mzv.cz (MZv ČR)
Kultura  |  24.03.2022 17:50:00

Generální konzulát České republiky v New Yorku Vás srdečně zve na koncert věhlasného houslisty Pavla Šporcla.

Koncert věhlasného houslisty Pavla Šporcla v BNH

24.03.2022 / 16:17 | Aktualizováno: 24.03.2022 / 17:50

Generální konzulát České republiky v New Yorku Vás srdečně zve na koncert věhlasného houslisty Pavla Šporcla.
Koncert se bude konat dne 5. dubna 2022 v České národní budově na Manhattanu od 19:00 hodin (EST).

Pavel Šporcl je český houslový virtuóz světového renomé, přímý pokračovatel slavné tradice české houslové školy. Díky svému umění i nekonvenčnímu vystupování slaví úspěchy na nejvýznamnějších světových pódiích u posluchačů všech generací. Jedná se patrně o vůbec nejpopulárnějšího českého umělce působícího v oblasti klasické hudby.

Pavel Šporcl je vnímán jako velmi výrazná a silná umělecká osobnost. Světově uznávaný kritik a historik Henry Roth ho zařadil jako jediného z českých houslistů mladé generace do své knihy Housloví virtuosové - od Paganiniho po 21. století. V koncertní sezóně 2001/2002 po uvedení Dvořákova houslového koncertu s Českou filharmonií v pražském Rudolfinu nazvali kritikové Pavla Šporcla talentem, který se rodí možná jednou za sto let.

Posluchači měli možnost houslistu slyšet v takových hudebních síních, jako je Suntory Hall v Tokiu, Alte Oper ve Frankfurtu, Walt Disney Hall v Los Angeles či v Čajkovského sále v Moskvě. V únoru 2016 s velkým úspěchem debutoval v proslulé Carnegie Hall v New Yorku. Několikrát též „vyprodal“ legendární pražskou Lucernu. Vystoupil na nejvýznamnějších světových hudebních festivalech (Salzburger Festspiele, Pražské jaro, Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival Radio France, Brucknerfest, Festival international de Colmar). Spolupracoval s renomovanými světovými orchestry (Česká filharmonie, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Royal Liverpool Philharmonc Orchestra, Orchestre de Paris, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Pražská komorní filharmonie a se všemi regionálními orchestry), pod taktovkou špičkových dirigentů (V. Ashkenazy, L. Pešek, J. Bělohlávek, V. Fedosejev, Y. P. Tortelier, A. Nelsons, R. Minczuk, J. J. Kantorow, J. Axelrod). Vystupoval s neméně slavnými umělci: J. Suk, S. Mintz, N. Lugansky, M. Esfahani, M. Rysanov, P. Gallois, V. Larderet, J. Boušková, J. Bárta. Na koncertních pódiích navázal spolupráci i s dalšími umělci z jiných hudebních žánrů: s K. Gottem, E. Pilarovou, L. Filipovou, V. Dykem, E. Farnou, kapelami Kryštof, Čechomor, Olympic, Chinaski, Tokhi & Groove Army či Hradišťan.

Rozsáhlý repertoár předního českého houslisty zahrnuje přes 40 houslových koncertů, nespočet sonát, komorních a virtuózních děl. Kromě akcentu na české skladatele a základní repertoár se zaměřuje též na soudobou hudbu. Vedle stěžejního repertoáru klasické hudby se věnuje i jiným hudebním žánrům, jeho láska k umu cikánských houslových virtuózů vedla k úspěšným albům Gipsy Way a Gipsy Fire. Se svou vlastní cikánskou cimbálovou kapelou Gipsy Way Ensemble odehrál více než 400 koncertů v mnoha zemích světa včetně USA a Číny. V roce 2012 nahrál své první pop-crossoverové album Sporcelain, jehož pražskou premiéru uvedl v netradičních prostorách Terminálu 2 Letiště Václava Havla.

Šporcl je neúnavným popularizátorem a propagátorem klasické hudby. Za svou kariéru odehrál desítky koncertů pro školy, které měly mezi mladými lidmi mimořádný ohlas. Od roku 2011 vyučuje na HAMU v Praze, kterou sám absolvoval. Od roku 2017 vysílá Česká televize pořad Hudební perličky Pavla Šporcla, ve kterém houslový virtuóz představuje klasickou hudbu nejmladší generaci posluchačů. Působí též jako lektor a umělecký ředitel hudebních kurzů pro mládež Ameropa Music.

Prostřednictvím svých vystoupení podporuje benefiční projekty nadací a neziskových organizací (Srdce pro děti, Nadace Adra, Kapka naděje, Naše dítě, Běh pro Paraple, Pomozte dětem, oblastní charita Hodonín, Olivova dětská léčebna, sbírka pro Svatovítské varhany, Hospic Anežky České, záchrana záplavami postižených oblastí, benefiční koncerty v době koronaviru). Finančně podporuje česká Paterčata, neziskovou organizaci Post bellum a další. Úzce spolupracuje s Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška, je patronem Centra pěstounských rodin v Hradci Králové, Národního ústavu pro autismus (NAUTIS) pomáhajícímu lidem s autismem, rychnovského Centra Orion, spolku podporujícímu rodiny s handicapem.

