Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  29.03.2022 09:33:40

Ranní okénko - Výprodej dluhopisů pokračuje, německé výnosy se dostávají ze záporu

Dnes ráno se zveřejnění dočkal ukazatel spotřebitelské nálady v Německu, který podle očekávání vykázal ochlazení – index za duben od GfK klesl na nejnižší úroveň za poslední rok. Konjukturální průzkumy nálady (za březen) začnou dorážet z okolních evropských zemí – obecně lze očekávat že čím víc na východ a čím větší závislost na Rusku, tím výraznější propad bude. Dnes je na pořadu dne například Francie, za celou eurozónu dorazí výsledek zítra. Výsledek spotřebitelské nálady dorazí v odpoledních hodinách i z USA.

Německý dubnový GfK index spotřebitelské důvěry (na vzorku 2 tisíc lidí) dnes ráno poklesl z -8,5 bodu na -15,5 bodu a skončil o něco hůře než očekával trh. Takhle nízko byl naposledy loni v únoru, předtím pak během první vlny pandemie. Za aktuální snižování spotřebitelské důvěry může kombinace rychle rostoucích cen a války na Ukrajině. Prudký nárůst cen např. u pohonných hmot snížil očekávání respondentů především v kategorii budoucích očekávání ohledně příjmů, kde důvěra poklesla na nejnižší úroveň od roku 2009.

Rostoucí ceny spolu s válkou na Ukrajině povedou i k březnovému poklesu spotřebitelské nálady v USA. Trh očekává pokles indexu na hodnotu 107, což by bylo nejhorší číslo za poslední rok. Revize směrem dolů se pravděpodobně dočká i únorový výsledek, který byl předběžně počítán na základě dat z první poloviny měsíce.  

Ceny amerických nemovitostí měly podle odhadů trhu za leden vykázat meziroční růst o 18,6 %. S&P/Case-Shiller index by tak měl zaznamenat srovnatelnou dynamiku jako v prosinci. Postupem roku by ovšem mělo docházet k útlumu meziročních přírůstků, a to i díky rostoucím sazbám u hypoték v USA. Na konci roku tak meziroční růst může dosahovat podstatně nižších 5 %. 

Pohled zpět:

Včera dopoledne pokračoval výprodej na světových dluhopisových trzích, v rámci odpoledne ale došlo alespoň k částečné korekci zpět. Nic to nemění na tom, že například u německých státních bondů se drží v záporu už jen kratší než 3leté splatnosti. Výnos na desetiletém německém dluhopisu překročil již včera hranici 0,6 %, na začátku března se přitom ještě nacházel v záporu. Americké státní dluhopisy se stejnou splatností nabízí necelých 2,5 %, oproti 1,7 % ze začátku měsíce. Ještě rychlejší posuny jsou pak u zmiňovaných kratších splatností, zejména kvůli očekávanému rychlejšímu utahování sazeb ze strany Fedu. Výnos u dvouletého amerického dluhopisu vyrostl za poslední měsíc o 100 bazických bodů (z 1,4 na 2,4 %). To je tempo, které americký finanční trh zažil naposledy v roce 1984, ještě za předsednictví Paula Volckera. 

Autor: Vratislav Zámiš, analytik 

Editor: David Vagenknecht, analytik 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.07.2023Ranní okénko - Německé ekonomice se nedaří odrazit ode dna Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.05.2023Ranní okénko - Data z ekonomiky USA rozpohybovala výnosy tamních dluhopisů Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
25.11.2022Ranní okénko - Jak si vedla německá ekonomika v 3Q22? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.10.2022Ranní okénko - Výnos na desetiletém US dluhopisu již nad 4 % Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688