Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  21.03.2022 14:35:27

Z důvodu nedodání nezbytných podkladů nezahájí Garanční systém finančního trhu výplatu náhrad pohledávek z vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ, a.s., v původně oznámeném termínu 21.3.22. Nový termín zahájení výplaty těchto náhrad bude zveřejněn


Garanční systém informuje institucionální klienty Sberbank CZ, a.s., že dne 21. března 2022 nedojde k zahájení výplaty tzv. institucionálních náhrad pohledávek z vkladů[1]. Sberbank CZ, a.s neposkytla Garančnímu systému v souladu s ustanovením § 41d odst. 5 zákona o bankách podklady potřebné pro vyplacení těchto náhrad. O této skutečnosti Garanční systém také informoval Českou národní banku.

Výplata náhrad nezačne v původně oznámeném termínu z důvodu nedodání podkladů pro výplatu náhrady vkladů institucionálním klientům ze strany Sberbank CZ, a.s. Dotčeným institucionálním klientům se za způsobené komplikace omlouváme.

Garanční systém ubezpečuje institucionální klienty, že jejich nárok pro výplatu náhrad pohledávek z vkladů nezaniká. Náhrady pohledávek z vkladů jim budou vyplaceny po dodání podkladů ze strany Sberbank CZ, a.s. a jejich zpracování Garančním systémem. Termín zahájení výplaty náhrad těchto vkladů bude zveřejněn. Současně budou jednotliví institucionální klienti o této skutečnosti přímo informováni Garančním systémem prostřednictvím datové schránky.

Institucionálními klienty jsou:

-   platební instituce

-   poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu

-   instituce elektronických peněz

-   vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu

-   obchodníci s cennými papíry, na jejichž účtech jsou evidovány peněžní prostředky tvořící majetek zákazníka podle zákona upravujícího podnikání na kapitálovém trhu

 

-   soudní exekutoři, na jejichž účtech jsou deponovány prostředky pro oprávněné a přihlášené věřitele podle exekučního řádu.

Garanční systém bude institucionálním klientům vyplácet náhradu pohledávek z vkladů každého jejich zákazníka, jehož prostředky byly evidovány ke dni 28. 2. 2022 na účtu institucionálního klienta vedeného u Sberbank CZ, maximálně však do limitu 2 499 500 na jednoho zákazníka (ekvivalent částky 100 000 EUR dle kurzu 24.995 Kč/EUR vyhlášeného ČNB ke dni 28.2. 2022. Pokud zákazníkovi institucionálního klienta vznikl nárok na náhradu za pohledávku z jiného vkladu vedeného u Sberbank CZ, uvedená maximální částka se sníží o výši tohoto nároku. Náhrady pohledávek z vkladů jsou vypláceny po dobu 3 let od jejich zahájení.

 

 

 

O Garančním systému finančního trhu

Garanční systém finančního trhu (GSFT) je zákonem zřízená instituce pro zajištění, správu a použití finančních prostředků k zabezpečení a udržení stability finančního trhu v České republice. Je řízen pětičlennou správní radou, kterou jmenuje a odvolává ministr financí, a tříčlennou výkonnou radou, která je statutárním orgánem.

Garanční systém finančního trhu spravuje dva fondy. Prvním je Fond pojištění vkladů, do kterého povinně přispívají všechny banky, stavební spořitelny a družstevní záložny se sídlem v České republice a pobočky bank z jiných než členských zemí EU, a je používán při krachu finanční instituce. Druhým fondem ve správě GSFT je Fond pro řešení krize, který slouží ke shromažďování finančních prostředků, které mohou být použity v případě ohrožení stability některé z finančních institucí – tak aby nebylo nutné ukončit její existenci a zahájit výplatu náhrad vkladů jejím klientům.

V rámci zákonného pojištění vkladů jsou pojištěny zejména kreditní zůstatky na běžných, termínovaných či vkladových účtech nebo vkladních knížkách, vklady potvrzené vkladovým certifikátem, vkladním listem či jiným obdobným dokumentem. Pojištění vkladů u GSFT garantuje náhrady za vklady vedené u bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v ČR a u poboček bank se sídlem mimo Evropskou unii ve výši 100 % vkladu, maximálně však do výše odpovídající částce 100 000 EUR na jednoho klienta v jedné bance. GSFT rovněž uzavřel dohodu o přeshraniční spolupráci se Slovenskem, Rakouskem, Maďarskem a Polskem, což pro klienty zahraničních bank v Česku z těchto zemí znamená jistotu rychlé a hladké výplaty ze zákona pojištěných peněz.

Garanční systém finančního trhu vznikl 1. 1. 2016 přeměnou z Fondu pojištění vkladů na základě zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu (publikovaný ve sbírce zákonů pod číslem 374/2015 Sb.). V souvislosti s přijetím zákona o ozdravných postupech byla navazujícím zákonem č. 375/2015 Sb. upravena řada zákonů, přičemž největší změnou prošel zákon o bankách.

 

 

Renáta Kadlecová

předsedkyně výkonné rady a výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu



[1] náhrady pohledávek z vkladů dle § 41f odst. 7 a 8 cit. zákona



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688