Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  23.03.2022 22:06:23

Vláda požádá poslance o prodloužení nouzového stavu do konce května, schválila i solidární příspěvek a další pomoc Ukrajině

České domácnosti, které u sebe ubytovaly ukrajinské uprchlíky, dostanou od státu solidární příspěvek ve výši až 12 000 korun měsíčně. Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 23. března 2022 také odsouhlasila další humanitární a materiální pomoc Ukrajině a rozhodla, že požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu až do konce května.



Prodloužení nouzového stavu je podle vlády nezbytný nástroj pro zvládnutí masivní uprchlické krize z válkou sužované Ukrajiny. Stávající nouzový stav, vyhlášený 2. března, vyprší 3. dubna. Vláda se zabývala tím, na jak dlouhou dobu je potřeba nouzový stav pro zvládnutí všech dopadů uprchlické krize prodloužit. Nakonec jsme se domluvili na tom, že požádáme Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do konce května,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Nařízení vlády o příspěvku na solidární domácnost, které kabinet Petra Fialy schválil, umožní vyplatit příspěvek lidem, kteří ve své domácnosti, domě či bytě bezplatně ubytovali nebo ubytují uprchlíky z Ukrajiny. Výše příspěvku byla vládou stanovena tak, aby ocenila nezištnou pomoc, kterou občané České republiky při zvládání masivní uprchlické vlny lidem prchajícím z válkou postižené Ukrajiny poskytli. Zároveň ale kabinet nastavil pravidla tak, aby zabránil možnému zneužití příspěvku, a ubytování také musí splňovat zákonem stanovené parametry.

„Shodli jsme se dnes na příspěvku ve výši 3 000 korun za ubytovanou osobu za měsíce březen až červen s tím, že je tam strop – na jednu domácnost může být vyplaceno nejvýše 12 000 korun měsíčně, což odpovídá nějakým odhadům, kolik lidí může být ubytováno. Chci říci, že vnímáme i podněty, které dostáváme z neziskového sektoru, od těch, kteří se podobnými záležitostmi zabývají a mají s tím zkušenosti. Teď jsme potřebovali rozhodnout rychle a v rámci nějakého mandátu, který nám dává zákon. Jsme připraveni na základě zkušeností, popřípadě vyhodnocení, jak to funguje, se k tomu v budoucnu vrátit a případně nařízení vlády upravit podle toho, jak si to bude praxe vyžadovat,“ konstatoval premiér Fiala.

Vláda rozhodla také o úpravách předchozích usnesení a krizového opatření, které se týkají zvládání uprchlické krize. Jednou z přijatých dílčích změn je například zastropování kompenzačního příspěvku krajům pro ty případy, kdy by byl krajem či obcí využit jako ubytovací zařízení byt právnické osoby, a to částkou 3 000 korun za ubytovanou osobu a nanejvýš 12 000 korun za měsíc pro jednu bytovou jednotku, což jsou stejné parametry jako pro fyzické osoby. Novelizované krizové opatření zase reaguje na přijetí zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, který část krizového opatření přejal, a také na skutečnost, že uprchlíkům z Ukrajiny už je namísto zvláštního typu dlouhodobého víza udělována dočasná ochrana.

Vláda schválila také další humanitární a materiální pomoc pro Ukrajinu. Ministerstvo vnitra na žádost ukrajinské strany daruje Ukrajině výstrojní součástky, balistickou ochranu, optický a další drobný materiál za celkem 53,26 milionu korun. Hasičský záchranný sbor ČR zase vyřadí ze svého vozového parku a daruje ukrajinským kolegům šest hasičských vozidel s žebříky a plošinami a soukromí dárci prostřednictvím českého státu do této zásilky přidají také dvě osvětlovací věže a dvě elektrocentrály. Celková hodnota daru se blíží k 4,5 milionu korun. „Schválili jsme také darování dalšího vojenského materiálu tak, aby se naši ukrajinští přátelé mohli bránit ruské přesile,“ doplnil předseda vlády. Další informace nalezněte v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

Vláda projednala mandát premiéra Petra Fialy na nadcházející zasedání Evropské rady a na mimořádný summit NATO, které se uskuteční v následujících dvou dnech v Bruselu i za účasti amerického prezidenta Joea Bidena. „Hlavním tématem obou summitů budou samozřejmě dopady ruské agrese proti Ukrajině. Budeme se zabývat i dopady uprchlické vlny na některé evropské státy a tím, jak je možné nám, protože Česká republika patří k zemím, které jsou cílovou destinací a které jsou významně zasaženy uprchlickou vlnou, pomoci. Budeme se samozřejmě zabývat také energiemi, energetickou závislostí Evropy a tím, jak snižovat energetickou závislost na Rusku,“ nastínil hlavní body jednání premiér Fiala. Česká republika bude prosazovat jednotný postup všech členských států a přijetí dalších účinných sankcí proti Rusku a také další efektivní podporu bránící se Ukrajiny.

Vláda schválila změnu systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. dubna 2022, která má za cíl další úspory výdajů státního rozpočtu. „Plníme to, co jsme slíbili voličům. Dnes jsme udělali další krok ke snižování úřednických míst ve státním aparátu České republiky. Od 1. dubna snižujeme počet úřednických míst o 325, čímž ušetříme 413 milionů korun ročně, a v těchto krocích budeme dál s rozmyslem, ale vytrvale pokračovat,“ uvedl předseda vlády.

Rozhodla také o obsazení pozice vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací, kterou vláda rozhodla zřídit 2. března v reakci na sílící dezinformační vlnu především ze strany Ruska. Vládním zmocněncem kabinet jmenoval zkušeného novináře Michala Klímu.

Kompletní výsledky jednání vlády.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688