Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.03.2022 15:40:21

Jak se chovají retailoví investoři v době vysoké volatility trhů?

V posledních týdnech došlo k výraznému posunu v investičním sentimentu. Ukazují na to výsledky průzkumu Bank of America, na které poukázali na Yahoo Finance. Podle nich totiž letos čeká medvědí trh na akciích asi 60 % tázaných investorů, zatímco před měsícem to byla přibližně polovina. Dan Egan ze společnosti Betterment dal následně několik rad pro drobné investory snažící se zvolit na volatilním trhu tu nejlepší strategii.

Egan na začátku uvedl, že jeho firma zatím nevnímá žádný silný medvědí sentiment. Březen a duben roku 2020 pak ukazují, jak se drobní investoři obvykle chovají ve chvíli, kdy se sentiment prudce zhorší: „Z tisíce jich šest něco udělá, ať již to je cokoliv. Z toho tři se posunou k defenzivě, takže se posunou k hotovosti nebo k defenzivnější alokaci aktiv. Dva z těch šesti ale přejdou k agresivnějším pozicím. Ti se chovají tak, že nakupují při poklesu, což je chování, které se rozšířilo během posledních deseti let,“ uvedl expert.

Podobná období, jako bylo to z počátku roku 2020, se ale projevují více na chování nových investorů, kteří váhají s otevíráním pozic. Zkušení investoři, kteří si prošli událostmi, jako bylo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, či třeba brexitem, se naučili, že většinou jde o věci s pouze krátkodobým efektem, na které nemá smysl nějak výrazně reagovat.

Současná doba po znatelné korekci trhu je podle experta dobrou příležitostí pro „hygienu investičního portfolia“. V první řadě to znamená, že je dobré změnit váhy aktiv v portfoliu tak, aby odpovídaly původní strategii. K tomu Egan přidal některé rady týkající se daňových otázek specifických pro USA a investoři by pak podle něj měli zvážit i kroky, které by „stejně udělali“. Tedy v budoucnu plánovaný nákup vybraných akcií tak, aby využili korekce a neriskovali nákup na lokálních maximech.

V USA je podle experta již několik let znatelný trend pravidelného investování, které nebere moc ohled na to, jaký je krátkodobý výhled na trhu. V roce 2020 se ale přidal efekt vládní stimulace a omezení, kdy lidé seděli doma a měli k dispozici vládní podporu. Odhaduje se, že přibližně 15 % z ní šlo právě na nákup akcií. Vznikla tak „podivná dualita“, kdy většina peněz retailových investorů jde směrem k zodpovědným dlouhodobým investicím. Část z nich ale představuje druhý extrém, protože je používána k velmi konvertovaným sázkám a spekulacím. „Dnes pozorujeme obojí a může to být u jednoho člověka.“

Egan na závěr zmínil, že u lidí, kteří spoří jen pro kratší časové období, lze někdy pozorovat větší tlak a snahu o dosažení zisků. Ta ale vede ke koncentrovaným a rizikovým pozicím. Naopak ti, kteří spoří na důchod, se často méně zajímají o krátkodobé výkyvy trhu, protože vědí, že v delším časovém horizontu není jejich efekt významný.

Zdroj: Yahoo Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688