Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  23.03.2022 13:40:23

České vládě dnes zdražuje dluh nejvýše od roku 2011. ČNB přitvrzuje, sazby nad 5%, úroky hypoték mohou vzrůst až k 7 %


Viceguvernér České národní banky Marek Mora podle svých dnešních slov připouští, že základní úroková sazba tuzemské centrální banky letos vzroste citelně nad úroveň pěti procent. Jde o první vyjádření člena bankovní rady ČNB, které v podstatě připouští letošní růst základní sazby až k hodnotě šesti procent.

Dosud se předpokládalo, že zvyšování sazby kulminuje kolem úrovně pěti procent a poté bude případně ČNB působit protiinflačně jinak, například dalším prodejem části výnosů ze svých devizových rezerv.

Morův kolega z bankovní rady Tomáš Holub se ale už předevčírem vyjádřil v tom smyslu, že preferuje další zvyšování sazby před prodejem rezerv. Evidentně tedy tento pohled není v bankovní radě ČNB ojedinělý.

Boj proti inflaci prostřednictvím prodeje části rezerv je přijatelnější pro české firmy a podnikatele. Ti si již delší dobu stěžují, že přílišné zvyšování základní sazby může zadusit jejich byznys, neboť ruku v ruce s ním roste například úročení firemních úvěrů, takže se zhoršuje dostupnost financování třeba nových investic.

Už nyní je patrné, že česká ekonomika bude válkou na Ukrajině zasažena obzvláště tíživě. Čímž se problémy tuzemských firem a podnikatelů ještě prohloubí. Nová analýza Erste Bank prognózuje české ekonomice letos růst pouze 0,6 procenta, zatímco ještě v prvních dnech ruské invaze na Ukrajinu to byla 3,2 procenta (viz horní graf níže). Erste Bank konstatuje, že českou ekonomiku tak vpád ruských vojsk na Ukrajinu a jeho ekonomické důsledky poškodí vůbec nejvíce ze všech zemí střední a východní Evropy. Další růst úrokových sazeb v podání ČNB může výkon české ekonomiky ještě zhoršit a zatáhnout ji do recese.

Odprodej rezerv ČNB by samozřejmě preferovaly také domácnosti – ty, které si vzaly nebo by si rády vzaly hypotéku. Při růstu základní sazby ČNB k úrovni šesti procent je třeba počítat také s růstem tržních úrokových sazeb a se vzestupem průměrné sazby hypoték k hodnotě v pásmu od šesti do sedmi procent.

Růst hypotečních sazeb podpoří také růst úroků na dluhopisech vlády ČR. Úrok na desetiletém dluhopisu vlády ČR se dnes poprvé od roku 2011 dostal nad psychologickou úroveň čtyř procent (viz spodní graf níže), i pod vlivem Morova zmíněného vyjádření. To znamená, že bankyČR budou požadovat o to vyšší úrok na hypoteční půjčce, neboť jinak se jim vyplatí dát své peníze do bezpečnějších vládních dluhopisů.

Růst úroků na dluhopisech české vlády z podstatné části odráží mohutný celosvětový výprodej dluhopisů, který nastal po předvčerejších jestřábích signálech šéfa americké centrální banky Jeroma Powella. Ten signalizuje nečekaně razantní zvyšování základní úrokové sazby americké centrální banky. Nevylučuje ani zvýšení hned o 0,5 procentního bodu, a to na jejím květnovém zasedání. Takto citelně centrální banka USA zvyšovala sazbu naposledy v roce 2000. Zpravidla ji zvyšuje o 0,25 procentního bodu. Banka Goldman Sachs dokonce prognózuje, že americká centrální banka zvýší svoji základní sazbu o 0,5 procentního bodu letos hned dvakrát.

 



 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688