Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Internet a telefony  |  25.03.2022 06:03:25

Společně s elektromobily Musk zdražuje již i tak drahý satelitní internet

Přestože v segmentu elektromobilismu se očekávalo s postupným rozvojem a hromadnou výrobou snižování cen, opak je zatím pravdou. Alespoň co se týče Tesly, která ústy svého šéfa v minulosti hovořila o v budoucnosti elektromobilu za 25 tis. USD, vidíme pouze růst cen. A nejlevnější Model 3 je již téměř na dvojnásobku zmiňované vize lidového elektromobilu. Tesla a SpaceX v poslední době zaznamenaly výrazný tlak na růst cen v oblasti surovin a logistiky. Zmínil to tedy sám Elon Musk před 10 dny na twitteru, kde se počet jeho sledujících blíží již 79 milionům. Přitom hranici 50 milionů překročil teprve před rokem.

Satelitní internet Starlink od SpaceX se opět více mediálně dostal do popředí v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Muskem v březnu poskytnuté příslušné hardwarové vybavení, potažmo internetové služby mají právě napomáhat při komunikaci/boji proti ruským okupantům.

SpaceX každopádně pokračuje ve vytváření své satelitní internetové konstelace. Letos SpaceX uskutečnila již 9 startů se satelity Starlink. Naposledy v sobotu se jich úspěšně na orbit dostalo 53. Dle Muska se pro raketu Falcon 9 jednalo o zatím nejtěžší náklad. V důsledku nové verze vynášených satelitů se mělo celkem jednat o 16,25 tuny. Rekordní byl start i z hlediska znovu použitelnosti. Pro daný Falcon 9 to byla již 12 úspěšná mise, když po startu tento první stupeň následně bezpečně přistál „na moři“. Tedy tentokrát na autonomní plošině „Just Read the Instructions“.

Zdražení až o pětinu

V domovských USA již měsíční poplatek za využívání satelitního internetu nebude „baťovských“ 99 USD, ale od 21. května vyjde na 110 USD. Ještě výrazněji však roste cena za samotný potřebný hardware. Ti, kteří projevili dříve zájem o službu, až bude dostupná v jejich oblasti, resp. zaplatili zálohu, vyjde zařízení v případě přetrvávajícího zájmu na 549 USD. Úplně nový zájemce však bude muset za „Starlink Kit“ zaplatit již 599 USD. Dosud stálo zařízení pro příjem satelitního internetu 499 USD. Tedy tyto uváděné ceny v USA tradičně bez daně.

Zdroj: Starlink.com

Podíváme-li se na české ceny, web společnosti z hlediska měsíčního poplatku za využívání internetu zatím udává nezměněných 2 579 (včetně DPH). Starlink Kit však již namísto zhruba 13 tis. vyjde na 15 600 . Navíc se zvedlo i poštovné a balné na 1 766 .

Starlink Business

SpaceX v únoru rozšířila nabídku o službuStarlink Premium“, tedy vlastně o satelitní internet pro firmy. A v návaznosti se nakonec služba přejmenovala na „Starlink Business“. Pro tuto řádově dražší službu, která má být k dispozici ve vybraných lokalitách od příštího čtvrtletí, se ceny zatím nemění. Měsíční poplatek za využívání internetu s rychlostí 150-500 Mbs má vyjít na 500 USD (11 200 ). Potřebný hardware, s větší anténou, stojí 2 500 USD (56 tis. ).

Zvýšení cen vstupů promítla SpaceX také do svého raketového programu. Start rakety Falcon 9 má nově vyjít na 67 mil. USD, oproti dosavadním 62 mil. USD. U očekávaných startů Falcon Heavy se pak již hovoří o 97 mil. USD, tedy navýšení o 7 mil. USD. V rámci tzv. rideshare programu, tedy možnosti sdíleného vynášení malých družic, SpaceX nově udává startovní cenu 1,1 mil. USD (24,6 mil. ). Tedy 10% navýšení pro náklad do 200 kg, resp. každý kilogram navíc vyjde nově na 5,5 tis. USD oproti dosavadním 5 tis. USD.

Cenovky u elektromobilů Tesla dále rostou

Závěrem snad jen doplnit aktuální cenu některých elektromobilů Tesla na domovském trhu v USA. Při pohledu na „lidový“ Model 3 se po několika již loňských zdražení cena vyhoupla v listopadu na téměř 45 tis. USD. Nyní již nejlevnější verze „Rear-Wheel Drive“ vyjde o další 2 tis. USD dráže. Long Range zdražila ještě více, když startuje na 54,5 tis. USD. Podobně nejvýkonnější Performance jejíž cena začíná dokonce na 62 tis. USD.

 

Model Y, jehož produkce by měla díky především novým linkám v Berlíně a Texasu letos nejvýrazněji vzrůst, stojí v základu 63 tis. USD. Tedy jen oproti listopadu o dalších 5 tis. USD více. Loni v únoru přitom Tesla krátce obdobný vůz nabízela „jen“ za 49 tis. USD. V mezičase tedy došlo ke zdražení v přepočtu o více než 300 tis. . Model Y ve verzi Performance pak lze koupit od 68 tis. USD. Loni upgradovaný luxusní Model S stojí v základu již 100 tis. USD, oproti listopadovým 95 tis. USD. O 6 tis. USD pak postupně také zdražila nejvýkonnější verze Plaid, jejíž cena aktuálně začíná na 136 tis. USD (3,05 mil. ). Model X Plaid je pak ještě o 3 tis. USD dražší. Díky „autonomnímu“ řízení (FSD) či jiným volitelným příplatkovým variantám se cena navíc může zvýšit o dalších více než 20 tis. USD. Tesla přitom nemá evidentně problém s odbytem, když na některé modely se musí čekat třeba až do příštího roku.

V návaznosti na zahájení produkce v Gigafactory v Berlíně a na zmiňované další březnové zdražení vozů vlastně pozitivně reagovali investoři. Akcie Tesla (TSLA) totiž mají za sebou dlouho nevídanou růstovou šňůru. Zisk si ve čtvrtek připsaly již osmou seanci v řadě. Cena zpět nad tisíci dolarovou hranicí navíc značí opět ocenění společnosti na více než bilión dolarů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Internet a telefony:

Pá   9:45  China IT, high-tech makers power industry in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 12:20  Antivirová ochrana – včera, dnes a zítra OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688