Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
Z domova  |  27.03.2022 18:09:06

Zimní počasí vrací úder. Teploty se propadnou o 14 °C

 

Ve střední Evropě pomalu končí slunečné počasí související s mohutnou tlakovou výší. Velmi dlouho a stabilně bylo jasno, v odpoledních hodinách teplo a sucho. V novém týdnu se prosadí změna. Bude to změna mimořádná. Teploty se propadnou asi o 14 °C a postupně se od středních poloh objeví i sněhové vločky. Modely slibovaly dost srážek, už začínají se srážkami trochu šetřit. Numerické modely byly dříve zvyklé na vyšší vlhkost vzduchu nad střední Evropou. Nyní je tato vlhkost pod historickými minimy a jednotlivé fronty nebo frontální vlny nemají z čeho vlhkost čerpat pro srážky.

Situace před námi však ještě není úplně jasná. Podle modelů vznikne frontální vlna s vydatnějšími srážkami, jenže momentálně je situována na Slovensko. V Česku by tak znovu bylo mnoho míst, kde nezaprší nebo spadne pár kapek. Ještě uvidíme, fronta a ochlazení přijdou až od středy.

Podle nových výstupů modelů se teplota propadne hodně. Zatímco nejteplejší den před frontou bude pondělí (až 21 °C), za frontou postupně bude nejvýše 5 °C, to je vlastně propad až o 16 °C. Průměrně však čekáme cca 14 °C. Sněžit bude na horách, postupně bude hranice sněžení klesat i do středních a nižších poloh. Pod 400 m n. m. budou srážky smíšené. Ochlazení nebude úplně skokové, ale pozvolné den za dnem od úterý.

Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude jasno. Ráno místy mlhy. Postupně od západu polojasno až oblačno. Bude vrcholit teplé proudění před frontou. Teploty 17 až 21 °C.

úterý bude oblačno, na severu až zataženo. Právě hlavně na severu místy déšť nebo přeháňky. Teploty 12 až 17 °C, na jihu ještě až 19 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky na celém území. Teploty 8 až 12 °C, na jihovýchodě ještě až 17 °C.

Od čtvrtka se fronta projeví naplno. Bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Od vyšších a postupně středních poloh srážky smíšené nebo sněhové. Zároveň jich začne ubývat a oblačnosti také. Teploty 4 až 8 °C, postupně dokonce 0 až 5 °C. Ráno i s mrazy.

Počasí 1.4.2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688