Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.03.2022 09:10:00

Proč Maserati a Lamborghini nedostatkem čipů netrpí a jaké jsou jejich plány na elektrifikaci - Víkendář

Zájem o SUV v USA pokračuje, minulý rok představovaly 80 % prodaných osobních vozů. Pro Yahoo Finance to uvedl šéf severoamerické divize automobilky Maserati Bill Peffer v odpovědi na otázku, proč se jeho společnost stále více věnuje tomuto segmentu trhu. Podle něj jsou SUV neprodávanější i v Maserati a zajímavý je zejména segment trhu středně velkých luxusních vozů, který je ale také předmětem intenzivních konkurenčních tlaků. Co elektrifikace?

Peffer hovořil o tom, že firma nyní nabízí vozy s částečným hybridním systémem, které kombinují spalovací motor s 48Voltovým elektrickým pohonem. Takový systém „maximalizuje výkon s efektivitou“. Maserati se pak zavázalo, že do roku 2025 bude nabízet všechny modely v plně elektrické verzi a v roce 2030 bude prodávat samostatné elektrické modely.

Peffer pokračoval v tématu elektrifikace s tím, že jeho firma chce dát zákazníkům možnost, aby si sami vybrali, zda chtějí vozy se spalovacími motory či s elektrickým pohonem. K tomu se podle něj automobilky pohybují ve velmi „proměnlivém prostředí“. Yahoo k tomu dodalo, že zákazníci stále více hledají vozy s hybridním či elektrickým pohonem a přispívají k tomu i současné vysoké ceny paliv.

K tenzím ve výrobních vertikálách a k možnému nedostatku dílů Peffer uvedl, že Maserati je jednou globální značkou v portfoliu skupiny Stellantis, která se zaměřuje na luxusní segment trhu. A jako taková dostává ze skupiny prostor pro to, aby měla dostatek zdrojů pro svou výrobu. Stellantis vznikla v roce 2021 fúzí francouzské společnosti Groupe PSA s italsko-americkou společností Fiat Chrysler Automobiles. „Nedostatek čipů se nás ve skutečnosti netýká a to nám minulý rok umožnilo růst o 50 %,“ dodal ředitel.

Dobře se minulý rok vedlo i automobilce Lamborghini. Také její zástupce hovořil na Yahoo Finance o jejích výsledcích a plánech. Stephan Winkelmann si pochvaloval rok 2021 a ziskovost, které firma dosáhla. Dodal, že i nyní Lamborghini stále prodává více aut, než je schopno vyrábět, tudíž roste čekací doba na jeho vozy. „Pokud nyní auto koupíte, čekací doba bude dosahovat jeden rok,“ upřesnil.

Winkelmann uvedl, že v rámci skupiny VW, do které jeho firma patří, má Lamborghini výjimečnou pozici, která omezovala tlaky ze strany nedostatku čipů. „Jsme menší a máme vyšší marže, nemuseli jsme čelit nedostatku,“ dodal ředitel. „Hybridizace“ modelů by podle něj měla proběhnout v roce 2023 a 2024 a začne modelem Aventador. Do roku 2025 chce firma dosáhnout snížení emisí o 50 %. Zároveň ředitel chce, aby každý další model byl výkonnější než ten předchozí, tak, jak se na supersporty sluší.

Winkelmann byl na závěr tázán na plány skupiny VW týkající se IPO některých dceřiných firem. Někdy se v této souvislosti hovoří o IPO Porsche. Winkelmann pouze řekl, že on o takových věcech nerozhoduje. Z dřívější komunikace nicméně vyrozuměl, že u Lamborghini se s žádným IPO nepočítá.

(Zdroj: Yahoo Finance)

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
St 10:50  Konec půstu – vstříc růstu (Ekonomické výhledy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688