Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  01.04.2022 15:24:00

Silný trh práce v USA vybízí Fed k zákroku proti inflaci - Tomáš Vlk

Březnová data z amerického trhu práce naplňují předpoklad tím, že ukazují jeho sílu. Čísla nedávají důvod se obávat o kondici pracovního trhu, naopak upozorňují, že se i on podílí na inflačních tlacích. Fedu, který tempo normalizace politiky navazuje na nově příchozí informace, tak stále svítí zelená ke zvyšování sazeb a brzkému vyfukování bilance. To na druhou stranu není překvapením, takže finanční trhy nespěchají s nějakou prudkou reakcí. Výnosy dluhopisů lehce navyšují nárůst, eurodolar se hýbe minimálně.

US trh práce Patria

Co tedy čísla za březen ukázala? Tempo nabírání nových pracovníků se oproti únoru snížilo. Přibylo 431 tisíc nových pracovních míst, což je pod konsensem 490 tis. i pod předchozí hodnotou 750 tisíc. Jenže únor byl revidován podstatně nahoru, takže těžko usuzovat na nějakou slabost.

Opadl silný příliv lidí do výrobního sektoru, zejména stavebnictví, také obchod a doprava nabíraly méně oproti silnému únoru. Naopak stále přibývají slušným tempem místa ve specializovaných službách či pohostinství.

Další statistiky naopak očekávání překonaly. Míra nezaměstnanosti podle průzkumu v domácnostech klesla na 3,6 z 3,8 procenta, tedy o trochu výrazněji, než se čekalo. Dostává se tím na úroveň před koronakrizí. Spolu s tím také stoupá míra ekonomické aktivity, když trh práce nasává lidi dosud stojící mimo.

Vysoká inflace v kombinaci s nízkou nezaměstnanosti zlepšují vyjednávací podmínky zaměstnanců a mzdy dál zrychlují. V březnu se zvedly o 5,6 procenta, což je číslo mírně nad konsensem. Na inflaci to stále nestačí, ale tempo je to už solidní. Mzdy drží vysoký růst už od nástupu koronakrize a nyní sledujeme zrychlování i z poměrně vysokého základu. Jde o období nejrychlejších mezd minimálně od devadesátých let. A právě mzdy jsou zároveň klíčovým prvkem inflační spirály.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688