mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  25.03.2022 15:48:00

Za týden o humanitární dávku zažádalo téměř 60 tisíc lidí

Na 120 tisíc přijatých žádostí o jednorázovou mimořádnou okamžitou pomoc a téměř 60 tisíc žádostí o humanitární dávku. Taková je dosavadní bilance Úřadu  práce ČR v souvislosti s poskytováním finanční pomoci lidem prchajícím před  válkou na Ukrajině. Více než 90 % žadatelů o mimořádnou okamžitou pomoc své  peníze dostalo ještě před zavedením humanitární dávky. O tu lze žádat on-line. Aby  výplata dávky mohla proběhnout bezhotovostně, je třeba mít účet v české bance

Bezmála 60 tisíc ukrajinských občanů prchajících před válkou si dosud požádalo o humanitární dávku. Před jejím zavedením dalších více než 120 tisíc uprchlíků zažádalo také o mimořádnou okamžitou pomoc. „I přes enormní zátěž, se kterou se nyní úřady  práce potýkají, se nám daří dávky vyplácet v řádu několika dní. Mám velkou radost, že se  nám podařilo bez větších problémů v pilotním a následně plném provozu spustit aplikaci  pro vyřizování humanitární dávky. Ta běží zatím pouhý týden a více než 56 tisíc žádostí  ze 60 tisíc podaných už je zpracováno,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian  Jurečka (KDU-ČSL).  

Aby vše probíhalo co nejrychleji, doporučujeme si před první výplatou humanitární dávky  zřídit bankovní účet v ČR. Na základě on-line žádosti prostřednictvím aplikace může  humanitární dávka odejít přímo na účet. V praxi se tak celý proces urychlí a odpadne dlouhé čekání ve frontě. Žádost je možné podat i na kterémkoli kontaktním pracovišti  Úřadu práce ČR. Přes maximální snahu o automatizaci zpracování humanitární dávky  může v ojedinělých případech dojít k tomu, že klient bude muset po elektronickém podání  žádosti navštívit úřad osobně. Od pondělí se ale po úpravě metodiky ještě více rozšíří  možnost, aby ukrajinští občané díky bankovní identitě mohli dostat peníze na účet bez  nutnosti návštěvy úřadu. 

Úřad práce ČR dělá veškeré kroky, aby zajistil poskytování služeb, a to jak v oblasti  zaměstnanosti, tak i nepojistných sociální dávek. Zároveň se v maximální možné míře  snaží bezodkladně pomoci lidem, kteří uprchli před válkou z Ukrajiny. V tomto smyslu je  potřeba vyjádřit poděkování zaměstnancům i všem dalším lidem, kteří v této mimořádné  situaci pomáhají,” vyzdvihuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.  

Od 11. dubna 2022 se také spustí žádosti o solidární dávku určenou domácnostem, které  ubytují ukrajinské uprchlíky. Počítá se s tím, že i o tuto podporu bude možné žádat on-line  v aplikaci, kterou MPSV dokázalo vyvinout do plně fungující podoby v rekordně krátkém  čase. „Myslíme samozřejmě i na české občany. MPSV intenzivně řeší, jak zjednodušit  příspěvek na bydlení a žádosti o něj, legislativní úpravu předložíme za pár týdnů. 

Upravíme také mimořádnou okamžitou pomoc, která je dalším nástrojem pomoci  domácnostem při vysokých cenách energií. Půjde o to, aby tato dávka uměla pružněji  reagovat na rozličné situace, kterým lidé v souvislosti se zvyšujícími se životními náklady  čelí, a byla tak dostupnější pro větší počet lidí,“ naznačil další vývoj ministr Jurečka. 

 Oddělení mediální komunikace MPSV a ÚP ČR


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688