Export (export.cz)
Ze světa  |  21.03.2022 14:34:31

Izrael uvolnil pravidla vstupu, mohou z toho těžit i české firmy

Izrael uvolnil pravidla vstupu. Mohou z toho těžit i české firmy

Po skoro dvou letech, kdy se Izrael uzavřel cizincům, se země rozhodla odstranit téměř veškerá cestovní omezení, jak pro očkované, tak i neočkované. Představitelé českých firem tak mohou opět působit na izraelském trhu a utužovat již existující obchodní vztahy nebo navazovat nové kontakty.

Ilustrační foto: Shutterstock

Izrael je dlouhodobě jedním z nejdůležitějších mimoevropských partnerů ČR. V prvním pololetí roku 2016 šlo dokonce o třetí nejvýznamnější exportní trh mimo Evropu. Vysoce pozitivní obchodní bilance ve prospěch ČR pak vypovídá o tom, že jsou české firmy schopny se úspěšně prosadit na izraelském trhu. Do roku 2019 export českých firem do Izraele činil přes 20 mld. ročně.

Špatnou zprávu nejen pro česko-izraelské obchodní vztahy však znamenal příchod koronavirové pandemie. Na rozdíl od řady jiných států se Izrael zcela uzavřel cizincům na téměř dva roky, kdy bylo přicestování do země bez víza prakticky nemožné. Tento krok měl za následek značné komplikace i pro české firmy, což se projevilo mimo jiné propadem českého exportu do Izraele na hodnotu 18,4 mld. za rok 2020.

Svítání na lepší časy přišlo na začátku listopadu 2021, kdy Izrael umožnil bezvízový vstup cizinců na své území. Toto uvolnění restrikcí však trvalo pouze několik týdnů, z důvodu příchodu nové koronavirové varianty omikron. Omezení padla až 1. března.

Investice v době po covidu

Mimo toto otevření izraelského trhu světu se českým firmám nabízí i řada příležitostí spojená a reakcí Izraele na koronavirovou pandemii. Nedávno schválený rozpočet obsahuje celou řadu významných opatření na podporu ekonomiky a obnovu země po krizi. Více financí má směřovat například do oblasti dopravy a automobilového průmyslu, na obnovu a novou výstavbu infrastruktury či do oblasti energetiky. Stejně tak by měl být podporován i sektor služeb. Právě díky umožnění vstupu českých podnikatelů na izraelské území bez větších komplikací, by pak i české firmy měly mít možnost z těchto balíčků na podporu izraelské ekonomiky profitovat.

Pro český export je dobrou zprávou také nedávná změna kurzu šekelu, který nabírá na síle vůči hlavním měnám, jako je například euro či dolar. Od značného posílení šekelu v listopadu minulého roku se měna dodnes nevrátila na předchozí hodnoty, čímž na izraelském trhu zvýhodňuje i české exportéry. Ti získávají výhodné postavení a řadu příležitostí zapojit se se svými produkty do obnovy izraelské ekonomiky po koronavirové krizi.

Vývoj situace z hlediska případného omezování ekonomiky z důvodu nepříznivého vývoje pandemie vidí optimisticky také izraelský ministr financí Avigdor Lieberman, který plánuje ponechat ekonomiku otevřenou. Po dvou letech, kdy byl vstup na izraelský trh pro české firmy značně limitován, jsou tedy vyhlídky do budoucnosti optimistické.

Tomáš Kadlec, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Tel Avivu

Martina Drdlová, stážistka, Velvyslanectví ČR v Tel Avivu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688