Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  31.03.2022 19:16:49

2T repo sazba se ještě dostane nad 5 %

Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 50bb, čímž se dvoutýdenní repo sazba dostala z 4,50 % na 5,00 %. To je v souladu s odhadem analytiků. V tržních sazbách bylo zaceněno zvýšení o 75bb. ČNB tím reagovala na další nárůst inflačních tlaků v ekonomice a slabé ukotvení inflačních očekávání u 2% od posledního únorového zasedání. Pro dnešní rozhodnutí hlasovalo 5 členů bankovní rady a dva jako obvykle hlasovali pro stabilitu sazeb. Guvernér Rusnok konstatoval, že doporučení od měnové sekce bylo s mírnou preferencí navýšení o 75bb, nicméně upozornil, že v aktuální situaci, kdy je základní úroková sazba výrazně nad 3% neutrální úrovní, má ČNB k dispozici jistou volnost v rozhodování. Rozdíl mezi 50 a 75bb tak není z pohledu měnové politiky zásadní.

Základní sazba ČNB

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

% p.a.

5,00

4,50

5,00

5,00


Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg

Dnešní rozhodnutí se odehrálo na pozadí aktualizace únorové makroekonomické prognózy, i když kompletní nová prognóza bude k dispozici až na květnovém zasedání. S ohledem na válku na Ukrajině existují výrazná rizika zimní prognózy ve směru vyšší inflace. Podle aktuálního výhledu zůstane inflace zvýšená po zbytek letošního roku, přičemž v původní prognóze měla v prvním čtvrtletí kulminovat. To znamená, že měnová politika bude výrazně přísnější, než bylo původně uvažováno. Dnes se tak pravděpodobně nekonalo poslední zvyšování sazeb a další je na stole na začátku května. I když byla inflační rizika vyhodnocena jako výrazná, bylo současně zdůrazněno, že jsou externího (nákladového) charakteru, proti kterým nejsou nástroje měnové politiky účinné. ČNB tak bude od primárních proinflačních dopadů spojených s válkou na Ukrajině odhlížet a bude reagovat na případné sekundární dopady. Ty ovšem nemusí být silné, protože válka na Ukrajině má současně negativní dopad na ekonomiku (předběžný odhad ČNB počítá s polovičním růstem HDP v letošním roce ve srovnání s prognózou, tedy okolo 1,5 %). Poptávka tedy bude slábnout a navýšení inflace bude odrážet převážně kombinaci narůstajících nákladů. V naší prognóze počítáme s inflací letos nad 12 % a v roce 2023 poblíž 6 %, což je výrazné navýšení ve srovnání se situací před válkou na Ukrajině (cca. o 4,5pb v 2022 a 2pb v 2023). Nicméně velká část tohoto navýšení pramení z primárních dopadů dražších energií a vyšších cen potravin.

Dnešní zasedání, byť potvrdilo potřebu dalšího utahování měnových podmínek, vnímáme jako jisté zchlazení předpokládané urgence finančního trhu. FRA sazby na krátkém konci (1x4) zamířily po rozhodnutí dolů a během tiskové konference pak mírně stoupaly, ve výsledku se ale nacházejí pod úrovní z předchozích dnů. Rozdíl mezi FRA 3x6 a tříměsíční peněžní sazbou činí 80bb, což implikuje tržní očekávání navýšení sazeb o zhruba 3/4 procentního bodu během příštích třech měsíců. Koruna je po zasedání relativně stabilní. Využití kurzu koruny k tlumení inflačních tlaků u ČNB není na pořadu dne, vyloučit se ale v budoucnu nedá

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688