Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  25.03.2022 16:53:29

Trh sledují stále stejné ústřední téma - konflikt na Ukrajině

Uplynulý týden patřil opětovně zprávám z bojové fronty na Ukrajině. Nadějné ohlasy o možnosti nalezení několika bodů vedoucích k jistým kompromisům mezi Ukrajinou a Ruskem dodávaly trhům lehký optimismus. Na druhé straně informace o pokračujících bojích či dalších sankcích ponechávají další vývoj ve vysoké nejistotě.

Významnou volatilitou prošla ropa, která se po krátké epizodě pod úroveň sta dolarů za barel opětovně vrátila do rozpětí 110-115 dolarů za barel. Důvodem byly mimo jiné zprávy z Ruska o možnosti plateb v různých měnách včetně rublu za dodávky černého zlata.

V průběhu týdne rovněž zazněla poměrně razantní slova z úst šéfa Fedu Jerome Powella o možnosti razantnějšího zvyšování sazeb v USA, pokud se inflace udrží déle na zvýšené úrovni. To bylo poměrně překvapivé vzhledem k tomu, jak opatrně zněl jeho komentář na posledním zasedání americké centrální banky. Výše zmíněný lehký optimismus nad vývojem na Ukrajině předčil i dále rostoucí úrokové výnosy na státních amerických dluhopisech.

Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 přidalo 1,6 % t/t. Evropa se držela více konzervativně a prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 se téměř neposunula s +0,1 % t/t. Domácí index PX napravil minulý týden a protentokrát Evropu předstihl a připsal si 1,5 % t/t na 1346,5 bodu.

Společnosti na BCPP

Česká zbrojovka Group (CZG) zveřejnila výsledky za minulý rok. Upravený provozní zisk EBITDA dosáhl 2,2 (+49,6 % r/r) vs. oček. trhu 2,1 mld. a poblíž očekávání samotné firmy 2,2 mld. . Za meziročním prudkým růstem stojí akvizice Coltu a růst prodejů civilní klientele v USA. Management CZG očekává pro letošní rok tržby 14,4 – 14,8 mld. , v průměru nad naším očekáváním 14,5 mld., a zisk EBITDA 3,0 – 3,3, opět nad naším očekáváním 3 mld. Management překvapil návrhem dividendy 25 /akcie, který znamená více než ztrojnásobení oproti loňské dividendě (7 ) a je výrazně nad naším odhadem 11,7 . Navržená dividenda představuje při současné tržní ceně akcií hrubý div. výnos 4,2 %. Titul zakončil týden na 618 (+5,5 % t/t).

Moneta oznámila, že ČNB nemá připomínky k návrhu na výplatu dividendy ze zisku minulého roku v celkové výši 3 577 mil. , tedy 7 na akcii (8,2% hrubý div. výnos). Dividendu musí schválit valná hromada akcionářů, která by se měla konat v týdnu od 25. dubna. Titul zakončil páteční seanci na 89 (+3,7 % t/t).

Společnost UDI CEE, jejíž akcie se obchodují na trhu Start pražské burzy, oznámila odchod z veřejného obchodování. Akcie se budou naposledy obchodovat na burze 29. 4. Společnost bude vykupovat akcie za 560 /ks, což odpovídá současné tržní ceně. Odkup bude probíhat ještě 6 měsíců po odchodu z burzy. Akcie developera UDI CEE se začaly obchodovat na pražské burze v r. 2018 za cenu 440 , výnos tak do současné odkupní ceny činí 27 %.

Nejvíce rostoucí akcií týdne bylo CZG (618 , +5,5 % t/t). CZG oznámilo výsledky na horní hranici vlastního výhledu a nad očekáváním trhu. Současně dalo výhled, který byl nad očekáváním trhu. Razantní navýšení dividendy na 25 /akcii (4,2% hrubý div. výnos) investory rovněž pozitivně překvapilo. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie Komerční banky (-0,8 % t/t na 854 ). Titul se obešel bez výraznějších zpráv a proto odhadujeme, že šlo pouze o technickou korekci.

Výhled na příští týden

Ani s koncem března se ústřední téma měnit nebude a zůstane jím konflikt na Ukrajině. Nadále se domníváme, že je situace velmi náchylná na výrazné výkyvy, což bude odpovídat i dění na finančních trzích. Zvýšená volatilita a nervozita bude přetrvávat i pro příští týden. Vedle toho se na trhu začínají více projevovat výsledky zvýšené inflace, resp. tomu odpovídající reakce monetárních autorit. Zahájení období zvyšování úrokových sazeb v USA přináší růst výnosů již i na delších duracích, což se může negativně projevovat do oceňování firem. I tento faktor se bude nepříznivě odrážet v ochotě investorů k nákupním objednávkám na riziková aktiva včetně akcií.

Philip Morris ČR (PMČR) zveřejní své celoroční výsledky 29. 3. 2022. Očekáváme, že nekonsolidovaný čistý zisk poklesne kvůli vlivu pandemie a přechodu kuřáků na bezdýmové (nižší marže) produkty o 4,9% r/r na 3,3 mld. , tedy na akcii (EPS) ve výši 1 199 . Z toho odvozujeme naše očekávání na hrubou dividendu 1 200 /akcii, tj. 7,1% hrubý div. výnos. Předpokládáme, že pokud čísla naplní naše očekávání, tak by nemělo dojít k výrazné tržní reakci.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na páteční data ISM průmyslu za březen (oček. beze změny 58,6 bodu m/m), měsíční data z trhu práce za březen (oček. 475 po 678 tis. nových prac. místech m/m). V Číně se zaměříme na středeční data z PMI průmyslu za březen (oček. 50,0 po 50,2 bodu m/m) a PMI služeb za březen (oček. 50,6 po 51,6 bodu m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688