muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  22.03.2022 13:38:15

Masarykova Univerzita v Brně: Studenti získávají zkušenosti od ambasadorů evropských zemí

Studenti získávají zkušenosti od ambasadorů evropských zemí

Studenti Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulty sociálních studií MU mají v tomto semestru jedinečnou možnost seznámit se tím, jak funguje mezinárodní diplomacie v praxi.

Přednáška francouzského ambasadora na FSS MU.

V kurzu s názvem How do they see us: the Czech Republic and its European partners se totiž setkávají každý týden s jiným evropským ambasadorem. Společně s Petrem Suchým vede kurz, během kterého se studentům postupně představí zástupci z celkem třináctí evropských států, Monika Brusenbauch Meislová.

Jak vznikla myšlenka na vznik takového kurzu?

Za nápadem na vznik a realizaci kurzu How do they see us: the Czech Republic and its European partners stojí Petr Suchý, bývalý vedoucí katedry mezinárodních vztahů a evropských studií a současný proděkan pro internacionalizaci a záležitosti studentů na FSS. Ten podobně koncipovaný kurz na kadeře realizoval již před 14 lety. Tehdy se jmenoval World Powers and the Czech Republic a účastnili se jej zahraniční diplomaté včetně velvyslanců, působící v České republice. Před dvěma lety jsme se rozhodli tuto skvělou myšlenku oprášit. Pojali jsme ji však ještě ambiciózněji a zaměřili se výlučně na ambasadory, konkrétně na ambasadory evropských zemí.

Co je náplní a účelem kurzu?

Cílem kurzu je zasvětit studenty do praxe mezinárodní diplomacie interaktivní a originální formou prostřednictvím takzvaného pohledu zevnitř. Studenti tak mají jedinečnou příležitost osobně se setkat s představiteli jednotlivých zemí, a aktivně se zapojovat do diskuse. V zimním semestru organizujeme podobně zaměřený kurz s názvem Tajemný půvab diplomacie, kam zveme přední české a slovenské seniorní diplomatické pracovníky, kteří zastávali diplomatické posty na zastupitelských úřadech v zemích po celém světě či mezinárodních organizacích, případně se podíleli na procesu formulace české zahraniční politiky a jejích priorit.

Jaká je reakce pozvaných na možnost být součástí takového projektu?

Jejich reakce bývá velmi pozitivní, o debaty s našimi studenty mají zájem a z Brna odjíždějí vždy nadšeni. Letošní cyklus stojí v drtivé většině na ambasadorech, kteří v našem kurzu vystoupili již minulý rok, kdy musel proběhnout ještě v online formě.  Při výběru velvyslanců usilujeme o rozmanitý vzorek zemí severní, jižní, západní i východní Evropy, velkých i malých států, členů i nečlenů EU. Upřímně se radujeme z toho, jak kvalitní a poutavé hosty se nám pro naše studentky a studenty daří zajišťovat. 

Splnila doposud proběhlá setkání Vaše očekávání?

Nejenže splnila, nýbrž jednoznačně předčila. Velice nás těší, že kurz baví nejenom nás, ale také naše studentky a studenty. Jejich odezva je fantastická a my máme ohromnou radost, že tato pravidelná setkávání hodnotí jako inspirativní, obohacují a motivující. Pro nás je dále nesmírně zajímavé pozorovat, že ač bývají výchozí otázky, na něž naši hosté reagují, mnohdy podobné, jejich odpovědi jsou velmi rozličné. Ve výsledku to vytváří jedinečnou, různorodou a pestrou mozaiku pohledů na praxi mezinárodní diplomacie.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688