muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  23.03.2022 09:59:56

Studium na MU nabízí příležitosti a je investicí do budoucna

Studium na MU nabízí příležitosti. Je investicí do budoucna

Studium na MU je jako mít blízkou rodinnou základnu, ale přitom mít mezinárodní dosah, kontakty a neomezené možnosti. Stačí jen mít ambice a touhu se zapojit. 

Úchvatná scenérie karnských Alp. K této úžasné terénní práci se Tereza dostala díky svému studiu.

Tereza Malá a z přírodovědecké fakulty se rozepsala o tom, co studium na MU přináší a jaké příležitosti může dát i vám.

Moje studium je moje srdcovka. Přírodovědecká fakulta je pro mě místo, kam se chodím rozvíjet, hledat souvislosti a nořit se do těžkých (a nesmírně zajímavých!) otázek. A to mě baví! Samozřejmě to ale není vše. MUNI miluju taky díky podobně naladěným lidem, zdravě ctižádostivé atmosféře a tomu, že my studenti jsme tady prostě tým. Věřím, že takové pocity a důvody budete mít i vy, jakmile se k nám přidáte. V tomto článku ale chci mluvit hlavně o praktických věcech, o tom, co mi MUNI nabídla a jaké příležitosti mi dala. Tak čtěte dál, inspirujte se. Poznáte, že věty jako studuješ pro sebe” nebo studium je investice do budoucnosti” nejsou jen klišé. Studium na MUNI je výzva… a výhra!

1. Cítíte se jako doma”
Za sebe musím říct, že u nás na geologii se cítím jako doma. V ročníku se všichni známe, všichni se neustále potkáváme na předmětech, skvěle spolu vycházíme a jsme pořád v kontaktu. A nemáme to tak jenom my. To samé slyším například o budoucích fyzioterapeutech ze sportovky anebo o fyzicích od nás z Kotlářské. Pravdou je, že pro úplně všechny programy tohle neplatí, ale jisté výhody mají na druhou stranu i velké kolektivy. Na MUNI každopádně najdete druhou rodinu (ať už velkou, či malou) a budete se sem těšit. Vím, že toto je jeden z těch méně grandiózních” důvodů, nicméně pevně věřím, že při velké změně, jakou je nástup na univerzitu, by vás mohl tak trochu uklidnit.

2. Váš program vaše volba
Pokud chcete něco víc, prahnete po rozmanitosti, nechcete se zaměřovat na jediné téma, máte široké zájmy a chcete zároveň poznávat více lidí, nezoufejte. Na MUNI nejsou hranice, protože ačkoli si umíme vytvořit menší přátelské kolektivy, jsme pořád velká univerzita. Máte téměř neomezené možnosti zapsat si předměty mimo tvou fakultu a poznat tak studenty odjinud. Například já si takto zapsala španělštinu, v jejímž studiu můžu díky MUNI pokračovat i jako přírodovědec, a poznala jsem podobné nadšence.
A co víc, možná se dokonce nechcete omezovat na jeden program. Ani to není problém. Tak třeba: zajímá vás historie planety ale zároveň i počátky lidských civilizací? Zkombinujte si studium geologie s archeologií! Znám spoustu spokojených studentů, kteří to tak udělali, a věřte, že možností je spousta.

3. Cestujte
Můžete mít dokonce ještě víc než jen kontakty s jinými fakultami. Vyberte si ERASMUS v Evropě nebo studijní pobyt někde daleko (třeba v Kanadě) a MUNI vás podpoří, stačí kontaktovat centrum zahraniční spolupráce. U studijních pobytů to ale nekončí. Věděli jsi například o výzkumné stanici MUNI na Antarktidě, kam se můžete vydat a pomoct s výzkumem? MUNI vítá nadšení a ambice a vždy vám drží palce. Vše je o vašem zájmu a o komunikaci, a to je rozhodně silná stránka naší univerzity.

4. Buďte v kontaktu se světem
V předchozích odstavcích jsem zmínila spoustu příkladů, které znám z okolí, tento je ale můj vlastní. Když máte ambice a trochu kuráže, dostane se vám na MUNI neomezených příležitostí. Třeba já jsem v minulosti strávila pěkných pár let v zahraničí, žila jsem v Irsku a ve Skotsku a díky tomu hodně tíhnu k angličtině. Rozhodla jsem se tedy psát svou bakalářku anglicky, a nejenže bylo toto rozhodnutí na ústavu geologie nadšeně vítáno, navíc mě propojilo se světovými výzkumníky. Díky skvělým kontaktům a renomovaným pozicím našich vyučujících v mezinárodním výzkumu se oponentkou mé práce stala výzkumnice z Německa, která je jednou z největších světových jedniček, co se dané problematiky týče! Zanedlouho na to jsem v návaznosti na svou práci dostala možnost vyjet do terénu do karnských Alp, vidět a prozkoumat důležité geologické lokality na vlastní oči a seznámit se s dalšími vědci světového formátu.

5. Lokalita
Hodně jsem se rozepsala o tom, jak je jednoduché spojit se se světem, vycestovat a komunikovat. Teď se chci ale vrátit k rodinnému prostředí univerzity a zdůraznit, že ačkoli je tohle všechno super, je taky super být právě tady, v Brně. Je to město, kde se neztratíte, ale přitom se tu pořád něco děje. Vše je tak akorát blízko, zároveň je tu ale spousta rozmanitosti, milion možností, jak se bavit, kam jít na kafe, na jídlo, do knihovny, do kina, kam jít sportovat a taky kde získat brigádu a pracovní kontakty. Brno je základnou nepřeberného množství firem, které velmi často poptávají studenty s nabídkami brigád a spolupráce na diplomkách i bakalářkách! Díky nim můžete začít budovat svou kariéru už při studiu, vydělat si nějaké peníze a večer samozřejmě zajít s kamarády posedět na Špilas nebo na pivo, protože jsme přece v Brně.

5. Vyberte si, co vás zajímá
Studium na MUNI je o tom, co vás zajímá, a můžete si ho nastavit podle sebe. Množství volitelných specializovaných předmětů je tu obrovské a díky tomu se můžete zaměřit na to, co je vám blízké. Povinných předmětů je naopak tak akorát, aby člověk získal všeobecný přehled o všem důležitém. Chci tím říct, že studium na MUNI je nastavené tak, aby se z vás stali opravdoví odborníci, zároveň vás ale nebude demotivovat nezajímavými předměty. Koneckonců, volba je na vás.

Tak co, jak na vás působí všechny ty příležitosti, které se vám tu nabízí? Těšíte se mezi nás? Říká se, že výška” je nejlepším obdobím života, obdobím o nezávislosti, snech a nekonečných možnostech. Tak neváhejte, pojďte studovat na MUNI a uvidíme se na začátku podzimního semestru.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688