Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  22.03.2022 19:39:03

Tkáč s Křetínským sází na virtuální realitu, zainvestovali miliony eur

Daniel Křetínský a Patrik Tkáč dle všeho vidí potenciál v zábavním průmyslu, kde se v posledních letech pomalu začíná zabydlovat segment virtuální reality. A právě do této oblasti zamířily z jejich firmy EC Investments miliony eur. Získala je česká firma DIVR Labs, která je použije nejen na vývoj nových autorských her, ale také na expanzi herních arén na světové trhy.

Křetínský s Tkáčem v závěru loňského roku prodali svůj podíl v e-shopové skupině Mall Group do rukou polské Allegro za výrazných 23,5 mld. . Jejich společnost EC Investments transakci aktuálně dokončuje a zřejmě se tak díky získaným finančním prostředkům otevírá cesta k novým investicím. Dnes oznámená transakce nebyla blíže kvantifikována, nicméně prezentované „miliony eur“ do DIVR Labs by šlo z formulace odhadnout na investici v přepočtu jistě překračující 100 mil. .

Domácí herní studio DIVR Labs v současnosti provozuje dvě arény v Praze, ke kterým v roce 2020 přibyla pop-up aréna v Dubaji. Vedle prvotně představeného zážitkového Golema, se zájemci v arénách mohou virtuálně vrátit do dob dinosaurů či odvážnější zažít dobrodružství s pavouky ve hře Arachnoid. Díky aktuálně dohodnutému přítoku financí plán expanze firmy nyní počítá s otevřením nových arén v následujících třech letech, během kterých by se hodnota celosvětového trhu virtuální reality měla zpětinásobit. Odhaduje to alespoň průzkumná společnost Market Data Forecast, dle níž v roce 2020 segment LBVR (location-based VR) již přesáhl 10 mld. USD, resp. očekává růst ročním tempem 34 %. roce 2025 má tak činit na 50 mld. USD.

 

Čeští vývojáři investici využijí pro expanzi na světové trhy, další rozvoj franšízového modelu a vývoj nových autorských her. V první fázi DIVR Labs v rámci spolupráce se sítí obchodních center Westfield otevře svoje pobočky v Londýně a Stockholmu, v druhé fázi přibydou další světové metropole.

Křetínský s Tkáčem tak sází na trend pokročilé virtuální reality provázané s fyzickým prostředím, do které ve světě investují Steven Spielberg, Netflix, Disney nebo venture kapitálový fond Anderssen Horowitz. Miroslav Bodnár z EC Investments k transakci mj. uvedl: „Investice do DIVR Labs představuje posílení našich digitálních aktivit v oblasti gamingu. Virtuální realitu, spolu s esportem, ve kterém jsme již investičně přítomni, zařazujeme mezi nejperspektivnější trendy v oblasti gamingu. DIVR měl již před naším vstupem úspěšný produkt, rozumný koncept rozvoje a potřeboval strategického investora, který by projektu dal stabilitu a poskytl růstový kapitál. Velikou perspektivu vidíme v tom, že DIVR není jen provozovatelem VR arén, ale má především in-house vývoj her, a tak není závislý na licencovaném obsahu“.

Připomenout lze, že EC Investments je spoluvlastníkem Heureka Group. Tedy jedničky na trhu cenových srovnávačů, která působí v devíti zemích střední a východní Evropy. V portfoliu společnosti figuruje také FAST Group, přední středoevropský velkoobchodní a maloobchodní prodejce spotřební elektroniky, domácích spotřebičů a další techniky. EC Investments je aktivní rovněž v rychle rostoucí segmentu online prodeje potravin prostřednictvím podílu v Kosik.cz. EC Investments majoritně s podílem 56 %, prostřednictvím EP Corporate Group, ovládá Daniel Křetínský. Zbylý podíl, prostřednictvím společnosti J&T a jejich investorů, pak tedy Patrik Tkáč.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688