army.cz (MO ČR)
Armáda  |  22.03.2022 01:00:00

Americký konvoj dnes po měsíci opustí ČR

Výstavba stanového tábora zabrala vojákům praporu podpory nasaditelných sil Rakovník čtyři dny. Na ploše 10 tisíc metrů čtverečních vyrostlo celkem 38 stanů s ubytovací kapacitou až 400 vojáků , jídelní stany, hygienické zázemí, polní ošetřovna, stany pro izolaci, rozlehlé parkoviště a místo pro doplnění pohonných hmot. Američtí vojáci se přes Českou republiku přesouvali na Slovensko kvůli cvičení Saber Strike 2022 v druhé polovině února, poslední jednotky dnes ČR opouštějí.

Kromě silného větru, který letos na Vysočině řádil obzvlášť s velkou intenzitou, stanový tábor nepostihla žádná nepříjemnost. Sama Zdeňka Lapáčková říká, že díky předchozím zkušenostem už vše probíhalo plynuleji. „Před rokem jsem kempu velela poprvé a spousta věcí pro mě byla nová. S poskytováním HNS (Host Nation Support – poskytování podpory hostitelskou zemí) jsem neměla praktické zkušenosti. Nevěděla jsem, co se ode mě očekává, jak má tábor vypadat, ani jak probíhají vlastní přesuny koaličních jednotek,“ popsala. Letos už velitelka 1. roty podpory rakovnického praporu přesně věděla, do čeho takzvaně jde a co se od ní očekává.

Snadněji podle ní probíhala komunikace s americkým velením i výstavba tábora, za níž zodpovídal primárně prapor podpory. „Vloni jsme ještě nebyli vybaveni materiálem a technikou na potřebné úrovni, většinu materiálu a techniky nám proto zapůjčil 14. pluk logistické podpory,“ upozornila Lapáčková.

Americké jednotky v Rančířově využívaly během pobytu především stany, kde si jejich vojáci po náročném přesunu mohli odpočinout, a hygienické zázemí. Dotankování techniky a stravování si zajišťovali sami. „Američané si chválili hlavně komfort, který jsme jim poskytli. S ohledem na vyčerpávající noční přesuny oceňovali zejména teplo ve stanech a horkou vodu ve sprchách,“ sdělila kapitánka Lapáčková a prozradila i, kolik zde bylo vypito za více než měsíc šálků kávy a čaje: téměř 14 tisíc.

Počátkem tohoto roku dosáhl prapor počátečních operačních schopností, což v praxi znamená, že umí denně ubytovat a stravovat až 500 osob, zaparkovat a dotankovat až 200 vozidel, případně asistovat u drobných oprav. To padá hlavně na bedra 1. roty podpory, které velí současná velitelka rančířovského tábora kapitánka Zdeňka Lapáčková. V dalších letech se budou schopnosti praporu navyšovat až do roku 2025, kdy by měl být plně připraven plnit závazky Aliance v celém spektru logistických činností. Plných operačních schopností dosáhne 1. ledna 2025. Znamená to, že prapor bude kromě poskytování služby podpory hostitelskou zemí schopen tvořit a obsluhovat plnohodnotné Centrum podpory konvojů na území ČR nebo v zahraničí. Dále pak vytvořit a obsluhovat prostor přijetí, soustředění a přípravy personálu a techniky před přesunem do cílových destinací včetně skladování majetku v kontejnerech i mimo kontejnery. Prapor stále přijímá nové uchazeče.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688