mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  23.03.2022 19:58:49

Informace o uznávání nelékařských zdravotnických pracovníků pro zaměstnavatele a cizince v návaznosti na konflikt na Ukrajině

Obecné informace k zaměstnání v ČR

https://www.mpsv.cz/web/cz/pomoc-ukrajine

https://www.uradprace.cz/web/cz/-/pomoc-pro-obcany-ukrajiny-a-jejich-zamestnavatele

Kdo je nelékařský zdravotnický pracovník

Všeobecná a praktická sestra, porodní asistentka, sanitář, ošetřovatel, zdravotní laborant, fyzioterapeut a další, jejich přehled je k dispozici zde

Jsem potencionální zaměstnanec

Občané Ukrajiny, kterým Ministerstvo vnitra udělilo speciální vízum, nemusí žádat o povolení k zaměstnání a mohou volně vstoupit na trh práce. Pokud chtějí pracovat jako nelékařský zdravotnický pracovník – typicky všeobecná nebo praktická sestra (zdravotní sestra), doporučujeme následující postup:  

  1. Vyřídit si žádost o vízum na příslušném Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině
  2. Domluvit si zaměstnání v některém z akreditovaných zařízení 
  3. Požádat Ministerstvo zdravotnictví o povolení k výkonu odborné praxe trvající maximálně 3 měsíce tak, aby vznikl prostor pro vyřízení nostrifikace dokladu o vzdělání z Ukrajiny. K žádosti je nutno přiložit níže uvedené dokumenty (informace s podrobnými pokyny):
    •   Pozvání do ČR – vydané budoucím zaměstnavatelem
    •   Čestné prohlášení o bezúhonnosti
    •   Doklad o zdravotní způsobilosti
    •   Kopie dokladu (a víza)
    •   Kolková známka nebo doklad o uhrazeném správní poplatku
  4. V mezidobí (během 3 měsíců, kdy je platné povolení) požádat o uznání dokladu o zahraničním vzdělání 
  5. V případě, že získáte nostrifikaci zahraničního vzdělání, je možné požádat o povolení k výkonu odborné praxe na dobu maximálně jednoho roku, které může být vydáno opakovaně (na celkovou dobu max. 2 roky). 

Do vypršení platnosti povolení je nutné, aby pracovník absolvoval aprobační zkoušku a požádal Ministerstvo zdravotnictví o uznání způsobilosti k výkonu povolání na území ČR. Pokud zkoušku nesloží, nemůže bohužel pracovat na pozici zdravotnického pracovníka.  

Jako alternativa se nabízí absolvování akreditovaného kvalifikačního kurzu:

Akreditaci pro tyto kurzy neboli oprávnění uskutečňovat vzdělávací program pro akreditované kvalifikační kurzy má napříč ČR uděleno 176 zařízení. Touto cestou získají zahraniční pracovníci odbornost k výkonu povolání podle českých předpisů a nebude nutné žádat o povolení k výkonu odborné praxe na dobu určitou nebo o uznání způsobilosti podmíněné vykonáním aprobační zkoušky. Výhodou je možnost rekvalifikovat do zdravotnictví i nezdravotnické pracovníky.

Přehled akreditovaných zařízení (Akreditovaný kvalifikační kurz – základní informace – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz))

Kurzy českého jazyka

Všem přicházejícím zdravotnickým pracovníkům doporučujeme co nejdříve zahájit výuku českého jazyka. Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů připravilo e-learningové kurzy českého jazyka (odkaz: https://www.nconzo.cz/cs/aprobacni-zkouska) pro všeobecné a praktické sestry. Kurz byl prvotně vytvořen pro žadatele o aprobační zkoušku, lze jej ale využít i pro získání znalosti českého jazyka potřebné pro zahájení odborné praxe. Kurz je rozdělen do dvou částí, první část je zaměřena na obecnou češtinu, zvláště na základní komunikaci v pracovním prostředí. Druhá část kurzu je zaměřena na odbornou češtinu a slouží k získání schopnosti porozumění a vyjadřování odborných zdravotnických termínů v českém jazyce.

Jsem potencionální zaměstnavatel:

Pokud patříte mezi akreditovaná zařízení – lze ověřit zde ( odkaz Evidence zdravotnických pracovníků (mzcr.cz)), můžete nabídnout zaměstnání ukrajinským nelékařským pracovníkům v podobě odborné praxe. K výkonu odborné praxe je zapotřebí, aby měl ukrajinský zdravotnický pracovník vydané:

·        Povolení k výkonu odborné praxe na dobu maximálně 3 měsíců (odkaz: Povolení k výkonu odborné praxe na dobu maximálně 3 měsíců – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz))

Pokud akreditovaným zařízením nejste, je možné o akreditaci požádat. Postup žádosti je dostupný zde. (odkaz: https://www.mzcr.cz/jak-pozadat-o-udeleni-akreditace-v-mimoradnem-rezimu-z-duvodu-konfliktu-na-ukrajine/).

Doporučujeme prostudovat stránky MZ – odkazy viz výše a být připraven pomoci potencionálním zaměstnancům s žádostí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688