mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  30.03.2022 22:17:00

Úspěch českých herních studií na GDC 2022 v San Francisku

Úspěch českých herních studií na GDC 2022 v San Francisku

30.03.2022 / 22:04 | Aktualizováno: 30.03.2022 / 22:17

Obrat českého herního průmyslu se vloni vyšplhal k šesti miliardám korun, herní průmysl je tak z finančního pohledu největším exportním artiklem našeho kreativního odvětví. Jedním z nejdůležitějších trhů pro české videohry jsou Spojené státy americké - Češi tak nemohli chybět na největším světovém veletrhu v oblasti herního průmyslu, navíc poprvé fyzicky s vlastním národním stánkem. Letošní účast šesti herních studií nás znovu utvrdila v tom, že náš herní průmyslamerickému zákazníkovi co nabídnout. V rámci týdenního programu se podařilo navázat významná partnerství, přilákat několik investorů a ještě více otevřít český herní trh zahraničním zájemcům i odborníkům. Prezentace jednotlivých studií na „Czech Game showcase“, který jsme uspořádali na národním stánku za účasti Generálního konzula České republiky v Los Angeles pana Jaroslava Olšy, Jr. přilákala několik desítek účastníků konference. Nesporně největší úspěch zaznamenala desková hra „Codenames“ studia CGE Digital, kterou plánuje herní studio v letošním roce převést do digitální podoby. V popularitě této hry nás utvrzovali návštěvníci konference prakticky permanentně po celou dobu trvání veletrhu.

Konference Game Developers Conference 2022, která proběhla v San Francisku ve dnech 21. - 25. března se po dvouleté přestávce vrátila ve fyzické podobě. Po loňské prezentaci našich herních studií na virtuálním národním stánku jsme se letos poprvé vrátili se stánkem již ve fyzické podobě. Národní stánek „Czech Games“, kterému vévodil český lev, vznikl díky podpoře projektů ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí České republiky, s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu a v úzké spolupráci s Asociací českých herních vývojářů, Generálního konzulátu České republiky v Los Angeles a Agentury CzechInvest v San Franciscu. Stánek se nacházel v hlavní hale Moscone centra v sekci národních stánků mezi kterými vystavovaly například zástupci herního průmyslu ze Švýcarska, Belgie, Itálie, Polska, Baltských států, Kanady, Francie, Uruguaye nebo Kostariky.

Česká republika byla zastoupena firmami Madfinger Games – známého tvorbou mobilní her jako Shadowgun, cílem studia je přinášet na PC hry AAA kvality a zároveň se vždy držet myšlenky „ hráč na prvním místě“, About Fun – tvůrci mobilních her War Friends či Tiny Miners, nebo studiem CGE Digital – autory mobilních a PC titulů vycházejících z deskových her jako Krycí jména (Codenames) či Through the Ages od jejich mateřské společnosti Czech Games Edition. Dalšími prezentovanými studii byly startupy Rendlike a Fireball, kteří své debutující tituly poprvé veřejně prezentovali na GDC. Řadu zástupců rozšířilo také outsourcingové studio Plan A Collective, které patří mezi špičku ve svém oboru, spolupracující s předními světovými hráči jako Xbox Game Studios, EA DICE, Epic nebo Capcom.

GDC 2022

GDC 2022

Pětidenní program nabídl setkání s předními technologickými společnostmi, jako jsou Amazon, Intel, Nvidia, Oculus nebo Microsoft. Herní studia měli příležitost získat informace o budoucích trendech vývoje počítačových her, inspirovat se novými technikami a objevit nové kreativní přístupy. GDC také poskytlo firmám možnost sdílet jejich produkty a služby s herními profesionály, kteří hledají nové nástroje a techniky pro vytváření úspěšných her. Účast na konferenci jim také umožnila identifikovat obchodní příležitosti a partnery a naučit se nové marketingové strategie.

Podpora českého kreativního průmyslu, ať už jde o film, animaci nebo počítačové hry, je jedním z hlavních cílů Generálního konzulátu v Los Angeles. S ohledem na to, že se jedná o finančně náročný projekt, jsme rádi, že prostřednictvím projektů ekonomické diplomacie můžeme umožnit vybraným herním studiím pomoci etablovat se na náročném americkém trhu. Zájem odborné i laické veřejnosti tak jen potvrdil špičkovou úroveň našich firem v tomto odvětví. Doufáme, že tento fakt přispěje k podpoře a zájmu o toto odvětví. GK Los Angeles bude i nadále pokračovat již v zavedené tradici naší účasti na GDC i do budoucna.

Jana Přikrylová, ekonomická diplomatka Generální konzulát ČR v Los Angeles


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688