EKOSPOL (EKOSPOL)
Hypotéky  |  31.03.2022 16:57:44

ČNB šlápla na plyn zdražování hypoték, vyšší sazby dále zhorší dostupnost vlastního bydlení

Další zhoršení dostupnosti vlastního bydlení. Takové následky bude mít dnešní opětovné zvýšení základních úrokových sazeb. Česká národní banka (ČNB) zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o půl procentního bodu na rovných pět procent. To je nejvíce od roku 2001. Od těchto sazeb přitom komerční banky odvozují výši úroků poskytovaných klientům. Je tak jasné, že kromě spotřebitelských půjček a hypoték zdraží i firemní úvěry. To kromě jiného zhorší ekonomickou situaci mnoha firem, kterým se prodraží úvěrové financování podnikání či investic.

Hypotéky jsou letos nevídaně drahé, získat je za méně než pět procent je takřka nemožné. Ještě loni na jaře přitom byly hypoteční sazby na polovině. Dnešní rozhodnutí centrálních bankéřů je jasným signálem pro další zdražování, což ovlivní stovky tisíc domácností.

Nový byt na hypotéku dlouhodobě kupuje polovina klientů, podle našich odhadů ale nejméně polovina z nich na ni nově nedosáhnou. Nejde jen o neustálé zdražování, ale také staronová přísnější pravidla pro žadatele o hypoteční úvěr. Ta mají z rozhodnutí ČNB platit už od zítřka, tedy od 1. dubna. Banky budou muset stejně jako před příchodem koronavirové krize přísněji posuzovat finanční situaci žadatelů, hlavně s ohledem na jejich celkové zadlužení v poměru k příjmům. Zásadní je také to, že banky budou moci lidem starším 36 let půjčit maximálně 80 procent hodnoty nemovitosti. U bytu za šest milionů korun tak bude muset zájemce přihodit minimálně 1,2 milionu korun ze svého, což bude pro mnoho žadatelů velký problém.

Zlé časy nastanou také těm, kterým letos končí fixační období. Takových domácností jsou desítky tisíc. Zatímco ještě před pěti lety jim banky nabídly dvouprocentní úrok, letos už se pod pětiprocentní hranici nejspíš nepodívají. Reálně to znamená, že jim měsíční splátka vzroste i o tisíce korun, ročně pak jejich rozpočty zdražení hypoték zatíží desítkami tisíc korun. S ohledem na extrémní růst dalších nákladů, nejen cen energií ale také například potravin, je otázkou, kolik lidí splácení nezvládne a o svůj vysněný domov přijde. Jedno je jisté, lehké období nás nečeká.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688