mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.03.2022 16:43:00

Gabonské velení ozbrojených sil je nadšeno z českého obranného průmyslu

Gabonské velení ozbrojených sil je nadšeno z českého obranného průmyslu

07.03.2022 / 16:16 | Aktualizováno: 22.03.2022 / 16:43

Ve dnech 28. 2. - 5. 3. 2022 zavítal do ČR ministr obrany Gabonu p. Michael Moussa-Adamo v doprovodu pěti generálů jednotlivých druhů vojsk. Jednalo se o historicky první incomingovou misi z Gabonu realizovanou v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie PROPED. Cílem mise bylo navázat na úspěšnou, rovněž první, podnikatelskou misi náměstka ministra obrany Tomáše Kopečného do Gabonu v červenci 2021, a navštívit vybrané české podniky, na místě prozkoumat možnosti českých firem v obranně-bezpečnostním sektoru a příležitosti pro vzájemnou spolupráci. Po návštěvě českých podniků byla gabonská strana jednoznačně unešená schopnostmi zlatých českých obranářských ručiček.

V rámci týdenního dle gabonských požadavků na míru připraveného programu PROPEDu, tj. projektu na podporu ekonomické diplomacie, gabonská delegace navštívila české firmy AERO Vodochody, Bowenite, Aircraft Industries, Bristell, Česká zbrojovka, Tatra Trucks, VOP Šenov u Nového Jičína, Excalibur Army, Era, Retia, Centrum leteckého výcviku, LOM Praha, Primoco, SVOS, GARED, OMNIPOL. Ministr obrany Gabonu dále jednal s ředitelem AOBP p. Jiřím Hynkem, ředitelem VAE Controls Group p. Leem Matlochem a zástupci firem Zetor Defence a DEFCON.

Členem delegace byl rovněž velitel gabonského vojenského zdravotnictví, pro kterého byl připraven separátní program, v jehož rámci jednal se zástupci firem LINET a MZ Liberec, se kterými hovořil o možnostech rekonstrukce a následného vybavení gabonských vojenských nemocnic poskytujících zdravotní péči i pro civilní obyvatelstvo, a navštívil naše přední zdravotnická zařízení – nemocnici v Motole a speciální ústav pro chemicko-biologickou ochranu v Těchoníně.

Gabonská delegace byla, vzhledem k dosavadní neznalosti úrovně technické zdatnosti zlatých českých ručiček a ke zkušenostem hlavně s francouzskými, ruskými a čínskými produkty, nadšena prezentovanými českými výrobky, u nichž ocenila velmi vysokou technologickou úroveň a kvalitu. S ohledem na zájem o zajištění bezpečnosti země, angažmá gabonských ozbrojených sil v misích OSN a situaci v Sahelu, se proto pro český obranně-bezpečnostní sektor v této zemi otevírají dveře velice doširoka. V tuto chvíli se jedná o finálních detailech několika prvních kontraktů, které, doufejme, budou následovány dalšími.

Gabonskou delegaci přijal na úvod k formálnímu jednání státní tajemník MZV p. Miloslav Stašek a ředitel zahraniční kanceláře prezidenta ČR p. Rudolf Jindrák, a během programu doprovázel náměstek ministryně obrany p. Tomáš Kopečný, kteří svorně ujistili gabonské partnery o zájmu na prohlubování bilaterální relace. Na přípravě návštěvy se ve spolupráci se ZÚ Abuja podílel honorární konzul ČR v Gabonu p. Jozef Kupec, který spolu s ekonomickou diplomatkou p. Beatou Matusikovou delegaci doprovázel.

Návštěva, která probíhala v přátelském duchu, byla dalším úspěšným zhmotněním českého úsilí o prohloubení styků s jednou z velice, nejen surovinově, perspektivních zemí v regionu subsaharské Afriky, se kterou bude stát za to udržovat dobré vztahy.

 

Autor: Mgr. Beata Matusiková, MBA, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Nigérii

Galerie


Gabonské ozbrojené síly nadšené


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688