Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.03.2022 18:54:00

Co říkají o trhu současné rizikové prémie?

V druhé polovině roku 2020 vzniklo v USA pro akcie velmi přívětivé prostředí – poměr ekonomického růstu k sazbám se dostal na mimořádně vysoké hodnoty. Nyní se čeká, že by měl znatelně klesnout – (reálné) sazby jít nahoru a růst HDP naopak ztrácet na síle. Jak jsem ale psal v pátek, podle aktuálních očekávání by mělo jít o posun od ultrapřivětivého k „jen“ přívětivému prostředí. Což se rýmuje i s tím, že valuace akcií sice znatelně klesly, ale z utravysokých hodnot na „jen“ vysoké“. Ale co prémie?

Teoreticky by mohlo dojít například k tomu, že poměr růstu k bezrizikovým sazbám je velmi vysoko (přívětivý), ale vysoko jsou i rizikové prémie. A poměr růst/celková požadovaná návratnost už tak hezky nevyznívá a není slučitelný s nějakými vysokými valuacemi. Problém s rizikovými prémiemi je ale v tom, že patří do skupiny teoreticky možná smyslupných a logických proměnných, ale v praxi přímo nepozorovateolných. Tudíž odhadovaných a tudíž někdy ošemetných.

Následující graf porovnává odhadované rizikové prémie amerického akciového trhu s prémiemi na korporátních dluhopisech. Tyto druhé rizikové prémie lze pozorovat přímo a obrázek ukazuje, že v druhé polovině roku 2020 výrazně klesly a držely se dole až do posledních měsíců, kdy zase prudce vzrostly, I když poslední dny přinesly opět znatelnou korekci, celkově se rizikové prémie na dluhopisech drží na vysokých úrovních. Pokud bychom se řídili jimi, měly by akcie mít docela prostor pro posílení v případě, že se situace uklidní a sníží se averze k riziku:

rizikové prémie trh
Zdroj: Twitter

Za aproximaci rizikové prémie u akcií se často používá obrácené PE, tedy poměr zisků k cenám akcií (upravený o výši výnosů vládních obligací). Docela bych věřil, že takto v grafu postupuje i Morgan Stanley, protože EP nyní dosahuje asi 5,5 % a po odečtení výnosů desetiletých vládních obligací dostáváme cca 3 % zobrazená v grafu. Podle takto počítané rizikové prémie akcií pak nejsou její hodnoty nyní nijak vysoko, spíše naopak. A závěr by byl opačný, než ten výše uvedený. Ale:

Významný problém z takto počítanou akciovou prémií je v tom, že EP není dáno pouze bezrizikovými sazbami a výší prémie, ale také očekávaným růstem zisků. Pokud se tedy EP změní, může to být dáno změnou očekávaného růstu zisků. Ale pokud my předpokládáme, že očekávání se nezměnila, vyjde nám změna v rizikové prémii. Relativně nízké vypočítané prémie tak mohou ve skutečnosti být maskovanými očekáváními vysokého růstu ziskovosti.

Otázkou pak je, proč místo nepřesných odhadů nepoužívat přesné a přímo pozorovatelné prémie o korporátních obligací. Můžeme tvrdit, že riziko je u nich trochu něco jiného než u akcií – v prvním případě jde o riziko nesplácení, v druhém o volatilitu zisků a ceny akcií. Ale i tak si myslím, že rizikové prémie na korporátních obligacích mohou být zejména v rozházené době, kdy není jasné jak se mění očekávání, zajímavým ukazatelem i pro akcie. Pokud by tomu tak bylo i nyní, jsou obojí prémie vysoko a platilo by to, co jsem psal před grafem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688