Renata Wright (Kurzy.cz)
Práce  |  31.03.2022 08:00:00, aktualizováno 01.04.2022 16:03:26

Výpočet čisté mzdy pro rok 2022 - princip se nemění, většina zaměstnanců má v roce 2022 mírně vyšší čistou mzdu

Zaměstnancům v pracovním poměru je za jejich práci vyplácena mzda nebo plat. Ač se oba výrazy často zaměňují, tak mzda je odměna pro zaměstnance v soukromém sektoru a plat se vyplácí státním zaměstnancům. Platy státních zaměstnanců jsou stanoveny v platových tabulkách. Postup výpočtu čisté mzdy z hrubé však mají společný, proto je pro zjednodušení nebudeme v našem textu rozlišovat.

Odměna za práci (tedy mzda či plat) může být rozdělena na pevnou a pohyblivou složku. Pevná část odměny obecně náleží za vykonanou práci a zaměstnavatel je povinen ji poskytnout – jedná se o předem sjednanou nebo stanovenou částku. Pohyblivá složka odměny je obvykle odvislá od ekonomických, pracovních či jiných výsledků zaměstnance nebo celé firmy a její výše může, ale také nemusí, být každý měsíc jiná. Pohyblivá složka obsahuje například osobní ohodnocení, prémie a odměny. Zaměstnanci také náleží zákonné příplatky za práci ve svátek či o víkendu, za noční práci, přesčasy a další.

Hrubá mzda vs. čistá mzda

Hrubá mzda je sjednaná odměna za práci zaměstnance; zahrnuje i prémie, osobní ohodnocení, příplatky, odměny či podíly ze zisku. Ačkoliv se jedná o odměnu za práci zaměstnance, celá mu nenáleží. Z její výše se totiž podle zákona platí pojistné na sociální a zdravotní zabezpečení a odvádí se z ní daň z příjmů (formou zálohy), kterou lze ovlivnit uplatněním některých slev.

Superhrubá mzda byla v ČR zavedena v letech 20082020 (jako světový unikát) a jednalo se o hrubou mzdu, která se pro účely zdanění ještě navýšila o pojistné, které zaměstnavatel hradil za svého zaměstnance. Superhrubá mzda tak byla rovna celkové výši nákladů zaměstnavatele na mzdu zaměstnance. Ve zmíněném období sloužila superhrubá mzda i pro výpočet daně z příjmů.

Čistá mzda už představuje mzdu, kterou zaměstnanec skutečně od zaměstnavatele obdrží. Jde o hrubou mzdu po odečtení záloh na sociální a zdravotní pojištění a na daň z příjmů. Její skutečnou výši ovlivňují i další faktory, např. čerpání (ne)placeného volna či nemocenské. Ve většině firem má na starost výpočet čisté mzdy mzdová účetní.

Změny ve výpočtu čisté mzdy

Výpočet čisté mzdy se týká osob v pracovním (zaměstnaneckém) poměru. Výši čisté mzdy zaměstnance obecně ovlivňuje především to, jak je definován daňový základ, jaká je sazba daně z příjmu fyzických osob, sazba odvodu na pojistném a metodika zdanění. Než se dostaneme k samotnému výpočtu, shrňme si, co zásadního se v posledních letech změnilo u výpočtu čisté mzdy.

Bezesporu zásadní změnou ve zdanění mezd je od roku 2021 zrušení superhrubé mzdy a návrat k výpočtu daně z hrubé mzdy při zachování 15% sazby. Další zásadní změnou je zrušení 7% solidární přirážky, místo které bylo zavedeno 23% daňové pásmo pro příjmy, které ročně přesáhnou 48násobek průměrné mzdy (4násobek průměrné mzdy měsíčně).

Pro rok 2022 se pak zvýšily i některé slevy na dani (viz. přehled níže) - o 3.000 ročně vzrostla sleva na poplatníka a zvýšily se i slevy na druhé, třetí a další dítě. Zvýšením průměrné mzdy došlo k posunutí (zvýšení) hranice pro 23% daňovou sazbu.

Pozn. V jednání vlády je potenciální další zvýšení daňové slevy na poplatníka a děti během roku 2022 z důvodu vysoké inflace. Naše kalkulačka ani tabulky zatím tyto změny neuvažuje.

Mzdová kalkulačka 2022

Výpočet čisté mzdy vyžaduje znalost problematiky. Proto může být snazší použít pro výpočet naši KALKULAČKU VÝPOČTU ČISTÉ MZDY PRO ROK 2022. Doplňte výši vaší hrubé mzdy, počet nezaopatřených vyživovaných dětí a případně zaškrtněte další daňové slevy; kalkulačka vám vaši čistou mzdu spočítá.















Postup výpočtu čisté mzdy v roce 2022

Pokud vás zajímá postup výpočtu čisté mzdy, tak je následující:
1. Výpočet začíná od hrubé mzdy, do které jsou započítány všechny složky, tedy základní mzda, příplatky, odměny a náhrady, které náleží zaměstnanci za příslušný měsíc.
2. Z této hrubé mzdy vypočítáme 15% daň z příjmu a výsledná částka (zaokrouhlená na celé koruny) bude představovat zálohu na daň před odečtením slev. Je-li vaše měsíční hrubá mzda vyšší než 4násobek průměrné měsíční mzdy, tedy vyšší než 155.644 , musíte z části mzdy přesahující tuto hranici počítat s 23% daní z příjmu.
3. Od takto vypočítané zálohy na daň následně odečteme měsíční výši slev na daň, pokud některou můžete uplatnit. Obecně může slevy na dani uplatňovat zaměstnanec v pracovním poměru, kde má podepsané Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

V přehledu slev na dani uvádíme seznam a výši slev, které je možné uplatnit a barevně zvýrazněné slevy, které se v roce 2022 zvýšily.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po uplatnění daňových slev získáme zálohu na daň (ta bude zaměstnavatelem poukázána finančnímu úřadu).
4. Dále vypočteme výši záloh na sociální a zdravotního pojištění.
Celková výše záloh na sociální pojištění je 31,3% z hrubé mzdy, přičemž:
Sociální pojištění, které platí zaměstnanec = 6,5% z hrubé mzdy (strhává se zaměstnanci)
Sociální pojištění, které platí zaměstnavatel = 24,8% z hrubé mzdy (platí zaměstnavatel, nad rámec mzdy)
Celková výše záloh na zdravotní pojištění je 13,5% z hrubé mzdy, přičemž:
Zdravotní pojištění, které platí zaměstnanec = 4,5% z hrubé mzdy (strhává se zaměstnanci)
Zdravotní pojištění, které platí zaměstnavatel = 9% z hrubé mzdy (platí zaměstnavatel nad rámec mzdy)
5. Nakonec hrubou mzdu snížíme o sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem a o zálohu na daň po odečtení slev. Výsledkem bude čistá mzda.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688