Jak vybrat vhodnou sekačku

 

Při výběru té správné travní sekačky hraje důležitou roli mnoho faktorů. Nejdříve je dobré si odpovědět na to, kolik času budete moci věnovat údržbě trávníku, jak velký trávník budete sekat, a v neposlední řadě – kolik peněz do sekačky jste ochotni investovat. Pokud jste si na tyto otázky odpověděli, bude podstatně jednodušší vybrat si ten správný stroj.

Typy sekaček

Čím větší má sekačka záběr, tím kratší je doba sekání. Travní sekačky s větší šířkou záběru nabízí zpravidla také bohatší vybavení, například pohon koleček, velké záchytné koše nebo silnější motory. Pokud mulčujete, musíte sekat častěji, zato si však ušetříte práci s likvidací posekané trávy. Navíc trávu sekáte a hnojíte zároveň. „Travní sekačka s mulčovací soupravou má uzavřený výhoz ze sečného prostoru. Posekaná tráva se tím v prostoru s noži rozseká na ještě menší kousky (mulčuje) a je vrhána na trávník jako organické hnojivo. Mimořádný význam zde má délka posekané trávy. Čím kratší rozdrcená tráva je, tím lépe a rychleji ho může půda vstřebat,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Nabídka sekaček je obrovská a rozmanitá, stroje se mezi sebou v mnoha ohledech liší. Travní sekačky lze rozdělit na elektrické, benzínové a s akumulátorovým pohonem.

Elektrické sekačky

Zlatá klasika zaparkovaná v mnoha garážích nebo domcích s nářadím. Proč se tolik zahrádkářů rozhodlo pro tento typ a proč si ho také tak cení? „Elektrické travní sekačky jsou ve srovnání s těmi benzínovými nebo zahradními traktory a ridery výhodnější – jsou totiž lehké, tiché, snadno ovladatelné, ekologické a nevyžadují žádné startování lankem. Na druhou stranu však potřebují kabely, což je nepraktické u pozemků se stromy, křovím a květinami,“ radí specialista. Jsou sice méně výkonné než benzínové travní sekačky, ale většinou výkonnější než ty akumulátorové. Na sekání vysoké trávy a velkých ploch jsou vhodné pouze vysoce kvalitní modely.

Benzínové sekačky

Siláci mezi travními sekačkami – jsou velmi výkonné a hodí se proto na velké trávníkové plochy (větší než 200 m2). Trávu sečou velmi rychle díky vysokému počtu otáček, jsou nezávislé na aku nabíječkách a elektrických přípojkách či kabelech. Jejich nevýhodou je velká hlasitost, vypouštění zplodin do okolí a ve většině případů i velká hmotnost, což je činí hůře ovladatelnými.

Benzínové travní sekačky se liší mimo jiné v technice svého startování. „První možností je ruční startér – silným zatažením za startovací šňůru se nahodí startovací vlna sekačky. Druhou možností je elektrický startér. Vysoce kvalitní modely mají jeden elektrický startér. Principem je vestavěná baterie, která vytváří potřebné množství pro nastartování a usnadňuje tím tahání za startovací šňůru. Benzínové sekačky nejvyšší kvality jsou navíc vybaveny pohonem kol, který výrazně usnadňuje posouvání přístroje,“ uvádí David Benda.

Aku sekačky

Jedná se o velmi lehké zahradní přístroje, jejichž provoz je velmi tichý, jsou snadno ovladatelné, bezdrátové i ekologické. Ve srovnání s jinými typy sekaček mají aku modely také nižší výkon a nelze je používat bez nabité baterie. Většinou jsou dražší než například elektrické travní sekačky.  U aku sekaček, které mají jako součást balení dvě baterie, se údaj o kapacitě baterie vztahuje vždy pouze na jednu baterii. Druhá dodaná baterie slouží jako rezerva pro případ, že by tu další bylo potřeba nabít.

Zahradní traktory a ridery

Tyto stroje jsou synonymem pro bleskové sekání. Se zahradními traktory a ridery budete s velkými plochami hotovi raz dva. Na to, aby se vám pořízení takového zahradního přístroje vyplatilo, nemusíte vlastnit příliš velký pozemek. Zahradní ridery jsou díky své pohyblivosti smysluplné již u ploch od 600 metrů čtverečních.

A jaký je rozdíl mezi riderem a zahradním traktorem? „U zahradního rideru sedí řidič nad motorem, zatímco u traktoru se pohonná jednotka nachází před ním. Výhodou traktorů je univerzálnější použití. Jsou vhodné nejen pro sekání trávy, ale můžete na ně připojit zařízení jako sněhovou frézu, smeták, sypač a jiné. Rozhodující je samozřejmě také cena – zahradní ridery jsou zpravidla cenově výhodnější. Na druhou stranu jsou většinou menší a mají nižší výkon než zahradní traktory,“ hovoří odborník z Hornbachu.

Robotické sekačky

Šikovní pomocníci na aku pohon, kteří posekají trávník za vás, a vy zatím můžete relaxovat. Ušetříte si námahu, čas a jejich obsluha je opravdu jednoduchá. Plochu trávníku, která se má zkrátit, stačí ohraničit vymezovacím kabelem a vložit do ní přístroj. Převezme za vás rovněž likvidaci posekaného materiálu. Všechny modely totiž mají zabudovanou mulčovací funkci. U některých lze dokonce nastavit také programy na celý týden. Používání těchto přístrojů ocení i alergici. Robotické sekačky jsou vhodné pro trávníky všech druhů a svoji práci vykonávají za každého počasí. Problém pro většinu modelů nepředstavují ani překážky či stoupání.

Silnou stránkou těchto modelů je ekologičnost, tichý provoz i kvalitní práce. Přístroj lze nastavit optimálně na podmínky trávníku a postará se tak o vysokou kvalitu sekání. Výsledkem je krásná, stejnorodá travnatá plocha. „Robotické sekačky jsou vybaveny mnoha bezpečnostními funkcemi. Čidlo reagující na zvednutí přístroj vypne, když jej nadzvednete, a drátový senzor ji zadrží, pokud se dostane za vymezovací kabel. Čidlo sledující nárazy ji zase udrží v bezpečné vzdálenosti od pevných předmětů,“ dodává David Benda z Hornbachu.

 

 


Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada