Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  01.04.2022 14:12:03

Inflace povyroste nad 12 % (Měsíční předpovědi)

Data o vývoji české ekonomiky zveřejněná v dubnu ukážou slabší výsledky maloobchodu i průmyslu za únor. Kvůli vypuknutí válce na Ukrajině lze u těchto statistik čekat zhoršení hlavně v dalších měsících. Inflace za březen pravděpodobně zrychlila nad 12 % y/y, a to zejména z důvodu skoku cen u čerpacích stanic. Vrchol meziroční míry inflace čekáme na jaře mírně nad 13 %.

Maloobchodní tržby: Od maloobchodních tržeb za únor čekáme spíše slabší údaje. Spotřebitele trápila rychlá inflace, která držela spotřebitelskou úroveň na nízkých úrovních. Pokles registrací aut klesl, i když po meziměsíčním poklesu jejich prodejů v lednu zde vidíme prostor na mírný nárůst. Údaje z kreditních transakcí také indikují spíše opatrnost a navyšování nominálních výdajů právě z důvodu rostoucích cen. U prodejů aut čekáme mírný meziměsíční růst o 0,2 % a meziroční pokles o 6,7 %. Zde je stále velkým problémem jejich snížená nabídka. V případě maloobchodních tržeb bez aut čekáme po lednovém meziměsíčním růstu o 1,6 % jejich reálné snížení o 0,4 %, což by v meziročním vyjádření znamenalo meziroční růst o 5,5 %. Se zahrnutím prodeje aut by tak maloobchodní tržby měly zaznamenat meziroční růst o 1,5 %. Březen pravděpodobně přinese slabší údaje z důvodu zhoršeného sentimentu a prudkého zdražení u čerpacích stanic. Na druhou stranu u některých položek došlo k růstu z důvodu zvýšených nákupů spojených s válkou na Ukrajině..

Průmyslová výroba: Od průmyslové výroby za únor čekáme po lednovém meziměsíčním vzepjetí o 3,1 % slabší údaje. Důvodem je opětovné slábnutí výroby aut, kterou stále trápí nedostatek výrobních komponent. Meziměsíčně se zde produkce po sezónním očištění snížila v únoru o 2,2 % a její meziroční propad se prohloubil na 23,9 % po lednovém poklesu o 11,4 %. Naopak ve prospěch expanze průmyslové výroby za únor hovoří stále relativně příznivé hodnoty předstihových indikátorů i když i zde došlo k jejich snížení. Příznivě dopadla i statistika z průmyslu v sousedním Polsku s meziměsíčním růstem o 2,1 % (SA). V souhrnu tak čekáme od průmyslové výroby mírný pokles o 0,5 % m/m, což by v meziročním srovnání znamenalo meziroční růst o 2,5 % (WDA i NSA). V březnu lze s ohledem na eskalaci konfliktu na Ukrajině a přerušení některých dodávek do průmyslu z této oblasti čekat výraznější propad.

Spotřebitelské ceny: U spotřebitelských cen za březen čekáme další podstatný nárůst. Meziměsíčně čekáme zdražení pro spotřebitele v průměru o 1,2 %, tedy podobně jako v únoru. Nicméně tentokrát byly pravděpodobně hlavním tahounem zdražování ceny u čerpacích stanic, které meziměsíčně v průměru přidaly více než 15 %. U potravin odhadujeme za březen zpomalení tempa růstu cen k 1 % m/m. K dalšímu navyšování dojde u cen energií a mírný kladný příspěvek do inflace lze opět čekat i z důvodu opožděného efektu zvyšování spotřebních daní z tabáku a alkoholu. Velkou otázkou je opět vývoj jádrové složky inflace, kde za březen počítáme jen s mírným zpomalením meziměsíčního tempa růstu pod 0,9 % m/m (SA). To by znamenalo její meziroční zrychlení do blízkosti 11%.  V souhrnu počítáme se zrychlením meziroční míry inflace na 12,2 % z předchozího tempa 11,1 %. Oproti prognóze ČNB by to zaznamenalo odchylku o 2,4 procentního bodu. Vrchol meziroční míry inflace čekáme v květnu mírně nad 13 %. Ve zbytku roku počítáme se zpomalováním meziměsíční dynamiky inflace a návratem meziročních růstu do jednociferného teritoria až na konci letošního roku.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.



Přečtěte si také:

05.12.2023Zlepšení reálné ekonomiky a pokles inflace k 7 % (Měsíční předpovědi) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.08.2023Oživení tuzemské poptávky a další pokles inflace (Měsíční předpovědi) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688