Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.03.2022 14:20:53

Proč záleží na tom, jestli se za ruský plyn platí v rublech


Ruský prezident Putin 23. března překvapil svět oznámením, že „nepřátelské“ země budou muset platit za ruský plyn (a možná v blízké budoucnosti i za další komodity) v ruských rublech. Jde o odvetu za sankce uvalené za invazi Ruska na Ukrajinu. Rusko chce ale na seznam komodit, za které chce platit v rublech, zařadit také hnojiva, ropu, slunečnicový olej, uhlí, kovy a další produkty, uvedl mluvčí dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin v příspěvku na Telegramu. "Pokud chcete benzín, sežeňte si rubly." Jaké důvody Rusko konkrétně k těmto rozhodnutím vedou? Tři z nich uvádí profesor ekonomie Alexander Mihailov.


1. Tržní segmentace umožňuje cenovou diskriminaci

Segmentace trhu daná dopravou a souvisejícími náklady, která brání vytvoření společného globálního trhu s jednotnou cenou za produkt (v tomto případě plyn), umožňuje monopolisticky konkurenčním firmám (zde Gazprom) stanovovat cenovou strategii podle vybrané měny pro každý segment trhu zvlášť. Například japonský vývozce do Francie stanoví svou cenu v eurech a do USA v dolarech. Přesněji řečeno, stanovení ceny podle trhu je cenová diskriminace třetího stupně, která umožňuje různým trhům účtovat si různé ceny (nebo měny) za stejný vyvážený produkt.

2. Volba měny ovlivňuje rozložení kurzového rizika

Volba měny je důležitá, protože určuje, zda kurzové riziko nese kupující nebo prodávající. Při stanovení ceny podle měny výrobce nese kurzové riziko kupující/dovozce (tj. v případě zde uvažovaného plynu Západ), zatímco při stanovení ceny v místní měně nese kurzové riziko prodávající/vývozce (tj. Rusko).

Přesun kurzového rizika od Gazpromu jako vývozce na jeho dovozní protistrany v „nepřátelských“ zemích by mohlo mít za následek navýšení nákladů na energie, pokud by rubl ve střednědobém až dlouhodobém horizontu posílil. Putinovo oznámení z 23. března lze z pohledu obchodu mezi Ruskem a Západem vnímat jako navrhovanou změnu toho, kdo nese kurzové riziko při obchodování s plynem. Pokud bude ruský rubl ve střednědobém až delším období devalvovat, bude financování dovozu z Ruska pro Západ levnější. Ale pokud bude naopak posilovat, či bude rubl podporován, aby posílil – a logika Putinova rozhodnutí by mohla být přesně taková –, pak Západ nese riziko, že bude platit za za dovoz plynu v rublech čím dál více.

Podle článku Sky News z 25. března 20223 „se odhaduje, že Rusko každý den získá z prodeje plynu do Evropy až 800 milionů dolarů. Z toho je asi 58 % zaplaceno v eurech, 39 % v amerických dolarech a 3 % v librách“. Dovozci z EU a Velké Británie platili v eurech nebo librách, tedy v mezinárodních měnách, které vydávají jejich příslušné centrální banky, anebo v amerických dolarech, a byli tak chráněni před kurzovým rizikem, a tedy před jakýmikoliv výkyvy směnného kurzu ruského rublu. Jinými slovy, německý nebo italský dovozce nebo spotřebitel ruského zemního plynu nepocítil změny směnného kurzu eura vůči rublu, protože platba byla pevně stanovena v eurech. Pokud se ale prosadí přechod na nákup plynu v rublech, tak se to změní a přiměje to země EU ke snížení závislosti na ruských energetických zdrojích ještě více, než se v poslední době diskutovalo.

3. Proč záleží na platbách v rublech?


Podle navrhované změny by dlouhodobá poptávka po ruském rublu na mezinárodních měnových trzích, a tedy i tlak trhu na jeho hodnotu, byla „zajištěná“ dlouhodobou poptávkou po ruském plynu a ropě ze strany Západu. Začne záležet na směnném kurzu, za který by dovozci/spotřebitelé z EU nebo Velké Británie na mezinárodních devizových trzích prodávali eura nebo libry na nákup rublů, aby mohli zaplatit za dovoz ruského plynu. Drahý rubl bude drahý pro každého od dovážející firmy přes průmyslové továrny až po domácnost využívající ruský plyn například k vytápění.

Poptávka po rublu bude zajištěna tak dlouho, dokud se nenajde náhrada za dovoz klíčových surovin v podobě např. ekologičtějších technologií, které nevyužívají plyn či ropu. Pokud takové možnosti náhrady zůstanou omezené, bude mít oznámená změna platebních podmínek pravděpodobně dlouhodobé podpůrné účinky na hodnotu ruského rublu na mezinárodních trzích.

Putinovi ekonomičtí poradci navíc možná předpokládali, že takové opatření, bude-li realizováno, pravděpodobně ušlape pěšinku ruskému rublu k tomu, aby nakonec získal významnější pozici jako rezervní nebo mezinárodní měna. „Přemrštěné privilegium“ amerického dolaru kvůli jeho ústřední a téměř stoleté roli hlavní světové rezervní a platební měny je mezi ekonomy dobře známá písnička. Je zřejmé, že tyto dlouhodobější efekty a vyhlídky jsou nyní pro Kreml žádoucí a že o ně usiluje.

Zdroj: Vox.EU, Bloomberg

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688