Velmi důležitou součástí Šporclovy kariéry je jeho mediální aktivita. Pravidelně se objevuje na obrazovkách všech českých celoplošných kanálů. Vystoupil též ve slovenské televizi RTV, v TV Markíza, TV Asahi či ARTE. Rozhlasoví posluchači mohli slyšet Šporclovo umění nejen u nás, ale též ve Slovenském rozhlase, v rádiu BBC, Radio France, KUSC Los Angeles a dalších rozhlasových stanicích ve světě.

Šporclovy nahrávky budí velký zájem veřejnosti a kritiků. Doposud vydal 16 sólových alb, jejichž prodej přesáhl hranici dvě stě tisíc kusů. Mnohá z nich získala ocenění (Gramophone, The Strad, The Diapason). Poslední album Christmas on the Blue Violin vydané u společnosti Universal Music se umístilo v žebříčku TOP 10 roku 2017 mezi všemi žánry i interprety. Většina titulů získala Zlatou či Platinovou deskou za prodej. Kromě společností Universal Music, Supraphon, Warner a EMI můžeme slyšet Šporclův um na labelech Cedille, Three Fold Record, Arco Diva, Šporcl Arts Agency a další. Pro rok 2021 připravil nové album Paganiniana pro světoznámou německou společnost Hänssler Music s vrcholně virtuózním repertoárem pro sólové housle.

V posledních letech se Pavel Šporcl též velmi úspěšně věnuje skladatelské a aranžerské činnosti. Jeho skladby je možné slyšet jak na koncertech, tak albech Sporcelain, My Violin Legends, Gipsy Way, Gipsy Fire, Christmas on the Blue Violin a Kde domov můj. Za skladbu Bohemian nostalgia pro housle a klavír získal v roce 2015 cenu OSA v oblasti klasické hudby. Pro album Christmas on the Blue Violin zkomponoval původní skladbu Modlitba pro housle, symfonický orchestr a dětský sbor. Popová skladba Surprise se umístila v TOP 50 a bodovala v hitparádách tuzemských rádií. Pro podporu národní hrdosti složil Variace pro sólové housle na píseň Kde domov můj. V roce 2020 získal jako první instrumentalista ocenění Zlatá česká dvanáctka za singl Magical 24, který se stal osmým největším hitem této hitparády toho roku.

Pavel Šporcl se též intenzivně zabývá historií české houslové školy. Je přímým pokračovatelem tradice nejlepších českých houslistů historie - Ševčík, Kocian, Snítil, Šporcl. Kromě seminářů na toto téma natočil pro Českou televizi jako průvodce i scénárista šestidílný dokumentární cyklus České houslové legendy. Skladby těchto virtuosů často uvádí na svých recitálech.

Jeho umění i osobnost uznává široká veřejnost i odborní kritici. V roce 2014 byl jmenován velvyslancem dobré vůle pro Rok výměny mezi zeměmi Visegrádské skupiny a Japonskem. V roce 2015 se stal vítězem celorepublikové ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku a obdržel státní vyznamenání Za zásluhy o stát.

Za nezapomenutelný přínos a laskavou službu světu v oblasti kultury byl v roce 2018 též vyznamenán cenou Sri Chimnoy Torch Bearer Award. Tu převzal společně se známým hollywoodským hercem Richardem Kindem v New Yorku před budovou OSN. Za svoji morálně-etickou činnost byl s převzetím ceny označen světovým humanistou.

Šporcl hraje na unikátní modré housle pro 21. století od nejlepšího současného houslaře Jana Špidlena, které si nechal postavit v roce 2005. Používá smyčce z dílny Petra Auředníka a struny Warchal.

Foto kredit: Lenka Hatašová

Program koncertu:

Program vychází z nejnovějšího alba Pavla Šporcla pod názvem Paganiniana:

Recitativo and Scherzo - Caprice, Op. 6 – Fritz Kreisler

Chaconne from Partita No. 2 in D minor – Johann Sebastian Bach

A Paganini – Alfred Schnittke

Kde domov můj – Pavel Šporcl

Paganiniana (variace) – Nathan Milstein

 

Koncert je zdarma a RSVP je možné na Evenbrite.

 

Pavel Šporcl - Paganiniana

 

Pavel Šporcl - foto kredit Lenka Hatašová

Pavel Šporcl - foto kredit Lenka Hatašová

Pavel Šporcl - foto kredit Lenka Hatašová

Pavel Šporcl - foto kredit Lenka Hatašová

 

 


Sponzor koncertu:


 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688