Václav Horák (AliaWeb)
Jak na to  |  01.04.2003 13:05:03

MMR ČR: S dotacemi a FÚ na korunu přesně!

Důležité upozornění příjemcům dotací v rámci rozvojových programů

Vzhledem k tomu, že neustále přibývá případů, kdy obce musí na základě kontroly místně příslušnými finančními úřady vracet dotace, upozorňujeme po projednání na Ministerstvu financí příjemce dotací ze státního rozpočtu na následující skutečnosti:

Finanční úřady se důsledně drží textu smluv uzavřených mezi poskytovatelem a konečným příjemcem dotace, t.j. všech údajů stanovených v rozhodnutích, smlouvách, dohodách při přidělení prostředků státního rozpočtu a různých "zásad" vydávaných Ministerstvem financí programů (např. vyhláška č. 40/2001). Z tohoto hlediska je klasifikováno jako porušení rozpočtové kázně i nedodržení vlastních financí o 1 nebo termínu kolaudace o 1 den! Nedodržení rozpočtové kázně má za následek vracení dotací včetně případného penále, které může dosáhnout až výše poskytnuté dotace.

Aby se předešlo těmto nepříjemným následkům, je nutno ze strany příjemce dodržovat tyto zásady:

  • Sledovat dodržování veškerých časových, finančních i technicko-ekonomických parametrů stanovených ve smlouvě nebo rozhodnutí, kterými byla dotace přidělena. Pokud nastane situace, že příjemce zjistí, že není schopen zabezpečit realizaci akce v souladu s obsahem rozhodnutí, neprodleně o tomto zjištění informuje ministerstvo a přiloží aktualizovaný registr RA80 a RA81.

  • Žádat o změnu parametrů však musí příjemce dotace dříve, než nastane čas jejich plnění. Příklad: V původním rozhodnutí byl stanoven termín realizace 6/2003. Hrozí nebezpečí, že tento termín byť o 1 den nebude splněn. O změnu je nutno požádat před 30.6.2003. Přitom je však třeba brát v úvahu, že termínem realizace je termín nabytí právní moci kolaudačního rozhodnutí.
    Příklad: Toto se týká i vlastních zdrojů v každém jednotlivém roce. I zde je nutno žádat o změnu. Přitom nezapomenout, že v daném roce musí proběhnout fakturace, nesmí jít o zálohy.

  • Pouhá žádost o změnu parametrů však nestačí. Teprve změna potvrzená ministerstvem je platná. Přitom platná změna musí mít formu nového rozhodnutí případně dodatku ke smlouvě. To platí od roku 2003, v předešlých letech MMR potvrzovalo změny i jiným způsobem.

Pokud nastane situace, že finanční úřad předepíše vrácení dotace, má příjemce dotace možnost odvolat se nebo požádat o prominutí (zákon č. 337/1992Sb.). Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučujeme spíše žádost o prominutí s náležitým zdůvodněním, proč k danému pochybení došlo. Skutečnost, že pokud je příjemci po požádání o prominutí vrácení dotace vyhověno, neznamená, že je mu zároveň prominuto penále. Rovněž o prominutí platby penále se musí požádat.

Ministerstvo pro místní rozvoj má zájem na tom, aby dotace, které poskytuje, sloužily k účelu, ke kterému byly poskytnuty a proto věnujte náležitou pozornost tomuto doporučení.

zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

Vyznejte se na finančním trhu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688