green Pass) na základě očkování nebo uzdravení nebo negativního testu (molekulární nebo antigenní, formou výtěru) COVID-19 ne starší 72 resp. 48 hod. Výjimku z testování mají děti mladší 6 let. Od 1. dubna 2022 již EU Covid certifikát není vyžadován v lyžařských střediscích!

 

Italská vláda rozhodla o ukončení nouzového stavu v zemi k 31. 3. 2022 nicméně vstupní podmínky do země zůstávají v platnosti. Nadále musí všichni cestující před příjezdem do Itálie disponovat certifikátem Covid EU (v Itálii pod názvem Green Pass/Certificazione Verde) a to buď s potvrzením o dokončení očkování nebo s potvrzením o prodělání COVID-19 nejvýše 180 dní od data prvního pozitivního testu nebo s negativním testem (molekulární nebo antigenní, formou výtěru) COVID-19 ne starším 72 resp. 48 hod. Výjimku z testování mají děti mladší 6 let.

Cestující s platným EU certifikátem o očkování/uzdravení starším 6 měsíců mají v Itálii od 5. února přístup ke službám za předpokladu, že se prokáží negativním antigenním (platnost 48 hodin) nebo PCR testem (platnost 72 hodin). Jedná se např. o stravování v restauracích (vnitřní prostory), dálková doprava atp. Testy nejsou vyžadovány, pokud po zakončení očkovacího cyklu osoba prodělala Covid-19 nebo absolvovala třetí očkování.

Itálie uznává pouze vakcíny schválené EMA. Potvrzení/certifikát musí být předložen v jazyce anglickém, italském, španělském nebo francouzském.

Občané ČR cestující do Itálie musí vyplnit elektronický cestovní formulář, tzv. Digital Passenger Locator Form (DPLF). Původní čestné prohlášení je nadále v platnosti, ale pouze jako tolerovaná náhrada digitální podoby.

Pokud se cestující neprokáže některým z uvedených certifikátů, následuje povinná pětidenní karanténa, na jejímž konci je vyžadován opětovný test (PCR nebo antigenní). V tomto případě se musí nahlásit místnímu zdravotnickému zařízení ASL včetně místa pobytu, bydliště v Itálii. (Dipartimento di Prevenzione dell´Azienda Sanitaria - návod: do google zadejte "ASL dipartimento prevenzione a místo pobytu"). Dle dostupných informací a dosavadní italské praxe se povinná 5-denní karanténa nevztahuje na děti a nezletilé, pokud cestují s očkovanými nebo uzdravenými rodiči.

POZOR od 1. dubna 2022 platí v Itálii nové nařízení a EU covid certifikát tzv. zelený certifikát/Green Pass je nadále až do 30. dubna vyžadován u některých typů služeb:

  • stravovací služby poskytované ve vnitřních prostorách včetně barů;
  • dálková hromadná doprava – vlaky, autobusy, lodě, letadla;
  • divadla, kina, sportovní stadiony a soutěže zejména v uzavřených prostorách;
  • plavecké bazény, plavecká centra, tělocvičny, týmové sporty, wellness centra;
  • festivaly a veletrhy, kongresy;

Jako zelený certifikát je uznáváno potvrzení v digitální nebo listinné podobě (certifikát EU) o:

a) podání první dávky anti-COVID vakcíny, platné bude od 15. dne po podání až do data dokončení vakcinačního cyklu (v případě dvoudávkové vakcíny). Po kompletním naočkování bude mít certifikát platnost šest měsíců

b) negativním antigenním nebo PCR testu na COVID-19 - platnost 48 hod. resp. 72 hod.

c) prodělání onemocnění - platnost 180 dní po zotavení.

Nošení roušek nebo respirátorů FFP2 je v Itálii povinné v uzavřených prostorách a také všude tam, kde není možné dodržet minimální odstup (1 m). Povinnost neplatí pro děti mladší 6 let.

TRANSIT: Pro české občany je transit přes Itálii nadále možný pokud cestují individuálně (ne veřejnou dopravou) a pokud jejich transit nepřekročí 36 hodin na italském území. V případě transitu přes letiště, nesmí toto opustit do odletu do cílové země, ovšem platí povinnost prokázat se potvrzením nebo testem viz výše podmínky vstupu do Itálie.

VÝJIMKY: Podrobněji v anglickém jazyce na webových stránkách italského Ministerstva zdravotnictví.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688