kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  23.03.2022 17:38:48

Druhý ročník Ideathonu se zaměří na životní prostředí v Libereckém kraji. Do řešení bolavých míst zapojí studenty

23. 03. 2022
 

Akce Liberec Ideathon se již podruhé za sebou stane líhní nových nápadů. Cílem je zapojit do řešení konkrétních problémů regionu mladé lidi, studenty středních škol a Technické univerzity v Liberci. Soutěžní týmy dostanou na výběr ze čtyř výzev, jejichž jednotící linkou bude snížení negativních dopadů na životní prostředí. Stopky 24hodinového maratonu idejí začnou běžet ve čtvrtek 21. dubna krátce po poledni v prostorách krajského podnikatelského inkubátoru Lipo.ink. Registrace je otevřena do neděle 17. dubna na portálu 1012plus.

„Tři výzvy jsme postavili na reálných problémech, které tíží Technickou univerzitu v Liberci, Liberecký kraj a Statutární město Liberec. Čtvrtá výzva bude mít širší mantinely, soutěžící dostanou k dispozici otevřená data kraje a definice problému i řešení bude na nich,” uvádí Jan Mašek, vedoucí liberecké kanceláře CzechInvest, která je jedním z pořadatelů Ideathonu.

Mezi nejlepší týmy rozdělí pořadatelé prize money v hodnotě 100 000 . Kromě peněz si však soutěžící mají odnést do života i cenné zkušenosti a nové kontakty. Tematicky se Ideathon zaměří na oblast životního prostředí. Dotkne se například energetiky a dopravy. Studenty postaví před výzvy najít úspory energií ve veřejných budovách nebo navrhnout způsob, jak snížit dopravní zátěž ve vybrané lokalitě kraje.

„Naším cílem je motivovat studenty k vytvoření životaschopných souborů opatření, která budou mít reálný dopad. Stejně, jako to bylo v loňském ročníku. Chceme, aby si zároveň osvojili nové znalosti od mentorů z praxe i od svých kolegů. I proto budou týmy poskládané multioborově napříč fakultami,” uvádí Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

O reálný dopad usiluje i startup Binneru, soutěžní projekt studentů TUL Jaroslavy Frajové, Michala Jordáka a Viliama Fedorka, který vyhrál loňský ročník Ideathonu s chytrým řešením logistiky svozu komunálního odpadu. V obměněném složení uspěl tým i na studentské soutěži Startup TUL o půl roku později. Letos plánují pilotní projekt, ve kterém na Frýdlantsko nasadí dvacet popelnic vybavených senzory.

Data ze senzorů pomohou optimalizovat cesty popelářských vozů, přístupná budou jak pro svozovou firmu, tak v aplikaci pro obce a občany. Jak celý systém nastavit co nejefektivněji, nám pomůže právě frýdlantský pilot realizovaný s odborem životního prostředí Libereckého kraje,” uvádí Jaroslava Frajová, doktorandka FUA TUL, která na projektu Binner aktuálně spolupracuje s programátorem Josefem Čížkem.

TZ: Agentura pro regionální rozvoj

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688