Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Makroekonomika  |  01.04.2022 09:56:11

Odstřihnutí od ruského zemního plynu bude hodně bolet, ale zvládneme to VIDEO

Diskutují: Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti, Karol Galek, státní tajemník Ministerstva hospodárstva SR, Richard Kvasňovský, výkonný řiditel Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Uslyšíte odpovědi na otázky: Putin podepsal dekret, podle kterého musíme od 1. 4. 2022 platit za ruský plyn rubly - co to pro nás znamená? Ví Putin, co dělá? Jak rychle se umíme zmobilizovat a provést změny, které by standardně trvaly velmi dlouho? Jaké jsou možné kroky? Co jsme si v minulosti neuměli představit, ale dnes umíme? Zelená dohoda a balíček Fit for 55 - jak je ovlivní dlouhodobé závazky na zvýšenou těžbu v jiných zemích? Dá se aktuální situace považovat za šanci na změnu? Jaký je potenciál alternativních plynů? Proč se na Slovensku nevyužívá více geotermální energie? Jak mohou v aktuální situaci pomoci dotace do fotovoltaických systémů formou státní dotace pro bytové domy a domy? Co se plánuje v České republice? Nakolik dovedeme využít vodík? Jak mohou jednotlivci a firmy přispět k energetické efektivnosti? Na začátku měsíce představila Mezinárodní agentura pro energii (IEA) desetibodový plán na omezení závislosti EU na ruském plynu - změní aktuální situace tento plán? Existuje paralela s rokem 2009?

 

 


Jak může štát pomoci k odstřižení od ruského zemního plynu?


Karol Galek:
V prvom rade je to diverzifikácia. Štátny podnik SPP už dnes zabezpečil prvý tanker so zemným plynom a ďalšie objednávky sú podpísané. V tomto roku tiež bude ukončený prepoj plynovodov medzi Slovenskom a Polskom, čím sa otvoríme prístupu plynu z poľských LNG terminálov ako aj plynu z Nórska. No a v neposlednom rade je to zvyšovanie energetickej efektívnosti, na ktoré sú napríklad aj v rámci Plánu obnovy a odolnosti vyčlenené desiatky miliónov eur.

Jak mohou firmy pomoci k odstřižení od ruského zemního plynu?


Václav Bartuška:
Pokud jste třeba sklárna či ocelárna, žádná rychlá náhrada neexistuje.

Richard Kvasňovský:
Najjednoduchšie sú úspory energie - čím menej energie a pohonných látok sa spotrebuje, tým menej bude potrebné doviezť surovín z Ruska. V prípade okamžitého vypnutia dodávok plynu to už bude nevyhnutnosť.

Očekáváte, že Európa odmítne platby v rubľoch i tehdy, když to bude znamenat okamžité utažení kohoutků?

Karol Galek:
Áno. Takéto vydieranie je neprípustné. Navyše zmluvy sú postavené jasne na platbách v eurách, prípadne amerických dolároch. Dodatky samotných zmlúv s návrhom na platbu v rubľoch zatiaľ oficiálne nedostal žiaden z dodávateľov.

Václav Bartuška:
Ano.

Richard Kvasňovský:
Bude záležať na tom, aký presný návrh predloží Gazprom svojim partnerom. Zatiaľ sme videli len politické vyhlásenia.

Pokud plyn přestane proudit dnes, jak se s tím vyspořádáme?

Karol Galek:
Slovenskozásobník v ktorom SPP distribúcia drží takzvaný štandard bezpečnosti dodávok plynu. Ide o objem približne 500 miliónov kubíkov, ktorý pre chránených odberateľov vydrží počas vykurovacej sezóny na 30 dní. Tým, že vykurovacia sezóna sa končí a počasie v posledných dňoch bolo teplé, už minulý týždeň sa začalo aj s komerčným napĺňaním zásobníkov. V týchto sa momentálne nachádza ďalšia takmer miliarda kubíkov. Pri aplikovaní núdzového plánu v plynárenstve, ktorý má Ministerstvo hospodárstva spracovaný by došlo k obmedzovaniu dodávok pre priemyselných odberateľov podľa odberových stupňov a potom by sme s plynom bez ďalších externých dodávok vydržali niekoľko mesiacov, nie však ďalšiu vykurovaciu sezónu. Diverzifikácia dodávok plynu je však bežiaci proces a koordinácia na úrovni štátov EÚ nevyhnutnosťou.

Václav Bartuška:
Všechny otázky míří ke stejnému bodu: Svázali jsme si ruce mnoha předpisy a nařízeními natolik, že už jsme pomalu zapomněli, že lze dělat věci i rychle. Během plynové krize v lednu 2009 jsme spustili revers plynu z ČR na Slovensko. Byl jsem u toho, když byl premiér Fico u našeho premiéra Topolánka s prosbou o pomoc. Řekli jsme mu, že lze otočit tok plynu od nás k vám a on na to, že už se ptal slovenských plynařů a že by to trvalo půldruhého roku. Ano, řekli mu pravdu - kdyby se dodržely všechny předpisy. Ale byla krize a Slovensko potrebovalo pomoc. Revers se udělal za jedinou noc.

Richard Kvasňovský:

Muselo by dôjsť k regulácii a obmedzeniu spotreby. Podobným spôsobom ako tomu bolo v roku 2009, keď sme 12 dní nedostali žiadny plyn z Ruska. Došlo by určite aj k obmedzeniu dostupnosti pohonných látok. Prioritu by malo zabezpečenie základných služieb pre obyvateľstvo a kritickú infraštruktúru štátu.

Co může udělat stát, aby podpořil energetickou efektivitu?

Karol Galek:
Jednak máme z Plánu obnovy a odolnosti vyčlenených takmer 700miliónov eur na renovácie budov, ďalšie desiatky miliónov eur do zvyšovania flexibility sietí a obnoviteľných zdrojov. Okrem toho ďalšie prostriedky sú navrhnuté na túto oblasť v rámci nového programového obdobia ako zo štrukturálnych fondov, tak aj fondu spravodlivej transformácie. Novela zákona o energetickej efektívnosti v nadväznosti na Zimný energetický balíček bola do našej legislatívy implementovaná ešte v minulom roku. Novely zákonov o energetike, teplárenstve, podpore OZE a KVET ako aj regulácií sú taktiež už nachystané na prerokovanie na vláde a následne v parlamente.


Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

02.04. 19:37  To určitě (Ghi)
01.04. 21:57  Kdo my?!?!? (kokolik)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste