Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  22.03.2022 07:30:12

Maďarská centrální banka dnes citelně zvýší úrokové sazby (Ranní zpráva z finančního trhu)

Aktuálně narůstající inflační tlaky přimějí maďarskou centrální banku na dnešním zasedání razantně zvýšit svou klíčovou úrokovou sazbu. Předpokládáme nad konsensuálních 150 bb. Fed index průmyslové aktivity z Richmondu by měl za březen podle tržního konsensu zaznamenat nepatrné zlepšení. Zajímavější ale bude hodnocení ekonomických a měnových vyhlídek pohledem šéfky Fedu z Clevelandu L. Mesterové.

Maďarská centrální banka dnes trhy překvapí

Do dnešního dne vstupují finanční trhy s mírně negativní náladou. Ta tentokráte až tolik nesouvisí s děním na Ukrajině, ale spíše s poměrně ostrým vyjádřením prezidenta Fedu J. Powella. Ten připustil na dalším zasedání zvýšení úrokových sazeb o 50 bb, pokud to bude potřeba. Americké vládní dluhopisy se tak ocitly pod prodejním tlakem, zrovna tak akciové indexy. Naopak dolar z toho vychází podpořen, během dnešní asijské seance se kurz drží pod 1,10 USD/EUR. Pro středoevropské měny to pro dnešek není příliš povzbudivé prostředí.

Regionální událostí číslo jedna je zasedání maďarské centrální banky k měnové politice. Zveřejněn bude nový inflační výhled, který musí reflektovat aktuální vzedmutí inflačních tlaků zejména v souvislosti s vyššími cenami cen energií, potravin a rizik dalšího zhoršení potíží v dodavatelském a výrobním řetězci. Předpokládáme zvýšení klíčové úrokové sazby o 150 bb na 4,90 %, tržní konsensus přitom počítá se zvýšením pouze o 100 bb. Devizový trh by pak měl reagovat pozitivně. Koneckonců podpora maďarské měny je dalším záměrem tamních centrálních bankéřů.

Verbální intervence koruně pomohla

Česká koruna vstoupila do nového týdne s výraznými zisky, zejména díky nedělní slovní intervenci guvernéra ČNB J. Rusnoka. Ten uvedl, že kurz koruny je nástrojem, jak bojovat s aktuálně vyšší inflací. ČNB má dostatečné devizové rezervy na to, aby tímto způsobem koruně přímo pomohla. Z včerejších ranních kotací nad 24,80 CZK/EUR se tak koruna postupně dostala po poledni až k 24,60 CZK/EUR. V odpoledních hodinách pouze mírně korigovala k 24,70 CZK/EUR. Celkem solidně ale včera posiloval i polský zlotý (o půl procenta), i když tamní data z reálné ekonomiky spíše zaostala za tržním očekáváním. Před dnešním zasedáním centrální banky posiloval i maďarský forint (o necelou třetinu procenta).

Bez výraznější odezvy trhu se odehrál rozhovor člena bankovní rady T. Holuba pro agenturu Reuters. Holub se postavil na využití standardního nástroje měnové politiky (úrokových sazeb) oproti nestandardnímu (devizové intervence ve prospěch silnější koruny). Debatu o využití intervencí ale samozřejmě připouští. Na zasedání 31. března bude preferovat zvýšení sazeb o minimálně 50 bb. My i nadále vidíme situaci obdobně. Pro nadcházející zasedání přepokládáme zvýšení sazeb o 50 bb (s rizikem vychýleným k 75 bb), posledních +50 bb pak očekáváme na květnovém jednání bankovní rady.

Na globální trzích byl včera patrný závan uvolnění rizikové averze související s vývojem na Ukrajině. Na trhu euradolarem panoval spíše klid, ekonomický kalendář byl prázdný.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688