Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  31.03.2022 10:06:56

Ranní okénko - ČNB dnes zvýší sazby a poodhalí další postup

Dnes bude nejdůležitějším bodem zasedání ČNB a následná tisková konference. Místo jemného dolaďování to totiž vypadá, že zvyšovací jízda bude i nadále pokračovat a všechny bude zajímat, kde vlastně skončí. Kromě změny sazeb dorazí finální údaj ohledně vývoje české ekonomiky ve Q4 minulého roku, druhá revize už ale změny obvykle nepřináší. Z eurozóny dnes dorazí informace ohledně únorové nezaměstnanosti a z dalších evropských států data o inflaci – včerejší čísla z Německa a Španělska ukázala, že o překvapení na vyšší straně nebude nouze. V USA bude stát za pozornost informace a osobních příjmech a výdajích.

ČNB dnes podle našeho odhadu zvýší sazby z 4,5 % na 5 %. Mediánový tržní odhad je stejný, ale nechybí ani tipy na zvýšení o 25 či 75 bazických bodů. Oblak nejistoty mají na svědomí někteří členové bankovní rady, kteří zaskočili trh nečekaně jestřábími názory v minulém týdnu. V naší prognóze jsme počítali s tím, že ČNB u hranice 5 % zabrzdí a přestane zvyšovat sazby kvůli negativním očekáváním ohledně dalšího vývoje ekonomiky. V důsledku situace na Ukrajině může na přelomu roku česká ekonomika stagnovat a domácí poptávka by měla zpomalit – tím pádem i poptávkové inflační tlaky. Inflace tak bude tažena čím dál tím více nabídkovou stranou, kterou centrální banka nemůže příliš ovlivnit. Prognóza ČNB ovšem může říkat něco jiného, a ačkoliv ke zveřejnění dojde až v květnu, některé části té aktuální by Rusnok mohl poodhalit již dnes. Stejně tak by mohlo zaznít, jestli se členové shodli na snaze zpomalit inflaci spíše skrze úrokové sazby nebo i prostřednictvím devizových rezerv. Není vyloučeno, že během následujících zasedání by sazby mohly vystoupat i k 6 %.

Zpřesněný údaj o HDP s největší pravděpodobností nepřinese změnu a potvrdí růst o 3,3 %.

Nezaměstnanost v eurozóně by měla v únoru opět snížit historické minimum z 6,8 na 6,7 %.

Český export zaznamenal na počátku letošního roku solidní výkon. Oproti loňskému lednu se hodnota vývozu zboží zvýšila o 12,9 %, což v porovnání s covidem nezasaženým rokem 2019 představuje zlepšení o 10,6 %. I za únor vykazují data příznivý výsledek. Obrat o 180 stupňů bohužel přinese válkou ovlivněný březen. Vývoz si proto těžko udrží vydařený lednový start. Dle odhadu Indexu Exportu by se mohlo průměrné tempo vývozu v prvním letošním kvartále pohybovat mezi 4 - 5 %.
Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4088 

Pohled zpět: 

Německá březnová inflace se utrhla ze řetězu, vysoce předčila tržní očekávání, a stoupla meziročně z 5,1 na 7,3 %. Podrobný rozklad inflace není k dispozici, ale data z některých regionů napovídají, že za překvapením mohla stát především kategorie dopravy (pohonné hmoty) a bydlení (účty za energie). Stydět se nemusí ani španělská inflace, která stoupla z 7,6 na 9,8 %. Vyšší tak bude i suma za celou eurozónu, kde březnová inflace zítra pravděpodobně bude začínat sedmičkou.
Vysoká evropská inflace vytváří tlak na rychlejší utahování ze strany ECB, naděje na diplomatické řešení mezi Ruskem a Ukrajinou naopak snižuje evropské geopolitické riziko. Euro tak proti dolaru posílilo od začátku týdne o více jak 1,5 % k hranici 1,12 EUR/USD.

Report ADP z amerického trhu práce větší překvapení nepřinesl a v březnu podle něj vzniklo ve Spojených státech 455 tisíc pracovních míst. Podrobnější čísla ohledně trhu práce dorazí z USA v pátek


Autor: Vratislav Zámiš, analytik 
Editor: David Vagenknecht, analytik 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.02.2024Ranní okénko - ČNB dnes sníží sazby, otázkou zůstává o kolik Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.11.2023Ranní okénko - Fed sazby nechal ve stejné výši, co udělá dnes ČNB? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.09.2023Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB, sazby nejspíše nezmění Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688