zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  21.03.2022 11:23:30

Knihovna zahájila Literární jaro Zlín 2022

Knihovna zahájila Literární jaro Zlín 2022

Knihovna zahájila Literární jaro Zlín 2022

publikováno: 21.3.2022

ZlínKrajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně zahájila festival autorských čtení a besed se spisovateli Literární jaro Zlín 2022.

Letošním ročníkem, který nese podtitul Na krásné modré Dřevnici, se připojujeme k oslavám 700. výročí první písemné zmínky o Zlínu a současně vzdáváme hold zlínskému spisovateli a zakladateli festivalu, letošnímu jubilantu, Antonínu Bajajovi,“ uvedl ředitel knihovny Jan Kaňka.

Autoři, které festival letos uvede, mají do jednoho společnou vazbu na Zlín, ať už se zde narodili, ve Zlíně působí nebo o něm píší.

Festival zahájil 16. 3.  spisovatel, právník a milovník slováckých tradic a obyčejů Josef Holcman, který za doprovodu Mužáků ze Zlína, uvedl svou nejnovější knihu, Třetí cesta. Překvapením večera byla video-zdravice od zlínského rodáka, světově proslulého dramatika, režiséra a scenáristy Toma Stopparda, který zavzpomínal na své kořeny v rodném městě a popřál festivalu zdar. Na závěr večera se na platformě 14|15 Baťova Institutu rozehrál videomapping na vyjádření solidarity s Ukrajinou. Za jeho vytvoření patří vřelý dík studentům z ateliéru Digitálního designu Fakulty multimediálních komunikací UTB.

Rovněž světově proslulým hostem festivalu bude básník, prozaik, překladatel, sochař, malíř a grafik Karel Zlín, vlastním jménem Machálek. Pseudonym Zlín si zvolil jako výraz osobní revolty proti přejmenování rodného města na Gottwaldov.

Moje první texty, které jsem tehdy jako sedmnáctiletý kluk zasílal do Hosta do domu, jsem začal podepisovat Karel Zlín. Vůbec jsem nevěřil, že se původní název města ještě někdy vrátí a bolelo mě, že by měl zaniknout.“ Celou autorovu tvorbu prostupuje fenomén odcházení, ztrácení a existenciální ztráty. Zlínskému publiku se představí v úterý 22. 3. v 17 hodin v Galerii Václava Chada na Zlínském zámku za harfového hudebního doprovodu Amelie Tokarské, členky Filharmonie Bohuslava Martinů.

Třetí festivalový podvečer – 23. 3. od 17 hodin bude patřit autorům (nejen) Zlínské literární tržnice. Terasu číslo 5 uvedou a ze své tvorby budou číst Milan Libiger, Vladimír Cetkovský, Jiří Pejla a Vít Kolmačka. Za pozornost jistě stojí také hudební doprovod, o který se tentokrát postará, progresivně znějící folkové trio Žamboši. V rámci pořadu bude vyhlášena u příležitosti Března měsíce čtenářů Nejvěrnější čtenářka, kterou se stala paní Nina Richterová s počtem 427 výpůjček za rok 2021.

Březnovou část festivalu zakončí 30. 3. v 17 hodin v krajské knihovně pedagog, hudebník a výtvarník Miroslav Černý, autor publikace Pod zlínským rynkem. Návštěvníci se mohou těšit na hudebně-poetický pořad; vypravování o minulosti předbaťovského Zlína od pravěku až po poslední zlínskou šlechtu. Autorské čtení doplní vlastní hudební produkce s přáteli.

Nabitý program bude mít festival i v dubnu. 5. 4. o 17 hodin v knihovně na Jižních Svazích nás přesvědčí spisovatel Benjamin Kuras o tom, že Zlín z duše nevyprchá.Ve Zlíně jsem strávil jen svoje první tři roky, ale ducha Zlína baťovské rodiny si nesu celý život jako měřítko tvořivosti, pracovitosti a svobody vyrovnávané odpovědností,“ uvádí Kuras. Ty mu pomohly se ve svých oborech (rozhlas, divadlo, žurnalistika) prosadit i v londýnské emigraci, kde od roku 1968 řadu let pracoval v české redakci BBC a napsal přes tucet anglických her inscenovaných v 5 zemích. Vydal přes 40 knih a více než 3000 článků archivovaných na Neviditelném psu.

Legendu o Svedrupovi a Zlínský dekameron představí 20. 4.v 17 hodin v krajské knihovně malíř, básník, prozaik a sochař Jaroslav Kovanda, nositel Ceny města Zlína. "Někteří o mně tvrdili, že jsem básník s bítnickými kořeny na Slovácku, ale já se spíš cítím jako Zlíňák a plebejec. A čím jsem starší, tím víc Letná - Baťa - Zlín jako by ze mne vyplouvaly na povrch. V básních, prózách, a protože jsem i výtvarník, tak i v obrazech." Atmosféru večer podtrhne hudební doprovod harmonikáře Šímy.

Předposlední pořad festivalu 27. 4. od 17 hodin bude patřit poezii.  Básník a člen Řádu menších bratří, františkánů, Marek Jan Vilímek bude číst na střešní terase budovy 14 ze svých dosud vydaných sbírek i novější tvorby. Pořadem provede Milan Ohnisko a Pavel Petr za doprovodu Kubíkovy kapely. 

A Literární jaro Zlín 2022 uzavře 29. 4. Zlínský literární řetěz. V kavárně v budově krajské knihovny představí ukázky z děl zlínských autorů Marie Vojtěchová Vančurová, Gustav Řezníček, Nikola Hauerlandová, Jan Kaňka, Zuzana Fišerová a další osobnosti. Pořad doprovodí houslové duo: koncertní mistr Filharmonie Bohuslava Martinů Pavel Mikeska a Alena Strojilová.

Literární jaro  potrvá do 29. dubna.

Více na www.literarnijaro.cz.

 

Zdroj: KKFB 

Foto: Josef Řezníček

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688